fbpx

Merknaam registreren, hoe werkt dat? BOIP – EUIPO – WIPO

Heb je na maanden brainstormen en overleggen dé merknaam voor jouw product of dienst gekozen? Dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk vastleggen, voordat iemand anders er met jouw merk vandoor gaat. In deze post leer je daarom hoe je stap voor stap jouw merknaam vastlegt en waar je nog meer op moet letten bij het registreren van je merk.

merknaam registreren

Wat is een merknaam?

Maar eerst beantwoorden we de vraag wat precies een merknaam is. Een merknaam is een woord of woordgroep om je goederen of diensten te onderscheiden. Dit kan de naam van je bedrijf zijn, maar ook van de goederen of diensten zelf. Zo verkoopt frisdrankenproducent The Coca Cola Company het product Coca Cola, maar ook bijvoorbeeld Fanta en Sprite. Dit zijn allemaal merknamen.

Let op, een merknaam is niet precies hetzelfde als een merk. Een merk kan behalve een woord ook een afbeelding, kleur, vorm, tekening of andere grafische voorstelling zijn

Bestaat mijn merknaam al?

Voordat jij veel tijd en moeite gaat besteden aan het registreren van je merk is het natuurlijk slim om eerst te checken of die merknaam door iemand anders al is vastgelegd. Je kunt in het BOIP-merkenregister gratis controleren of een merknaam reeds is gedeponeerd. Over het BOIP vertellen we je zo meteen meer.

Check of een merknaam al is vastgelegd

Een merknaam is niet hetzelfde als een handelsnaam. Wil jij je handelsnaam vastleggen? Lees dan onze post hoe kies en registreer je de juiste handelsnaam

Wat zijn de regels voor merkregistratie?

Jouw merknaam moet wel aan enkele regels voldoen om goedgekeurd te kunnen worden.

  • De merknaam moet beschikbaar zijn. Als een andere partij jouw beoogde merk al heeft gedeponeerd, dan kun jij dat natuurlijk niet meer vastleggen. Gelukkig heb jij dat zojuist al gecontroleerd.
  • Je merknaam moet onderscheidend zijn. Je kunt niet zomaar elk woord registreren. Je kunt bijvoorbeeld niet het woord ‘fietsenmaker’ als merknaam deponeren en daarna elke fietsenmaker verbieden zich fietsenmaker te noemen.

De volledige wetgeving omtrent merkregistratie in de Benelux is te uitgebreid om in deze post te bespreken. Wil jij hier alles over weten en hou je van taaie, juridische kost, dan kun je alle informatie over dit onderwerp vinden in het Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE).

Een merknaam vastleggen in het Benelux merkenregister

Nu weet je precies wat een merknaam is. Ook heb je gecontroleerd of deze nog niet is vastgelegd en voldoet aan de regels. Vervolgens kun je jouw merknaam gaan registreren.

Een merk kun je deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, ook bekend onder de Franse afkorting BOIP. Als je merknaam door het BOIP is goedgekeurd, dan heb je 10 jaar recht om dat merk exclusief te gebruiken binnen de Benelux. Niemand anders mag dus jouw merknaam gebruiken gedurende deze periode. Na 10 jaar kun je je merkregistratie verlengen, zodat je het exclusieve recht voor het gebruik van de merknaam blijft behouden.

Merknaam registreren bij BOIP

Hoe kun je een merk internationaal deponeren?

Nadat je jouw merk hebt gedeponeerd in het BIOP-merkenregister kun je jouw merknaam laten registreren bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO). Bij deze organisatie zijn 90 landen aangesloten.

De WIPO toetst je registratie in elk van deze landen afzonderlijk. Mochten er bezwaren zijn in een bepaald land, dan heeft dat alleen gevolgen voor dat land en niet voor andere landen. Je aanvraag voor merknaamregistratie bij de WIPO is gebaseerd op jouw reeds gedeponeerde naam bij het BIOP. Je internationaal geregistreerde merknaam is tevens voor 10 jaar vastgelegd en ook deze registratie kan worden verlengd.

Merk vastleggen binnen de Europese Unie: Uniemerk

Via de bovenstaande stappen kun je dus je merknaam registreren in 90 landen over de hele wereld. Het is echter ook mogelijk om je merk rechtstreeks in te dienen bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Met het Uniemerk krijgt een merknaam bescherming voor een periode van 10 jaar in de E.U., waarna je het ook weer kunt verlengen.

Merknaam registreren bij EUIPO

Merknaam deponeren kosten

Aan het vastleggen van je merk hangt wel een prijskaartje. De volgende prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Let op, als je naam geweigerd wordt, dan krijg je de depotkosten niet terug. Doe dus goed onderzoek voordat je een merk deponeert.

  • Deponeren merknaam BOIP: vanaf €244.
  • Deponeren merknaam WIPO: de kosten zijn afhankelijk van in hoeveel landen je jouw merk wilt registreren. De WIPO biedt op haar website hiervoor een rekenmachine.
  • Deponeren merknaam EUIPO: vanaf €850.

Je hebt nu alle informatie voor het vastleggen van je merknaam. Ben je nog op zoek naar een leuke, originele naam voor jouw merk? Bij ons vind je een uitgebreide collectie van leuke namen inclusief logo. Ook bieden we merk-op-maat trajecten waarin we voor jouw organisatie een uniek, passend merk bedenken.

Let op: Brandio registreert geen merknamen. Wij verzorgen tegen aantrekkelijke prijzen het creatieve proces van het bedenken van de naam. Het vastleggen van de naam in bovengenoemde registers valt daar niet onder (en is ook een heel andere tak van sport).

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau