fbpx

Website zelf maken / laten maken: (gratis > professioneel)

De meeste mensen die op zoek zijn naar een product of dienst, starten hun zoektocht online. Daarom is het heel belangrijk dat je bedrijf goed vindbaar is op het internet. Je website is niet alleen je visitekaartje, maar ook een potentieel verkoopkanaal. En je kunt hem zo uitgebreid maken als je zelf wilt. In deze blogpost leggen we uit hoe je een website zelf maakt en waar je op moet letten als je een website laat maken.

website maken

Waarom een website?

In deze tijd heb je als bedrijf een website nodig. Je potentiële klanten zullen vaak allereerst online op zoek gaan naar meer informatie over een bedrijf, product of dienst. Komt hij jouw website daarbij niet tegen, dan zal hij eerder bij een concurrent belanden en daar klant worden. Ook kan het bij een klant als onbetrouwbaar overkomen als er van jouw bedrijf geen website bestaat. Bovendien is een bedrijfswebsite ook voor jou ontzettend praktisch, want hier kun je snel het laatste nieuws, zoals de openingstijden tijdens feestdagen, de nieuwste collectie of de beste acties kenbaar maken.

Wat zijn de doelen van een website?

Een website is één van de belangrijkste marketingkanalen van een bedrijf. Het is jouw eigen omgeving op het internet en dit is dé plek om de wereld te vertellen wie je bent, wat je biedt en waar je voor staat. Een website heeft verschillende doelen en functies, zoals:

 • Je website als online visitekaartje en informatiebron. Zelfs als je bedrijf al prima loopt, bijvoorbeeld dankzij mond-tot-mondreclame, is het belangrijk om een goede website te hebben. Je kunt belangstellenden ernaar verwijzen, zodat ze je portfolio en aanbod kunnen bekijken. Ook klanten die via via van jou horen, gaan waarschijnlijk eerst online naar je op zoek. Het komt niet goed over als je online niet vindbaar bent.
 • Je website als verkoopkanaal. Als je een webshop aan je website koppelt, beschik je over een effectief verkoopkanaal.
 • Je website als lead naar nieuwe klanten. Als je website online goed vindbaar is, is de kans groot dat potentiële klanten bij jou terecht komen als ze op zoek gaan naar een bepaald product of bepaalde dienst. Is je site voorzien van goede informatie, een sterke boodschap en duidelijke contactmogelijkheden, dan groeit de kans op een nieuwe klant.
 • Je website als middel om je merk te versterken. Zorg dat je website precies weergeeft wat je als bedrijf wilt uitstralen. Zo draagt je website bij aan een sterke merkidentiteit.

Wat heb je nodig om een website te starten?

Om een website te maken heb je vier dingen nodig:

 • Hosting (de server waar je website op draait).
 • Een domeinnaam, meestal je bedrijfsnaam. Voor ons is dat dus brandio.nl.
 • Een tool om een website mee te bouwen: CMS (Content Management System en is het programma waarin je je website bouwt, beheert en bewerkt)
 • Websitebeveiliging (SSL), wat meestal inclusief is bij je hosting.

Zelf een gratis website maken

Is je budget beperkt of ben je zelf handig? Dan zou je een eigen website kunnen bouwen. Hieronder vind je enkele gratis content management systemen waarmee je zelf aan de slag kunt.

 • WordPress.com. Heb je geen budget, dan kun je gratis een website maken met de tool WordPress.com. Via WordPress kun je gratis een domeinnaam registreren op een subdomein van WordPress, een gratis template kiezen en aan de hand daarvan je eigen eenvoudige website maken. Een prima eerste optie als je wilt volstaan met basisinformatie, zoals een nette homepage, een pagina met je aanbod en een contactpagina. Nadeel is dat de mogelijkheden om een website vrij beperkt zijn en dat je een domeinnaam hebt die eindigt op WordPress.com. Ook worden er, of je wilt of niet, advertenties getoond op je website.
 • WordPress.org. Wil je het professioneler aanpakken en een website maken met meer mogelijkheden? Dan is een site via WordPress.org een betere keuze. Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is dat je bij WordPress.org alles zelf in de hand hebt. Je downloadt WordPress.org en je kunt dit vervolgens installeren op je eigen geregistreerde domeinnaam, bij je eigen hostingpartij. Je kunt dan alle plug-ins installeren die je wilt, kiezen uit een eindeloze hoeveelheid betaalde en gratis templates. De voordelen hiervan zijn dat je een website naar je eigen wensen kunt bouwen. Omdat WordPress het populairste CMS ter wereld is, zijn er ook heel veel plug-ins (lees functionaliteit) beschikbaar. Ook kun je met WordPress gratis een webshop maken via de plug-in WooCommerce.Bovendien kun je je site helemaal naar je eigen smaak maken, zodat hij in lijn ligt met je huisstijl. WordPress is gratis software, maar plug-ins en thema’s (templates) kunnen wel geld kosten. Hoewel WordPress relatief gebruiksvriendelijk is, heeft het wel een leercurve. Ben je niet heel handig, dan kun je het beste professionele hulp inschakelen en je bedrijfswebsite laten maken. Dat is zeker aan te raden als je je site vanaf nul wilt laten bouwen, dus zonder gebruik te maken van een vast template. Als de site eenmaal staat, kun je via WordPress makkelijk zelf aanpassingen doen en nieuwe content toevoegen. WordPress is wel onderhoudsgevoelig en moet regelmatig geüpdate worden. Het kan handig zijn om daar een webdeveloper voor in te schakelen.
 • Wix. Wix is een gebruiksvriendelijke website maker die de laatste jaren in opkomst is. Je kunt snel zelf een website bouwen en live zetten. Wix is inclusief hosting en als je je website laat draaien op een wix.com subdomein dan is dit CMS gratis. Als je kiest voor een geheel eigen domeinnaam, dan zijn er wel kosten aan Wix verbonden die je betaalt in de vorm van een abonnement. Wix komt echter ook met nadelen. De mogelijkheden binnen Wix zijn vrij beperkt en niet flexibel. Je kunt dus een website maken binnen de mogelijkheden van Wix en die zijn beperkter dan bijvoorbeeld bij WordPress. Wil je een bepaalde, specifieke functie aan je website toevoegen, dan is de kans aanwezig dat dit binnen Wix niet mogelijk is. Met Wix kun je ook een webshop bouwen, maar deze functionaliteit is niet beschikbaar in de goedkoopste abonnementen.
 • Jimdo. Jimdo is een Duits CMS waarmee je eenvoudig met een wizard een website kunt bouwen zonder programmeerkennis. Zo kun je aangeven wat voor type bedrijf je hebt en je bedrijfsadres opgeven. Jimdo kan afbeeldingen van je Facebook of Instagram account gebruiken voor afbeeldingen. Zo kun je binnen een paar minuten een eerste versie van je website maken. Jimdo is echter ook vrij beperkt en niet flexibel. Ook is dit CMS niet heel SEO-vriendelijk. Als je bezoekers via de organische resultaten van Google wilt trekken, dan is Jimdo dus niet geschikt. Als je een maatwerk oplossing zoekt, dan kun je ook beter voor een andere oplossing kiezen. Je kunt een kleine website gratis op Jimdo laten draaien, net zoals bij Wix. Ook kun je met Jimdo een webshop beginnen, maar niet in de gratis variant. De prijzen van Jimdo vind je hier.
 • JouwWeb is een Nederlands CMS waarmee je een gratis website kunt maken. De gratis versie van JouwWeb, waar niet alle functionaliteit in zit, kun je zolang gebruiken als je wilt. JouwWeb biedt ook een wizard waarmee je zonder technische kennis snel een website op kunt zetten. Mocht je vragen hebben, dan is het handig dat de support in het Nederlands is. Houd er echter rekening mee dat tevens JouwWeb beperkte flexibiliteit en functionaliteit biedt. Ook biedt JouwWeb geen appstore om specifieke functionaliteit aan je website toe te kunnen voegen. Wel kun je met JouwWeb een webwinkel beginnen, maar dit is echter mogelijk vanaf een betaald Pro abonnement. Bekijk hier de prijzen van JouwWeb.

Als je snel een eenvoudige website wilt maken, dan zullen Wix, Jimdo en JouwWeb waarschijnlijk wel voldoen voor je. Als je echter een website helemaal naar wens wilt maken of maatwerk functionaliteit wilt toevoegen, dan adviseren de WordPress.org. Houd er ook rekening mee dat de abonnementsprijzen van Wix, Jimdo en JouwWeb oplopen als je een grotere website met veel pagina’s hebt. Voor een grote website kan WordPress daarom goedkoper zijn dan de andere content management systemen.

Kan ik zelf een website maken?

Via enkele van de bovenstaande content management systemen kun je zonder technische kennis zelf een website maken. Vergis je echter niet in de tijd die daarin gaat zitten. Het kan een frustrerend proces zijn. Hoe zorg je dat alles eruitziet en werkt zoals je voor ogen hebt? Je mist waarschijnlijk ook de expertise op het gebied van structuur, navigatie en gebruiksgemak. Zoals elke ondernemer weet: tijd is geld. Dit kan een reden zijn om het maken je website uit te besteden. Daarnaast zijn er meer redenen om zakelijke website door een professionele websitebouwer te laten maken.

Waarom een zakelijke website laten maken?

Zelf een zakelijke website maken is een ding, maar deze ook optimaal laten renderen is een heel ander verhaal. Als je het echt goed wilt aanpakken, laat je een website maken door een professionele partij. Dit zijn de voordelen van een website laten maken:

 • De juiste technieken worden gebruikt om online vindbaar en zichtbaar te zijn. Zo ben jij je concurrenten te slim af en breid je je klantenkring uit. Een professional zorgt ervoor dat je website SEO-vriendelijk is.
 • Er wordt veel aandacht besteed aan een gebruiksvriendelijk design (UX). Dit zorgt voor zo min mogelijk hindernissen en obstakels tussen een klant en een aankoop. Je wilt niet dat een klant uit frustratie afhaakt omdat je website niet duidelijk genoeg is of veelvuldig contact opneemt omdat hij niet kan vinden wat hij zoekt.
 • Om bij te blijven zouden door je bedrijfswebsite continu resultaten gemeten en doorgegeven moeten worden, zodat er geoptimaliseerd kan worden en je de trends kunt blijven volgen. Dit wordt tegenwoordig standaard meegenomen als bedrijven hun zakelijke website laten maken.
 • Ook bij een zakelijke website geldt dat de eerste indruk goed moet zijn. Wanneer je zelf een website maakt, heb je de keuze uit een aantal standaard ontwerpen en lettertypes. Wanneer je besluit je bedrijfswebsite te laten maken, kun je kiezen voor het meest creatieve ontwerp, een opvallend lettertype en een huisstijl die bij jouw bedrijf en boodschap past. Bovendien onderscheidt een unieke website je!
 • Maatwerk is mogelijk. Een grote of kleine aanpassing doen aan een standaard website of plug-in is voor jou waarschijnlijk een hele puzzel die veel tijd kost, als het al lukt. Voor een professional is het dagelijks werk, waardoor je snel al je ideeën kunt doorvoeren.
 • Er zijn zoveel privacyregels, cookies en veiligheidsregels waar je aan moet voldoen dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Een professional zorgt dat er op veiligheid en privacy gelet wordt.
 • Een extern bedrijf zorgt ook voor een goede back-up, een regelmatige update en een goede websitesnelheid.

Misschien houdt de prijs van een website laten maken je tegen, maar bedenk je dat tijd geld is en dat jij  waarschijnlijk het tienvoudige aan tijd kwijt bent als je het zelf gaat doen. Ook verdien je meer geld met je website als je die laat maken door een goede websitebouwer. Daardoor valt de netto prijs van een website laten maken reuze mee!

Hoeveel kost het om een website te laten maken?

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de kosten van het laten maken van een website, waaronder ontwerp, ontwikkeling, hosting, onderhoud en andere diensten. De kosten voor het bouwen van een website kunnen variëren van een paar honderd euro tot duizenden euro’s en meer, afhankelijk van je behoeften. Hostingspartij TransIP schrijft het volgende over de kosten van een website laten maken:

 • Eenvoudige standaard website: € 500 tot € 1500
 • Professionele website op maat: € 1500 tot € 5000
 • Volledige website op maat: € 5000 tot € 50.000
 • Standaard webshop: € 3500 tot € 7500
 • Uitgebreide webshop: € 7500 tot € 75.000

Wat kost het om een website te laten bouwen: De kostenposten

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel het kost om een website te laten maken. Om je inzicht te geven waar de kosten voor het maken van een website uit bestaan, zetten we de kostenposten op een rijtje.

Hosting

Hosting is een belangrijke factor in de kosten van het bouwen van een website. Hostingkosten kunnen variëren van een paar euro per maand voor eenvoudige shared hosting tot honderden euro’s voor dedicated hosting. Afhankelijk van jouw behoeften, moet je mogelijk ook aanvullende services aanschaffen, zoals een domeinnaam, e-mailhosting en SSL-certificaten.

Websiteontwerp

Als het gaat om websiteontwerp, zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten. Deze omvatten de complexiteit van de site, het aantal pagina’s, het type inhoud en het vereiste aanpassingsniveau.

 • Een basiswebsite met een paar pagina’s, wat basisinhoud en een basisontwerp kan al een paar honderd euro kosten.
 • Als je echter iets complexer nodig hebt, zoals een e-commercesite, een ontwerp of ontwikkeling op maat, dan kunnen de kosten drastisch stijgen.

Website ontwikkeling

Als het op ontwikkeling aankomt, kunnen de kosten variëren op basis van de complexiteit van de site, de gebruikte technologie en de hoeveelheid werk die nodig is.

 • Een eenvoudige website met een paar pagina’s en wat basisinhoud kan een paar honderd euro kosten.
 • Een complexere site met aangepaste codering, interactieve functies en andere geavanceerde functies kan duizenden euro’s of meer kosten.

Website onderhoud

De kosten voor het onderhouden van een website kunnen in de loop van de tijd ook oplopen. Dit omvat:

 • Het bijwerken van inhoud.
 • Het repareren van broken-links.
 • Ervoor zorgen dat de site veilig is.

Afhankelijk van de complexiteit van de site kunnen de kosten van doorlopend onderhoud variëren van enkele euro’s per maand tot duizenden euro’s per jaar.

Ga aan de slag: Stappenplan voor het maken van een website

Met de informatie in dit artikel geven we het volgende stappenplan voor het maken van je website.

 1. Bepaal het doel van je website: wat wil je ermee bereiken? Is wat basisinformatie genoeg of wil je er een echt verkoopkanaal van maken?
 2. Kies je hosting en registreer je domeinnaam.
 3. Bepaal of je zelf aan de slag gaat of dat je het hele proces uitbesteedt. Ga in het laatste geval op zoek naar een goede designer en tekstschrijver om mee samen te werken. Ga je het zelf doen, kies dan een gebruiksvriendelijke CMS om je website mee te maken.
 4. Is je website klaar? Laat je klanten en andere relaties dat dan weten. Zo trek je bezoekers naar je site en kun je je diensten nog eens onder de aandacht brengen.
 5. Houd je site levend. Een statische site biedt geen redenen voor bezoekers om terug te komen. Start daarom een blog met nieuwsberichten, tips of columns, organiseer acties of vul je portfolio regelmatig aan. Met een website kun je alle kanten op.
 6. Wil je dat je site echt een groot bereik krijgt? Dan kun je ook gaan adverteren in Google of via social media-kanalen als Facebook en Instagram. Met een website is de sky the limit.

Twijfel je nog over welk e-commerce platform het best past bij jouw webshop? Lees dan ook ons artikel waar de platforms WooCommerce en Shopify vergelijken.

 

 

 

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews