Website zelf maken / laten maken: (gratis > professioneel)

De meeste mensen die op zoek zijn naar een product of dienst, starten hun zoektocht online. Daarom is het heel belangrijk dat je bedrijf goed vindbaar is op het internet. Je website is niet alleen je visitekaartje, maar ook een potentieel verkoopkanaal. En je kunt hem zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Ook aan de slag? Zo maak je een goede website voor je bedrijf.

website maken

Waarom een website?

Je zou denken dat elke ondernemer wel een website heeft, maar toch is dat niet waar. Veel ondernemers denken dat het duur is om een website te maken en door de waan van de dag komen ze er niet aan toe om er eens goed voor te gaan zitten. Zonde, want zo laten ze veel groeikansen liggen.

Wat zijn de doelen van een website?

Een website is één van de belangrijkste marketingkanalen van een bedrijf. Het is jouw eigen omgeving op het internet en dit is dé plek om de wereld te vertellen wie je bent, wat je biedt en waar je voor staat. Een website heeft verschillende doelen en functies, zoals:

 • Je website als online visitekaartje en informatiebron. Zelfs als je bedrijf al prima loopt, bijvoorbeeld dankzij mond-tot-mondreclame, is het belangrijk om een goede website te hebben. Je kunt belangstellenden ernaar verwijzen, zodat ze je portfolio en aanbod kunnen bekijken. Ook klanten die via via van jou horen, gaan waarschijnlijk eerst online naar je op zoek. Het komt niet goed over als je online niet vindbaar bent.
 • Je website als verkoopkanaal. Als je een webshop aan je website koppelt, beschik je over een effectief verkoopkanaal.
 • Je website als lead naar nieuwe klanten. Als je website goed vindbaar is, is de kans groot dat potentiële klanten bij jou terecht komen als ze op zoek gaan naar een bepaald product of bepaalde dienst. Is je site voorzien van goede informatie, een sterke boodschap en duidelijke contactmogelijkheden, dan groeit de kans op een nieuwe klant.
 • Je website als middel om je merk te versterken. Zorg dat je website precies weergeeft wat je als bedrijf wilt uitstralen. Zo draagt je website bij aan een sterke merkidentiteit.

Wat heb je nodig om een website te maken?

Om een website te maken heb je vier dingen nodig:

 • Hosting (de server waar je website op draait).
 • Een domeinnaam, meestal je bedrijfsnaam.
 • Een tool om een website mee te bouwen, een CMS. CMS staat voor Content Management System en is het programma waarin je je website bouwt, beheert en bewerkt.
 • Websitebeveiliging (SSL), wat meestal inclusief is bij je hosting.

Zelf een website maken

Heb je echt geen budget, dan kun je gratis een website maken met de tool WordPress.com. Via WordPress kun je gratis een domeinnaam registreren op een subdomein van WordPress, een gratis template kiezen en aan de hand daarvan je eigen eenvoudige website maken. Een prima eerste optie als je wilt volstaan met basisinformatie, zoals een nette homepage, een pagina met je aanbod en een contactpagina.

Een professionele website maken

Wil je het professioneler aanpakken en een website (laten) maken met meer mogelijkheden? Dan is een site via WordPress.org een betere keuze. Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is dat je bij WordPress.org alles zelf in de hand hebt. Je downloadt WordPress.org en kunt dit vervolgens installeren op je eigen geregistreerde domeinnaam, bij je eigen hostingpartij. Je kunt dan alle plugins installeren die je wilt, kiezen uit een eindeloze hoeveelheid betaalde en gratis templates, advertentieruimte verkopen en een webshop toevoegen.

Een learning curve

Bovendien kun je je site helemaal naar je eigen smaak maken, zodat hij in lijn ligt met je huisstijl. WordPress.org werkt makkelijk, maar er is uiteraard wel een learning curve. Ben je niet heel handig, dan kun je het beste professionele hulp inschakelen. Dat is zeker nodig als je je site vanaf nul wilt laten bouwen, dus zonder gebruik te maken van een vast template. Als de site eenmaal staat, kun je via WordPress makkelijk zelf aanpassingen doen en nieuwe content toevoegen. WordPress is wel onderhoudsgevoelig en moet regelmatig ge-üpdate worden. Het kan handig zijn om daar een webdeveloper voor in te schakelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een CMS?

WordPress.org is het meest gebruikte CMS ter wereld, dankzij de enorme berg mogelijkheden en het gebruiksgemak, maar het is niet het enige. Naast WordPress zijn er volop andere CMS-tools om een eigen site te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Wix.com, waar je gratis een website mee kunt bouwen. Voor het laten draaien van je website sluit je een abonnement af. Andere opties zijn Jimdo en SquareSpace.com, die ongeveer hetzelfde werken als Wix. Het is belangrijk om een CMS te kiezen wat gebruiksvriendelijk is en waar je goed mee overweg kunt. Kies altijd voor een bestaand CMS waar je zelf makkelijk aanpassingen in kan doen. Er zijn webdevelopers die hun eigen CMS ontwikkelen, maar dan zit je vaak aan hen vast als je iets wilt toevoegen of veranderen.

Wie kan er een website maken?

Je kunt zelf een website maken, maar vergis je niet in de tijd die daarin gaat zitten. Het kan een frustrerend proces zijn. Hoe zorg je dat alles eruitziet en werkt zoals je voor ogen hebt? Je mist waarschijnlijk ook de expertise op het gebied van structuur, navigatie en gebruiksgemak. Zoals elke ondernemer weet: tijd is geld. Kijk daarom zeker of je dit werk kunt uitbesteden. Ga op zoek naar een webdesigner, die samenwerkt met een webdeveloper en tekstschrijver die goed is in SEO (teksten schrijven zodat ze gevonden worden in Google). Of kies voor een bureau dat gespecialiseerd is in online communicatie. Zo zorg je dat je website qua uitstraling, inhoud, online vindbaarheid én techniek van topkwaliteit wordt.

Stappenplan voor het maken van een website

 1. Bepaal het doel van je website: wat wil je ermee bereiken? Is wat basisinformatie genoeg of wil je er een echt verkoopkanaal van maken?
 2. Kies je hosting en registreer je domeinnaam.
 3. Bepaal of je zelf aan de slag gaat of dat je het hele proces uitbesteedt. Ga in het laatste geval op zoek naar een goede designer en tekstschrijver om mee samen te werken. Ga je het zelf doen, kies dan een CMS-tool om je website mee te maken.
 4. Is je website klaar? Laat je klanten en andere relaties dat dan weten. Zo trek je bezoekers naar je site en kun je je diensten nog eens onder de aandacht brengen.
 5. Houd je site levend. Een statische site biedt geen redenen voor bezoekers om terug te komen. Start daarom een blog met nieuwsberichten, tips of columns, organiseer acties of vul je portfolio regelmatig aan. Met een website kun je alle kanten op.
 6. Wil je dat je site echt een groot bereik krijgt? Dan kun je ook gaan adverteren in Google of via social media-kanalen als Facebook en Instagram. Met een website is the sky the limit.