Bedrijfsnaam bedenken

Als je net met je bedrijf bent begonnen, is het belangrijk om een goede bedrijfsnaam te bedenken of direct een mooie bedrijfsnaam kopen. Een bedrijfsnaam verzinnen kan soms erg lastig zijn. Je bedrijfsnaam is het eerste wat je potentiële klanten zullen zien, dus het is belangrijk om er een te kiezen die professioneel, creatief en onderscheidend is. Een goede bedrijfsnaam is kort, eenvoudig en makkelijk te onthouden. Het moet ook relevant zijn voor je bedrijf en bij je merkimago passen. Als je bedenkt dat je bedrijfsnaam de eerste indruk die mensen van je bedrijf krijgen, is het belangrijk om er zorgvuldig over na te denken.

De verschillende manieren van bedrijfsnamen bedenken

Er zijn verschillende manieren waarop je een bedrijfsnaam ideeën kunt op doen. Je kunt bijvoorbeeld een brainstormsessie doen met je familie, vrienden of een online zoekmachine gebruiken om te zien wat andere bedrijven met een soortgelijke naam hebben bedacht.

Als je eenmaal een aantal originele bedrijfsnamen hebt bedacht, of misschien overweeg je een merknaam te bedenken, dan is het belangrijk om te controleren of de naam al bestaat ofwel geen patent heeft. Je kunt bijvoorbeeld een zoekopdracht doen in het handelsregister of een zoekopdracht doen op Google. Als de naam al bestaat, moet je een andere naam bedenken voor je bedrijf.

Uiteindelijk is het belangrijkste bij het bedenken van een bedrijfsnaam dat je er zorgvuldig over nadenkt. Kies een naam die kort, eenvoudig en onderscheidend is, zoals eerder gezegd. En die bij je bedrijf en merkimago past.

Bedrijfsnaam verzinnen start hier

Je hebt dus besloten dat je een bedrijf wilt starten. Gefeliciteerd! Dit is een grote beslissing, die niet lichtvaardig moet worden genomen. Voordat je jouw bedrijf kunt starten, moet je een naam verzinnen voor je bedrijf. Om je hier een klein beetje bij te helpen hebben wij van Brandio hier 10 simpele stappen uitgezet.

Dus hoe kies je een naam voor je bedrijf? Hier zijn een paar bedrijfsnaam ideeën om het te vereenvoudigen:

1. Houd het simpel

De beste namen zijn meestal de eenvoudigste. Een naam die gemakkelijk te zeggen en gemakkelijk te onthouden is, zal eerder in de hoofden van mensen blijven hangen dan een ingewikkelde of moeilijk uit te spreken naam.

2. Vermijd het gebruik van initialen

Initialen kunnen verwarrend en moeilijk te onthouden zijn. Als je absoluut initialen in je naam moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze als een woord worden uitgesproken (zoals “NU” of “KPMG”) zodat mensen ze gemakkelijker kunnen onthouden.

3. Maak het uniek

Een unieke naam zorgt ervoor dat jouw bedrijf zich onderscheidt van de rest. Vermijd het gebruik van veelvoorkomende woorden of woordgroepen die met andere bedrijven kunnen worden verward.

4. Vermijd het gebruik van cijfers of koppeltekens

Cijfers en koppeltekens kunnen een naam er ingewikkeld uit laten zien en kunnen moeilijk te onthouden zijn. Als je ze absoluut moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze als woorden worden uitgesproken (zoals ‘2dehands’), zodat mensen ze gemakkelijker kunnen onthouden.

5. Houd het kort

Een kortere naam is makkelijker te onthouden dan een lange. Het is ook minder waarschijnlijk dat het verkeerd wordt gespeld of verkeerd wordt uitgesproken.

6. Maak het uitspreekbaar

Een naam die gemakkelijk uit te spreken is, wordt eerder onthouden dan een naam die moeilijk uit te spreken is. Als je niet zeker weet hoe je een naam uitspreekt, vraag dan een vriend of familielid om je te helpen.

7. Maak het relevant

Een naam die relevant is voor jouw bedrijf zal meer memorabel zijn dan een naam die dat niet is. Als je bijvoorbeeld bloemen verkoopt, is een naam als ‘Bloemistiek’ relevanter en gemakkelijker te onthouden dan een naam als ‘Bert’s Bloemen’.

8. Vermijd het gebruik van verzonnen woorden

Verzonnen woorden kunnen moeilijk te onthouden zijn en kunnen jouw bedrijf onprofessioneel doen lijken. Blijf bij het gebruik van echte woorden in jouw naam.

9. Vermijd het gebruik van negatieve woorden

Negatieve woorden kunnen jouw bedrijf onaantrekkelijk maken en kunnen moeilijk te onthouden zijn. Blijf bij het gebruik van positieve woorden in jouw naam.

10. Brainstorm met vrienden en familie

Krijg hulp bij het bedenken van een geweldige naam voor jouw bedrijf. Brainstorm met vrienden en familieleden om door 1 van de lijsten aan bedrijfsnamen te laten inspireren van Brandio. Beperk vervolgens de lijst tot jouw favoriete twee of drie opties. En neem de volgende stap.

Ben jij tot een hele mooie bedrijfsnaam gekomen. En ben je nieuwsgierig naar jouw mogelijk volgende stappen. Lees dan zeker ook ‘Ondernemingsplan voorbeelden‘, ‘merkidentiteit‘ en ‘merkstrategie bepalen‘.

Vraag onze merk experts om advies.

Laat ons weten waar we je mee kunnen helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.