Eigen bedrijf starten in 6 stappen

Laatste update 30-1-2020

Je eigen bedrijf starten is spannend en vraagt om lef en focus. Neem de tijd om het goed voor te bereiden want bijvoorbeeld je bedrijfsnaam zorgt niet alleen voor een eerste indruk, je kunt je er ook mee onderscheiden van concurrenten.  Zie je onderneming als je eigen kind. Hier een eenvoudig plan in 6 stappen waarmee jij je bedrijf succesvol kunt starten.

Stap 1. Onderzoek waar markt voor is en wat bij je past.

Een bedrijf beginnen met een product of dienst waar niemand op zit te wachten is niet zo’n goed idee. Doe daarom eerst goed onderzoek naar bijvoorbeeld de grote van de doelgroep en het huidige aanbod. Daarnaast moet het type bedrijf bij je passen. Het is raar om een product te verkopen waar je zelf helemaal niks mee hebt. Vraag je af: “is dit iets waar ik minimaal 40 uur per week mee bezig wil zijn?”

Stap 2. Maak een ondernemingsplan.

Een idee is leuk maar daarna moet het worden uitgevoerd. En als het goed wordt uitgevoerd en het levert geen geld op dan heb je nog steeds een probleem. Maak daarom altijd een ondernemingsplan.

Stap 3. Bedenk een naam voor je bedrijf.

Wat wordt je product of dienst? Binnen welke branche ga je opereren? Wie is jouw perfect doelgroep en zit deze doelgroep wel te wachten op jouw aanbod? Allemaal zaken die een rol spelen bij het bedenken en kiezen van een goede bedrijfsnaam. Wij zitten hier een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

Stap 4. Kies een rechtsvorm.

Ga je voor een eenmanszaak of een bv? Beide hebben voor en nadelen. Als je minder dan 120.000 winst per jaar maakt is een eenmanszaak vaak de voordeligste optie. Maar er spelen meer zaken mee zoals aansprakelijkheid en de aanwezigheid van partners in het nieuwe bedrijf.

Stap 5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.

Nu je een naam en een rechtsvorm hebt gekozen wordt het officieel. Het is tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost je eenmalig €50 en je kunt eenvoudig online een afspraak maken. Je hoeft je niet apart aan te melden bij de belastingdienst.

Stap 6. Aan de slag

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je aan de slag. Marketing, inkoop, verkoop. Zorg dat je een goed start maakt, want dat motiveert en dat straal je uit.

Fouten die veel startende ondernemers maken voorkomen? Lees verder in dit artikel.

En aan de slag! Kom je er toch niet uit of wil je een merk- of bedrijfsnaam op maat ontwikkelen? Neem dan contact op met onze merkexperts.

Nog meer lezen?

Boost uw business online met e-mailmarketing

Wanneer u in het bezit bent van een website wilt u natuurlijk dat er zoveel mogelijk bezoekers langskomen. Het inzetten van e-mailmarketing kan uw conversie enorm laten stijgen. Het is een van de meest rendabele vormen van marketing. Als u al een bestaande bedrijf hebt dan weet u als ondernemer vast wel hoe belangrijk het...

Lees artikel