fbpx

BV oprichten: waar moet je op letten? + stappenplan

Als ondernemer bepaal je onder andere welke rechtsvorm past bij je bedrijf. Het kan aantrekkelijk zijn om een BV (Besloten Vennootschap) te beginnen, of om je bestaande eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Je bent dan niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf en bij hoge winst hoef je minder belasting te betalen. Denk je na over het opzetten van een BV?

In dit artikel bespreken we waar je rekening mee moet houden en hoe je een BV opricht:

bv oprichten

Wat is een BV?

Een BV is een rechtspersoon, die zelfstandig deelneemt aan het rechtsverkeer. Dat betekent dat de BV alle rechten en plichten van het bedrijf draagt. Een BV kan schulden hebben, contracten afsluiten en aansprakelijk worden gesteld. Omdat een rechtspersoon niet zelf kan handelen, is een vertegenwoordiger nodig, die in het bestuur van de BV zit en in dienst is van het bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een BV?

Er zijn verschillende reden waarom je een BV zou willen oprichten. Het beginnen van een BV heeft verschillende voordelen:

Voordeel 1: Beperkte aansprakelijkheid

Je stelt je privévermogen veilig. Als bestuurder van je BV ben jij niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden, dat is je BV. Heb je een eenmanszaak of VOF, dan kunnen schuldeisers zich wel verhalen op je privévermogen.

Voordeel 2: Minder belasting over je winst

Je betaalt minder belasting dan bij een eenmanszaak of VOF.

  • Bij een eenmanszaak of VOF betaal je belasting inkomstenbelasting over je winst. In de eerste schijf bedraagt dit 37,07% belasting voor je inkomen t/m 73.031 euro en alles boven de grens van 73.031 euro 49,50%.
  • Bij de BV betaal je t/m 200.000 euro 19% vennootschapsbelasting over je winst en voor de winst over 200.000 euro betaal je 25,8% vennootschapsbelasting.

Voordeel 3: Aantrekkelijk voor investeerders (aandelenkapitaal)

Bij oprichten bepaal je als oprichter hoeveel aandelen je wilt uitgeven en tegen welke waarde. Als je vervolgens het aantal aandelen vermenigvuldigd met de de waarde per aandeel heb je  je aandelenkapitaal. Wanneer je als bedrijf een financiële investeerder zoekt, kan je ervoor kiezen om een deel van je bedrijf (in de vorm van aandelen) te verkopen aan aandeelhouders voor een bepaald bedrag.

Voordeel 4: Betrouwbare reputatie

BV’s hebben een betrouwbare reputatie, omdat er een notariële akte voor vereist is. Bij een eenmanszaak of VOF is er geen controle door de notaris: iedereen kan een eenmanszaak starten.

Wat zijn de nadelen van een BV?

Een BV opzetten heeft voordelen, maar ook nadelen. Zo brengt een BV veel meer administratieve lasten met zich mee dan een eenmanszaak. Bovendien zijn er opstartkosten, die je bij eenmanszaak niet hebt. Het is bijvoorbeeld nodig om een notariële akte te laten opstellen en dat kan prijzig zijn. Je kunt ook geen gebruik maken van gunstige regelingen en fiscale aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-vrijstelling. Je bedrijf moet een flinke winst draaien om een BV aantrekkelijk te maken.

BV oprichten stappenplan

Het oprichten van een Besloten Vennootschap (BV) in Nederland is een proces dat uit verschillende stappen bestaat. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan gemaakt:

Stap 1: Bedrijfsconcept en planning

Ontwikkel een duidelijk bedrijfsconcept en maak een solide bedrijfsplan. Dit plan zal je helpen bij het bepalen van je strategie, doelen en het benodigde startkapitaal.

Stap 2: Kies een bedrijfsnaam

Bedenk een unieke bedrijfsnaam die nog niet in gebruik is. Controleer de beschikbaarheid van de naam via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Stap 3: Oprichtingsakte

Maak een afspraak met een notaris om de oprichtingsakte van de BV op te stellen. De notaris zal ook de statuten van de BV opstellen, die de interne regels en procedures van de onderneming vastleggen.

Stap 4: Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Schrijf de BV in bij het Handelsregister van de KvK. De KvK zal een KvK-nummer toekennen en de Belastingdienst informeren over de oprichting van je BV.

Stap 5: Aanvragen fiscale nummers

De Belastingdienst zal je BV automatisch voorzien van een BTW-nummer (omzetbelasting) en een RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer). Indien van toepassing, kan je ook een loonheffingennummer aanvragen.

Stap 6: Open een zakelijke bankrekening

Open een zakelijke bankrekening op naam van de BV. Het is belangrijk om zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden te houden.

Stap 7: Boekhouding en administratie

Zet een boekhoudsysteem op en zorg voor een goede administratie. Overweeg om een boekhouder of accountant in te schakelen om je te helpen bij de financiële aspecten van je onderneming.

Stap 8: Verzekeringen en vergunningen

Zorg ervoor dat je de benodigde verzekeringen afsluit, zoals aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en eventuele bedrijfsspecifieke verzekeringen. Controleer daarnaast of je voor jouw bedrijfsactiviteiten specifieke vergunningen of licenties nodig hebt.

Stap 9: Aannemen van personeel (indien van toepassing)

Als je van plan bent personeel aan te nemen, zorg er dan voor dat je voldoet aan de relevante arbeidswetgeving en sociale zekerheidsregelingen.

Stap 10: Promoot je bedrijf

Ontwikkel een marketingstrategie om je producten of diensten te promoten en klanten aan te trekken.

Dit stappenplan biedt een overzicht van het oprichten van een BV in Nederland. Het is raadzaam om juridisch en financieel advies in te winnen bij elke stap van het proces om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en je bedrijf succesvol van start gaat.

Wat kost een BV oprichten?

Tot 2012 was het erg duur om een BV te starten: er was € 18.000 startkapitaal nodig en er golden verschillende aanvullende strenge eisen. Sinds de invoering van de flex-bv is dat veranderd. Je kunt nu een BV beginnen met elk gewenst startkapitaal, dus 1 cent is al genoeg. Het is overigens wel aan te raden om toch een hoger startkapitaal in te leggen. De kans bestaat dat je anders persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele schulden van je BV, omdat je onverantwoorde financiële keuzes hebt gemaakt.

De kosten van het oprichten van een BV bestaan uit:

  • Inschrijving KvK: €75,-
  • Notariskosten: €500-1000,-

Er zijn ook een aantal online aanbieders waar je een bv kunt laten oprichten vanaf €300,-. Let wel op dat het duidelijk is wat je daar voor krijgt.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Wil je een BV wilt openen, dan hoef je maar aan twee voorwaarden te voldoen: je moet je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet een oprichtingsakte laten opmaken bij de notaris. Hoewel een startkapitaal dus niet meer nodig is, zijn er wel opstartkosten noodzakelijk.

Waar moet je op letten bij het oprichten van een BV?

Een BV brengt verschillende verplichtingen met zich mee, waaronder:

  • Je bent verplicht om jaarstukken te laten opstellen en die te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Bij een BV hoort ook het inrichten van andere administratieve zaken, zoals de loonadministratie.
  • Voor je BV moet je een organisatiestructuur inrichten, met een verplicht bestuur en verplichte aandeelhouders. Een Raad van Commissarissen is niet verplicht. Het zijn vooral de grote bedrijven die een RvC hebben.
  • Als directeur ben je bij je BV in dienst. Je betaalt jezelf salaris uit. De Belastingdienst stelt hier eisen aan, om extra belastingvoordeel te voorkomen: een jaarsalaris moet bijvoorbeeld minimaal € 51.000 bedragen en moet marktconform zijn. Je mag ook niet minder verdienen dan je bestbetaalde medewerker.

Maak een zorgvuldige afweging

Het opstarten van een BV brengt voor- en nadelen met zich mee. Maak zelf de afweging welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf en je toekomstplannen past. Een BV opzetten is niet verplicht. Je kunt je eenmanszaak of VOF ook in een later stadium nog omzetten naar een BV.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews