fbpx

Merknaam registreren in 9 stappen

Heb je na maanden brainstormen en overleggen dé merknaam kunnen bedenken voor jouw product of dienst? Dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk vastleggen, voordat iemand anders er met jouw merk vandoor gaat. In deze post leer je daarom hoe je stap voor stap jouw merknaam vastlegt en waar je nog meer op moet letten bij het registreren van je merk.

merknaam registreren

Wat is een merknaam?

Een merk is een unieke naam, term, symbool, logo of een combinatie daarvan die wordt gebruikt om een bedrijf, product of dienst te identificeren en te onderscheiden van andere bedrijven, producten of diensten in de markt. Je merknaam is dus onderdeel van je merk. Je merknaam kan de naam van je bedrijf zijn, maar dus ook van de goederen of diensten zelf. Zo verkoopt frisdrankenproducent The Coca Cola Company het product Coca Cola, maar ook bijvoorbeeld Fanta en Sprite. Dit zijn allemaal merknamen van The Coca Cola Company.

Wat is het verschil tussen een merknaam en handelsnaam?

Het is belangrijk om te beseffen dat een merknaam niet hetzelfde is als een handelsnaam. Merknamen zijn namen die je gebruikt om je producten en diensten te onderscheiden van je concurrentie.

De handelsnaam daarentegen is de naam die je hebt gebruikt bij je inschrijving bij de KvK en waarmee je bedrijf wordt aangeduid. Als je jouw bedrijf hebt geregistreerd bij de KvK, dan heb je dus niet een merknaam vastgelegd. Wil jij je handelsnaam vastleggen? Lees dan onze post hoe kies en registreer je de juiste handelsnaam

Waarom je merk registreren?

Jouw unieke merk of naam zijn essentieel voor het succes van je onderneming. Je wilt daarom zeker weten dat andere bedrijven niet onder (bijna) dezelfde naam dezelfde producten aan kunnen bieden. Dat zou je bedrijf flinke schade toe kunnen brengen, omdat op elkaar lijkende namen verwarrend werken voor de klant. Daarom is het belangrijk om je merk te beschermen en dat kan door het te registreren bij BOIP.

Wat is BOIP?

Wat is BOIP? Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) is de officiële instantie voor het registreren van merken en modellen in de Benelux. BOIP kan bovendien het ontstaan van een idee op een bepaalde datum vastleggen in een i-DEPOT. Sinds 1971 hebben Nederland, België en Luxemburg al dezelfde regels voor het beschermen van de merken van ondernemers. Voor het beschermen van tekeningen en modellen zijn de wetten sinds 1975 hetzelfde. In 2006 werd het Benelux-Verdrag inzake de intellectuele eigendom (BVIE) getekend. Er is nu één verdrag waarin het tekeningen- of modellenrecht overzichtelijk geregeld is. Op basis daarvan kunnen ondernemers in de Benelux het alleenrecht krijgen op hun merk, model of tekening. Hun merk is daarmee beschermd én meer waard.

Wat is het BOIP Merkenregister?

Het BOIP Merkenregister is een database waarin alle geregistreerde merknamen zijn opgenomen. Je kunt je eigen merk hierin laten registeren en je kunt opzoeken welke merken al bestaan. Je kunt ook zien voor welke diensten en producten dat merk geregistreerd is. Via de website van BOIP kun je eenvoudig een merk zoeken. Dat is handig als je zelf een merk wilt laten registeren, want je krijgt direct inzicht in de merken die al bestaan. Het is nu ook mogelijk om op te zoeken of je logo onderscheidend genoeg is, door een afbeelding van je logo te uploaden in het Merkenregister. Je ziet dan of er andere logo’s zijn gevonden die lijken op die van jou. Je kan dus via het merkenregister checken of je merknaam al bestaat

Check of een merknaam al is vastgelegd

 

Hoe registreer je je merk bij BOIP: 9 stappen

Er zijn een aantal regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden bij het registreren van je merk. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan uitgeschreven hoe je jouw merknaam kan vastleggen in het Benelux merkenregister.

 1. Check in het BOIP Merkenregister of je gewenste merknaam nog niet bestaat. Kijk ook in het handelsregister van KvK of de naam al bestaat.
 2. Heb je een unieke merknaam gekozen? Vraag dan bij BOIP je merkregistratie aan.
 3. BOIP gaat vervolgens controleren of je aanvraag voldoet aan alle wettelijke eisen voor een merkregistratie.
 4. Is alles compleet? Dan stelt BOIP een depotdatum vast. Dat is de datum waarop een merk- of modelregistratie is aangevraagd.
 5. BOIP controleert of je producten en diensten helder zijn beschreven en in de juiste klasse zijn ingedeeld. Is dat in orde, dan wordt je aanvraag officieel gepubliceerd in het BOIP Merkenregister.
 6. Vanaf die datum start een termijn van twee maanden, waarin merkeigenaren met soortgelijke producten of merknamen bezwaar kunnen maken tegen je aanvraag.
 7. BOIP controleert of je merk volgens de wettelijke regels een merk is.
 8. Is er geen bezwaar tegen je aanvraag ingediend? Dan wordt je merk geregistreerd. Is er wel bezwaar aangetekend en is de bezwaarmaker een zogenoemde oppositieprocedure gestart? Dan kunnen jij en de tegenpartij jullie zaak verdedigen. BOIP beslist wie gelijk krijgt. Krijg jij gelijk, dan blijven zowel jouw merk als het merk van de tegenpartij in het merkenregister staan. De tegenpartij moet jou wel 1045 euro betalen.
 9. Als je merknaam door het BOIP is goedgekeurd, dan heb je 10 jaar recht om dat merk exclusief te gebruiken binnen de Benelux. Niemand anders mag dus jouw merknaam gebruiken gedurende deze periode. Na 10 jaar kun je je merkregistratie verlengen, zodat je het exclusieve recht voor het gebruik van de merknaam blijft behouden.

Merknaam registreren bij BOIP

Voorwaarden voor het deponeren van een merk

Om het merkrecht te bemachtigen moet je merk onderscheidend zijn. Controleer daarom de volgende zaken voordat je een merk deponeert.

 • Je merk moet uniek zijn. Een merk dat heel erg lijkt op een ander merk kan afgekeurd worden.
 • Je merknaam mag niet te generiek zijn. Ga je een bloemenwinkel beginnen, dan kun je niet de merknaam Bloemenwinkel vastleggen.
 • Je merknaam mag niet misleidend zijn.

De volledige wetgeving omtrent merkregistratie in de Benelux is te uitgebreid om in deze post te bespreken. Wil jij hier alles over weten en hou je van taaie, juridische kost, dan kun je alle informatie over dit onderwerp vinden in het Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE).

Hoe kun je een merk internationaal deponeren?

Nadat je jouw merk hebt gedeponeerd in het BIOP-merkenregister kun je jouw merknaam internationaal laten registreren bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO). Bij deze organisatie zijn 193 landen aangesloten.

De WIPO toetst je registratie in elk van deze landen afzonderlijk. Mochten er bezwaren zijn in een bepaald land, dan heeft dat alleen gevolgen voor dat land en niet voor andere landen. Je aanvraag voor merknaamregistratie bij de WIPO is gebaseerd op jouw reeds gedeponeerde naam bij het BIOP. Je internationaal geregistreerde merknaam is tevens voor 10 jaar vastgelegd en ook deze registratie kan worden verlengd.

Merk vastleggen binnen de Europese Unie: Uniemerk

Via de bovenstaande stappen kun je dus je merknaam registreren in 90 landen over de hele wereld. Het is echter ook mogelijk om je merk rechtstreeks in te dienen bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Met het Uniemerk krijgt een merknaam bescherming voor een periode van 10 jaar in de E.U., waarna je het ook weer kunt verlengen.

Merknaam registreren bij EUIPO

 

Merknaam deponeren kosten

Aan het vastleggen van je merk hangt wel een prijskaartje. De volgende prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Let op, als je naam geweigerd wordt, dan krijg je de depotkosten niet terug. Doe dus goed onderzoek voordat je een merk deponeert.

 • Deponeren merknaam BOIP: vanaf € 244.
  • Aanvraag spoedregistratie BOIP: vanaf € 440.
  • Merkregistratie verlengen met 10 jaar bij BOIP: vanaf € 263.
 • Deponeren merknaam WIPO: de kosten zijn afhankelijk van in hoeveel landen je jouw merk wilt registreren. De WIPO biedt op haar website hiervoor een rekenmachine.
 • Deponeren merknaam EUIPO: vanaf € 850.

Je hebt nu alle informatie voor het vastleggen van je merknaam. Ben je nog op zoek naar een leuke, originele naam voor jouw merk? Bij ons vind je een uitgebreide collectie van leuke namen inclusief logo. Ook bieden we merk-op-maat trajecten waarin we voor jouw organisatie een uniek, passend merk bedenken.

Let op: Brandio registreert geen merknamen. Wij verzorgen tegen aantrekkelijke prijzen het creatieve proces van het bedenken van de naam. Het vastleggen van de naam in bovengenoemde registers valt daar niet onder (en is ook een heel andere tak van sport).

Bedrijfsnaam met trademark registreren

Je bent een nieuwe onderneming gestart en je wil jouw bedrijfsnaam als merk registreren. Maar wat houdt dat proces in?

Eerst moet je een handelsmerk aanvraag indienen bij de RVO. De aanvraag vereist dat je een beschrijving van jouw goederen of diensten verstrekt, evenals de naam en het logo van jouw bedrijf.

Zodra de RVO jouw aanvraag heeft beoordeeld en heeft vastgesteld dat deze aan alle vereisten voldoet, zal zij een handelsmerk registratie certificaat afgeven. Dit certificaat dient als bewijs dat je eigenaar bent van het merk en het kunt gebruiken om jouw merk te beschermen.

Hoe lang duurt het om een merk te registeren?

Gemiddeld duurt het aanvragen en registreren van een merk drie maanden, maar BOIP heeft ook een spoedprocedure. En ben jij voorbereid met een weloverwogen merkstrategie dan kan het merk op maat traject veel sneller verlopen.

Meer weten of intellectueel eigendom? Liever een bedrijfsnaam kopen of ben je op zoek naar creatieve ideeën om je eigen bedrijf te starten. Ontdek gerust meer op Brandio.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews