fbpx

Startersaftrek. Wat is het en wanneer heb je er recht op

Startersaftrek is een fiscaal voordeel voor startende ondernemers bedoeld om deze financieel te ondersteunen. In deze blogpost leggen we uit wat de startersaftrek precies is, wanneer je er recht op hebt en hoelang de startersaftrek van toepassing is.

Wat is startersaftrek?

Startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, een aftrekpost die het belastbaar inkomen van ondernemers verlaagt.  Als beginnende ondernemer die recht heeft op zelfstandigenaftrek kun je dus ook recht hebben op startersaftrek.

Wanneer ontvang je startersaftrek?

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek, moet een ondernemer voldoen aan bepaalde voorwaarden.

  • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek. De voorwaarden voor zelfstandigenaftrek zijn:
    • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.
    • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per jaar, waarbij je meer tijd besteedt aan je onderneming dan andere werkzaamheden.
  • Je was in de afgelopen 5 jaar niet ieder jaar ondernemer voor de belastingdienst.
  • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 jaar gebruikt.
  • In het kalenderjaar of één van de afgelopen 5 jaar was er geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een besloten vennootschap.

Als je aan deze voorwaarden voldoet dan ontvang je de startersaftrek maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je onderneemt. De startersaftrek hoef je niet aan te vragen. De aftrek wordt bij de aangifte inkomstenbelasting opgeteld bij de zelfstandigenaftrek. Je kunt niet kiezen om wel de zelfstandigenaftrek in te zetten, maar niet de startersaftrek. Als je door het totaal van aftrekposten een fiscaal verlies lijdt, dan kun je dit verlies verrekenen in andere jaren.

De bedragen van de aftrek voor starters zijn als volgt:

Startersaftrek 2024: €2123

Startersaftrek 2023: €2123

Startersaftrek 2022: €2123

Startersaftrek 2021: €2123

Ondernemers die de AOW-leeftijd per 1 januari bereikt hebben, hebben recht op 50% van de startersaftrek.

Hoelang krijg je startersaftrek?

De startersaftrek kan dus maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar van het ondernemerschap worden toegepast. Dit biedt startende ondernemers een financiële steun in de rug tijdens de opstartfase van hun bedrijf.

Startersaftrek ZZP

Deze aftrekpost wordt vaak door ZZP’ers geclaimd tijdens de eerste jaren van het ondernemerschap. Ook andere ondernemers kunnen echter recht hebben op de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek, een van de voorwaarden voor de startersaftrek, stelt namelijk als voorwaarde dat je ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat startende ondernemers die bijvoorbeeld vennoot of maat zijn ook recht kunnen hebben op de startersaftrek. Bij de aangifte inkomstenbelasting wordt dit tijdens het invullen van de vragen automatisch duidelijk.

De startersaftrek biedt een aantrekkelijk fiscaal voordeel voor startende ondernemers, vooral ZZP’ers in de praktijk. Het is een belangrijke steun in de rug voor degenen die de sprong in het diepe wagen om een eigen onderneming te starten. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over de startersaftrek en andere aftrekposten voor ondernemers.

Ben je een beginnende ondernemer? Dan zijn wellicht de kleineondernemersregeling en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek interessant voor je. Bekijk eveneens ons overzicht van alle aftrekposten voor ondernemers.

De auteur

Edon van Asseldonk

Ondernemer en Senior SEO- & SEA-specialist bij marketingbureau Tasmanic. Eveneens oprichter van kaartspellen.online. Houdt van duursporten in schaarse vrije tijd.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews