fbpx

Why, How, What – Simon Sinek’s Golden Circle model

Veel startende ondernemers wenden zich tot de Golden Circle theorie van Simon Sinek als ze hun ondernemingsplan gaan maken. Volgens deze theorie moet je beginnen met de waarom-vraag van je organisatie uit te leggen: Why, How, What, but start with why. In dit artikel gaan we de volgende punten bespreken:

Wat is het Why, How, What model (Golden Circle)

Het Why, How, What model, ook wel de Golden Circle genoemd, is een model ontwikkeld door Simon Sinek om je te helpen bij het maken van een bedrijfsstrategie. Het model gaat uit van drie concentrische cirkels: de binnenste cirkel staat voor “Why”, de middelste cirkel voor “How” en de buitenste cirkel voor “What”.

Het model suggereert dat bedrijven die zich richten op waarom ze iets doen (waar ze in geloven en waar ze voor staan), in plaats van alleen wat ze doen (hun producten of diensten), meer impact hebben op hun klanten en belanghebbende. Simon Sinek geeft met zijn Why, How, What model aan dat door te beginnen met waarom, een bedrijf een emotionele verbinding kan maken met zijn doelgroep en zo een loyale fanbase kan opbouwen.

Kijk vooral ook de video waar Simon Sinek zelf zijn Why, How, What model (Golden Circle) uitlegt:

Drie stappen van Simon Sinek’s Golden Circle

Het Why, How, What model begint een bedrijf met het definiëren van zijn “Why” (waarom ze bestaan), en gebruikt het vervolgens het “How” (hoe ze hun missie willen vervullen) en “What” (wat ze doen) om hun strategie en communicatie te bepalen.

golden-circle

Why (waarom)

De Why in Simon’s Golden Circle staat voor het doel die een organisatie drijft. Het gaat hierbij om de vraag waarom een organisatie doet wat het doet, wat de reden of de motivatie achter de activiteiten is. Dit gaat over het grotere doel en de reden van het bestaan van de organisatie. Sinek benadrukt dat winst nooit een goede waarom is, maar altijd het resultaat moet zijn.

How (hoe)

De volgende stap is de How. Hiermee wordt bedoelt wat de manier is waarop een organisatie haar doelen realiseert. Het gaat hierbij om de strategieën, processen en methoden die de organisatie gebruikt om haar doelen te bereiken. Je vertelt hoe je bedrijf onderscheidend is van de concurrentie. Nu communiceer je dus je propositie en je USP’s.

What (wat)

Het laatste onderdeel van de Golden Circle: de What. Hier geef je antwoord op de vraag wat je precies verkoopt, wat zijn je producten of diensten. Dit is wat de organisatie doet of maakt, de concrete resultaten die zij bereikt.

Start with why

Volgens Sinek is het belangrijk om te beginnen met het antwoord op de vraag “waarom” (why) in plaats van met “wat” (what) te beginnen. Hij gelooft dat organisaties die zich richten op hun waarom, een sterker en meer betrokken publiek aantrekken dan organisaties die zich richten op hun wat. Het Why, How, What-model helpt organisaties om zich te richten op hun doelen en hun boodschap op een betekenisvolle manier over te brengen.

Voordelen van het Why, How, What model (Golden Circle)

 • Helpt bij het definiëren van een duidelijke missie:
  Door zich te concentreren op de “waarom” van het bedrijf, kunnen bedrijven een duidelijke missie formuleren die betekenisvol is en de medewerkers motiveert om deze te bereiken.
 • Creëert loyaliteit bij klanten:
  Door te communiceren waarom het bedrijf bestaat en wat het probeert te bereiken, kunnen klanten zich emotioneel verbonden voelen met het bedrijf en worden ze loyaler.
 • Onderscheidend vermogen:
  De Golden Circle helpt bedrijven om zich te onderscheiden van hun concurrenten door zich te concentreren op hun unieke waarom en hoe.
 • Betere besluitvorming:
  Door zich te concentreren op de “waarom” van het bedrijf, kan het bedrijf betere beslissingen nemen die in lijn zijn met hun missie en doelen.
 • Meer gemotiveerde medewerkers:
  Door te communiceren waarom het bedrijf bestaat en wat het probeert te bereiken, kunnen medewerkers zich beter identificeren met de missie en doelen van het bedrijf, waardoor ze gemotiveerder zijn om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

Nadelen van het Why, How, What model (Golden Circle)

 • Niet voor elk bedrijf toepasbaar:
  Eén van de belangrijkste is dat het model te simplistisch kan zijn en niet voor alle soorten bedrijven en situaties toepasbaar is. Sommige bedrijven hebben misschien niet zo’n duidelijke “why” en het kan moeilijk zijn om dit te vinden of te formuleren.
 • Soms te gericht op emotie:
  De Golden Circle kan soms te gericht zijn op emotie en niet genoeg op feiten en cijfers.
 • Teveel nadruk op de Why
  De nadruk op het ‘waarom’ van een bedrijf kan soms de aandacht afleiden van andere belangrijke aspecten, zoals de kwaliteit van het product of de service, de prijs of de concurrentiepositie.
 • Geen bewijs
  Het is nooit bewezen dat bedrijven die starten met waarom ook echt beter presteren dan bedrijven die dat niet doen. De theorie leunt op anekdotisch bewijs en wijsheid achteraf. Apple is de standaard manier van elke managementboekschrijver om te bewijzen dat zijn theorie aannemelijk is, maar dat is geen wetenschap. Lees ook deze blog van Richard Engelfriet daarover.

 

Voorbeelden

Laten we de Golden Circle invullen voor Facebook:

 • Why: Bij Facebook geloven we dat de wereld verbonden moet zijn en dat technologie mensen bij elkaar moet brengen.
 • How: We bouwen tools die mensen in staat stellen om te communiceren en informatie te delen op een nieuwe en innovatieve manier.
 • What: We bieden een sociaal netwerkplatform aan waar mensen hun gedachten, foto’s en video’s kunnen delen met vrienden en familie over de hele wereld.

Om je nog een voorbeeld te geven, vullen we het Why, How, What model ook in voor Adidas.

 • Why: Bij Adidas geloven we in de kracht van sport om levens te veranderen. We willen mensen inspireren om hun eigen grenzen te verleggen en hun volledige potentieel te bereiken.
 • How: We creëren innovatieve sportartikelen en kleding die atleten helpt hun prestaties te verbeteren en hun doelen te bereiken. We werken samen met atleten en coaches om ons product te blijven verbeteren en te innoveren.
 • What: We verkopen sportartikelen en kleding van hoge kwaliteit, van sneakers tot sportkleding en accessoires.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews