fbpx

Alles over bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (voor ZZP’ers)

Als bedrijf of ZZP’er heb je geen zin in onverwachte kosten. Zeker niet als dit gebeurt tijdens je werk en jij aansprakelijk wordt gesteld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je per ongeluk een glas water over iemands laptop heen gooit. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) wordt schade die je aanricht aan personen of andermans eigendommen tijdens je werk gedekt. Is het verplicht (als ZZP’er) om een AVB te hebben, wat zijn de kosten en waar kan je het afsluiten?

Wij geven in het onderstaande artikel antwoord op deze vragen:

bedrijfsaansprakelijkheid zzp

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en wat dekt het?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die een bedrijf beschermt tegen financiële schade die kan voortvloeien uit claims van derden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een klant of een bezoeker van het bedrijf gewond raakt of schade oploopt door het handelen van het bedrijf. De AVB dekt dan de kosten voor de schadevergoeding en eventuele juridische kosten. Zo kan een bedrijf zichzelf beschermen tegen onverwachte kosten die kunnen ontstaan door claims van derden.  Het is dus ook handig om als ZZP’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type bedrijf, de omvang van je bedrijf en het risiconiveau. Voor een ZZP’er word bijvoorbeeld gekeken naar in welke branche je werkt als ZZP’er. Werk je bijvoorbeeld als timmerman, dan heb je sneller de kans om ergens schade aan te brengen dan als een accountant. Alhoewel een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje zit. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het jaaromzet van je bedrijf. Het is verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken en offertes aan te vragen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen voor de gewenste dekking. Gemiddeld kan de premie verschillen van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per jaar.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland zijn er geen specifieke sectoren of beroepsgroepen die verplicht zijn om een AVB af te sluiten. Echter, het is wel sterk aanbevolen voor alle bedrijven om zich te beschermen tegen eventuele aansprakelijkheidsclaims. Met name beroepen waarbij er sprake is van fysieke interactie met klanten, zoals bouwbedrijven, schoonmaakbedrijven en zorgverleners, hebben een hoger risico op aansprakelijkheidsclaims en zouden daarom extra baat kunnen hebben bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor ZZP’ers?

Ook voor ZZP’ers is het niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Het is wel sterk aanbevolen omdat je als ZZP’er zelf aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schade die je veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Een AVB kan dus financiële bescherming bieden in het geval van onvoorziene gebeurtenissen. Naast dat het handig is voor het financiële plaatje, vragen ook steeds meer bedrijven van ZZP’ers om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook sommige brancheorganisaties kunnen dit van je verlangen.

Waar kan ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan worden afgesloten bij diverse verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Het is mogelijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij een tussenpersoon of rechtstreeks bij de verzekeraar. Enkele voorbeelden van verzekeraars die bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden zijn Nationale-Nederlanden, Interpolis, Aon, Allianz, en Univé. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken om zo de beste optie te kiezen die past bij de behoeften en het budget van je bedrijf.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews