fbpx

Bedrijfsnaam bedenken met deze 14 tips

Inhoudsopgave

  1. Houd het simpel
  2. Vermijd het gebruik van initialen
  3. Maak het uniek
  4. Houd rekening met je branche
  5. Persoonlijke of zakelijke naam
  6. Uitstraling
  7. Vermijd het gebruik van cijfer en koppeltekens
  8. Houd het kort
  9. Maak het uitspreekbaar
  10. Maak het relevant
  11. Vermijd het gebruik van verzonnen woorden
  12. Vermijd het gebruik van negatieve woorden
  13. Brainstormen met vrienden en familie
  14. Check je (domein)naam

Als je net met je bedrijf bent begonnen, is het belangrijk om een goede bedrijfsnaam te bedenken of direct een mooie bedrijfsnaam kopen. Een bedrijfsnaam verzinnen kan soms erg lastig zijn. Je bedrijfsnaam is het eerste wat je potentiële klanten zullen zien, dus het is belangrijk om er een te kiezen die professioneel, creatief en onderscheidend is. Een goede bedrijfsnaam is kort, eenvoudig en makkelijk te onthouden. Het moet ook relevant zijn voor je bedrijf en bij je merkimago passen. Als je bedenkt dat je bedrijfsnaam de eerste indruk die mensen van je bedrijf krijgen, is het belangrijk om er zorgvuldig over na te denken.

bedrijfsnaam-bedenken-cocacola-pexels-vietnam-photographer-9973155

Bedrijfsnaam verzinnen start hier

Je hebt dus besloten dat je een bedrijf wilt starten. Gefeliciteerd! Dit is een grote beslissing, die niet lichtvaardig moet worden genomen. Voordat je jouw bedrijf kunt starten, moet je een naam verzinnen voor je bedrijf. Om je hier een klein beetje bij te helpen hebben wij van Brandio hier 14 simpele stappen uitgezet.

Dus hoe kies je een naam voor je bedrijf? Hier zijn een paar bedrijfsnaam ideeën om het te vereenvoudigen:

1. Houd het simpel

De beste namen zijn meestal de eenvoudigste. Een naam die gemakkelijk te zeggen en gemakkelijk te onthouden is, zal eerder in de hoofden van mensen blijven hangen dan een ingewikkelde of moeilijk uit te spreken naam. Goede voorbeelden hiervan zijn de namen Apple en Nike.

2. Vermijd het gebruik van initialen

Initialen kunnen verwarrend en moeilijk te onthouden zijn. Als je absoluut initialen in je naam moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze als een woord worden uitgesproken (zoals “NU” of “KPMG”) zodat mensen ze gemakkelijker kunnen onthouden. Een goed voorbeeld is IKEA, waarbij de eerste twee letters staan voor de initialen van de oprichter, en de laatste twee letters voor de boerderij en dorp waar hij opgroeide.

3. Maak het uniek

Een unieke naam zorgt ervoor dat jouw bedrijf zich onderscheidt van de rest. Vermijd het gebruik van veelvoorkomende woorden of woordgroepen die met andere bedrijven kunnen worden verward.

4. Houd rekening met je branche

Het is goed om precies te weten in welke branche (niche) je actief gaat zijn. Wie is je beoogde doelgroep en hoe wordt deze nu al bediend? Gebruiken je concurrenten bijvoorbeeld specifieke termen in hun bedrijfsnamen? Als je hier een trend in ziet is het goed om dit ook te overwegen, zo weet een groot deel van je doelgroep direct wat je doet.

5. Persoonlijke of zakelijke naam

Deze vraag is vooral relevant voor zzp’ers. Kies je voor je eigen naam of  juist voor een zakelijke naam? Een voorbeeld als je Jansen heet; wordt het “Jansen Grafische Vormgeving” of “Meesterlijk Grafische Vormgeving”. Heb je bijvoorbeeld ambities om personeel aan te nemen dan is het misschien wat gek als zij straks vanuit jouw naam lijken te opereren. Weet je zeker dat je gewoon lekker alleen blijft dan geef je met een persoonlijke naam direct inzicht met wie je klanten contact hebben.

6. Uitstraling

Wat wil je uitstralen. Terugkijken naar de vorige tip, gebruik je je eigen naam, dan zullen ze eerder persoonlijke aandacht verwachten en geen rekening houden met personeel. Hou ook rekening met je ambities en doelen. Wil je ook internationaal opereren? Zorg ervoor dat je een naam hebt die wereldwijd goed klinkt. Een creatief bedrijfsnaam voorbeeld is Amazon. Oprichter Bezos wilt hiermee de kernwaarden van de rivier Amazon uitstralen: de grootste ter wereld zijn, exotisch en anders.

7. Vermijd het gebruik van cijfers of koppeltekens

Cijfers en koppeltekens kunnen een naam er ingewikkeld uit laten zien en kunnen moeilijk te onthouden zijn. Als je ze absoluut moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze als woorden worden uitgesproken (zoals ‘2dehands’), zodat mensen ze gemakkelijker kunnen onthouden.

8. Houd het kort

Een kortere naam is makkelijker te onthouden dan een lange. Het is ook minder waarschijnlijk dat het verkeerd wordt gespeld of verkeerd wordt uitgesproken. Voorbeelden van korte bedrijfsnamen zijn Lego, Tesla en Etos. Deze namen zijn makkelijk te onthouden en zullen hoogstwaarschijnlijk niet verkeerd gespeld worden.

9. Maak het uitspreekbaar

Een naam die gemakkelijk uit te spreken is, wordt eerder onthouden dan een naam die moeilijk uit te spreken is. Als je niet zeker weet hoe je een naam uitspreekt, vraag dan een vriend of familielid om je te helpen.

10. Maak het relevant

Een naam die relevant is voor jouw bedrijf zal meer memorabel zijn dan een naam die dat niet is. Als je bijvoorbeeld bloemen verkoopt, is een naam als ‘Bloemistiek’ relevanter en gemakkelijker te onthouden dan een naam als ‘Bert’s Bloemen’.

11. Vermijd het gebruik van verzonnen woorden

Verzonnen woorden kunnen moeilijk te onthouden zijn en kunnen jouw bedrijf onprofessioneel doen lijken. Blijf bij het gebruik van echte woorden in jouw naam.

12. Vermijd het gebruik van negatieve woorden

Negatieve woorden kunnen jouw bedrijf onaantrekkelijk maken en kunnen moeilijk te onthouden zijn. Blijf bij het gebruik van positieve woorden in jouw naam.

13. Brainstorm met vrienden en familie

Krijg hulp bij het bedenken van een geweldige naam voor jouw bedrijf. Brainstorm met vrienden en familieleden om door 1 van de lijsten aan bedrijfsnamen te laten inspireren van Brandio. Beperk vervolgens de lijst tot jouw favoriete twee of drie opties. En neem de volgende stap.

14. Check je (domein)naam

Wanneer je eindelijk de perfecte naam hebt gevonden voor jouw bedrijf is het tijd voor de praktische zaken. Checken of je naam nog beschikbaar is. Hierbij moet je letten of de naam nog vrij is als domeinnaam, in het handelsregister en in het merkenregister.

Alles check? Lees dan zeker ook ‘Ondernemingsplan voorbeelden‘, ‘merkidentiteit‘ en ‘merkstrategie bepalen‘ om de volgende stap te zetten.

Verschillende manieren van bedrijfsnamen bedenken

Er zijn verschillende manieren waarop je een bedrijfsnaam ideeën kunt op doen. Je kunt bijvoorbeeld een brainstormsessie doen met je familie, vrienden of een online zoekmachine gebruiken om te zien wat andere bedrijven met een soortgelijke naam hebben bedacht.

Als je eenmaal een aantal originele bedrijfsnamen hebt bedacht, of misschien overweeg je een merknaam te bedenken, dan is het belangrijk om te controleren of de naam al bestaat ofwel geen patent heeft. Je kunt bijvoorbeeld een zoekopdracht doen in het handelsregister of een zoekopdracht doen op Google. Als de naam al bestaat, moet je een andere naam bedenken voor je bedrijf.

Uiteindelijk is het belangrijkste bij het bedenken van een bedrijfsnaam dat je er zorgvuldig over nadenkt. Kies een naam die kort, eenvoudig en onderscheidend is, zoals eerder gezegd. En die bij je bedrijf en merkimago past.

Hoe kies je een unieke en relevante bedrijfsnaam voor je ZZP?

Kiezen van een unieke en relevante bedrijfsnaam voor je ZZP onderneming is een belangrijke stap in het opzetten van je eigen bedrijf. Het is belangrijk om een naam te kiezen die een goede eerste indruk maakt en die past bij je bedrijf. De naam die je kiest moet ook uniek en relevant zijn, zodat je je kunt onderscheiden van je concurrenten.

Het is belangrijk om eerst te bedenken wat je bedrijf precies doet en waar je het beste bij past. Als je eenmaal weet wat je bedrijf doet, kun je beginnen met het bedenken van een naam. Je kunt brainstormen met je vrienden of familie, of kijken naar de namen van andere bedrijven die in hetzelfde veld actief zijn. Heb je een naam gevonden die je leuk vindt, controleer dan of deze nog niet bestaat.

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je bedrijfsnaam eruit zal zien op verschillende platforms, zoals je website, sociale media en offline marketing. Kies een naam die kort en gemakkelijk te onthouden is, en die ook makkelijk te spellen is.

Kortom, kies een naam die uniek, relevant en makkelijk te onthouden is, en die past bij het doel en de missie van je bedrijf. Denk ook na over hoe je bedrijfsnaam eruit zal zien op verschillende platforms, zodat je zeker weet dat je een naam kiest die je klanten gemakkelijk kunnen onthouden.

Waarom kan het belangrijk zijn om een naam te kiezen die emotioneel krachtig is?

Het kiezen van een naam die emotioneel krachtig is, kan een grote impact hebben op je merk of product.

Een emotioneel krachtige naam kan een gevoel van betrokkenheid bij je merk of product creëren. Het kan klanten aantrekken en een sterk merkimago creëren. Het kan ook de aandacht van je doelgroep vestigen op je merk of product. Een emotioneel krachtige naam kan ook de aandacht van je concurrenten wegnemen, waardoor je een sterk concurrentievoordeel kunt creëren.

Kortom, een emotioneel krachtige naam kan een enorme impact hebben op je merk of product. Het kan je helpen bij het aantrekken en binden van klanten, het verhogen van je reputatie en het creëren van een sterk merkimago. Als je op zoek bent naar een naam die emotioneel krachtig is, is het belangrijk om een naam te kiezen die aansluit bij je merk of product, maar ook die een sterk gevoel van betrokkenheid bij je klanten creëert.

Hoe maak je van je bedrijfsnaam een visueel aantrekkelijk beeld?

Het creëren van een visueel aantrekkelijke bedrijfsnaam begint met het kiezen van een naam die bij je bedrijf past.

Als je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk wil maken, kun je kiezen voor een logo dat je bedrijfsnaam versterkt. Een logo is een unieke visuele representatie van je bedrijf en het helpt je klanten je bedrijf te herkennen.

Je kunt ook een slogan of een tagline gebruiken om je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk te maken. Een slogan of tagline is een korte zin die je klanten helpt je bedrijf te herkennen en geeft een korte samenvatting van wat je bedrijf doet.

Als je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk wil maken, kun je kiezen voor een kleurrijk en opvallend lettertype. Het lettertype dat je kiest, moet uiteraard passen bij de stijl en het merk van je bedrijf. Het lettertype moet leesbaar zijn, zodat je bedrijfsnaam goed herkenbaar is.

 

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau