fbpx

Bedrijfsnaam bedenken in 2024: 5 essentiële stappen & 8 tips

Heb je ooit een bedrijfsnaam gehoord en gedacht: ‘Had ik die maar bedacht!’? Het goede nieuws is dat jij ook zo’n pakkende en jaloersmakende naam kunt creëren. Het bedenken van de perfecte bedrijfsnaam hoeft niets te kosten, behalve tijd en creativiteit. Tijd is een kostbare investering, maar met de juiste aanpak kan het leiden tot een naam die zowel onvergetelijk als betekenisvol is.

In dit artikel delen we essentiële tips en stappen die je zullen begeleiden bij het vinden van die unieke bedrijfsnaam. Of je nu start met een blanco pagina of al een paar ideeën hebt, deze strategieën zullen je creatieve proces verrijken en je helpen om een naam te kiezen die resoneert en blijft hangen.

bedrijfsnaam-bedenken-cocacola-pexels-vietnam-photographer-9973155

5 essentiële stappen die je moet doorlopen voor een succesvolle bedrijfsnaam

Het bedenken van een onderscheidende en aantrekkelijke bedrijfsnaam is cruciaal voor het succes van je onderneming. Daarom hebben wij deze vijf essentiële stappen op een rijtje gezet om een succesvolle naam voor je bedrijf te bedenken:

 1. Bepaal je bedrijfsidentiteit: Identificeer de kernwaarden, doelen en doelgroep van je bedrijf om een naam te bedenken die deze aspecten weerspiegelt.
 2. Brainstorm creatieve ideeën: Genereer een lijst met potentiële namen door verschillende brainstormtechnieken toe te passen, zoals het combineren van woorden, het gebruik van alliteratie of rijm, en het verkennen van mythologie, literatuur of buitenlandse termen.
 3. Controleer beschikbaarheid in handelsregister: Zoek in het Handelsregister om te controleren of je gekozen naam al in gebruik is door een ander bedrijf.
 4. Evalueer uniciteit en onderscheidend vermogen: Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam zich onderscheidt van concurrenten en gemakkelijk te onthouden is voor je doelgroep.
 5. Verifieer merk- en domeinnaam beschikbaarheid: Controleer of je bedrijfsnaam niet al als merknaam is geregistreerd en of de bijbehorende domeinnaam beschikbaar is voor je website.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je een sterke bedrijfsnaam ontwikkelen die je onderneming onderscheidt en een solide basis biedt voor succesvolle marketing- en merkstrategieën. Het is ook verstandig om alvast na te denken of je je bedrijfsnaam ook als merknaam wilt gaan gebruiken. Stap 2 is een belangrijk onderdeel van het proces. Daarom zetten we een flink aantal goede tips en punten op een rijtje om je op weg te helpen bij het bedenken van een goede bedrijfsnaam.

Zelf een bedrijfsnaam verzinnen met deze 8 creatieve tips

Dit is de eerste optie die veel ondernemers overwegen. Apple had iedereen toch kunnen verzinnen? Dit mag geen enkel probleem zijn. Vaak worden andere mensen, zoals teamleden, medeoprichters en familieleden betrokken voor feedback. Wat vaak lastig blijkt: de beslissing. Wanneer hak je de knoop door en wie doet dit? Welke feedback neem je serieus en welke leg je naast je neer? Hieronder acht effectieve tips om een unieke en pakkende bedrijfsnaam te bedenken:

 1. Combineer woorden: Gebruik relevante woorden uit je branche en combineer ze op innovatieve manieren om een originele naam te creëren.
 2. Alliteratie en rijm: Gebruik alliteratie of rijm voor een memorabele en opvallende bedrijfsnaam.
 3. Mythologie en literatuur: Laat je inspireren door personages, verhalen of concepten uit de mythologie en literatuur om een unieke en betekenisvolle naam te creëren.
 4. Buitenlandse termen: Onderzoek woorden uit andere talen die betrekking hebben op je bedrijf en gebruik ze om een exotische en intrigerende naam te creëren.
 5. Persoonlijke touch: Gebruik je eigen naam of de naam van een familielid of vriend om een persoonlijke connectie met je bedrijf te creëren.
 6. Geografische inspiratie: Baseer je bedrijfsnaam op de locatie van je bedrijf of een plaats die belangrijk is voor je onderneming.
 7. Anagrammen en letterwoorden: Maak een anagram van relevante woorden of gebruik de eerste letters van verschillende woorden om een uniek letterwoord te vormen.
 8. Collaboratieve brainstorm: Werk samen met vrienden, familie of collega’s om ideeën uit te wisselen en nieuwe, creatieve bedrijfsnamen te genereren.

Van chaos naar structuur

Laat je tijdens de brainstorm niet beperken door wat voor regels dan ook, die staan je creativiteit alleen maar in de weg. Laat de ideeën maar komen en neem daarbij alle vrijheid om te associëren. Dat levert je ongetwijfeld een boel ideeën op, waar je vervolgens structuur in wilt aanbrengen. Je hebt bijvoorbeeld een aantal namen die lekker klinken, maar die geen betekenis hebben. Of juist een groep namen die heel precies beschrijven wat je doet. Met een mindmap kun je al die groepen en opties mooi visueel samenvatten. Zo’n mindmap kun je lekker ouderwets met pen en papier maken, maar er zijn online ook gratis mindmap tools te vinden.

Maak een eerste selectie

Tijd voor de volgende stap richting je bedrijfsnaam. Het verzinnen van mogelijkheden is niet zo moeilijk, maar het kiezen van de definitieve naam wel. Vraag daarom de deelnemers aan je brainstorm om uit jullie mindmap een aantal favorieten te kiezen. Hoeveel dat er zijn hangt natuurlijk af van het totaal aantal namen, maar probeer dit tot 5 à 10 bedrijfsnamen te beperken. Je zult zien dat er vast een aantal namen zijn die meerdere meedenkers op hun lijstje hebben staan. Deze zet je bij elkaar op een zogenaamde shortlist: het definitieve lijstje met kanshebbers.

Voordelen zelf bedenken

 • Gratis (als je de uren van betrokkenen niet als kosten ziet).
 • Betrokkenheid van verschillende mensen binnen organisatie.

Nadelen zelf bedenken

 • Domeinnaam is misschien niet beschikbaar.
 • Naam is niet bedacht door professional.
 • Kan lang duren doordat meer mensen meebeslissen.

Een bedrijfsnaam laten bedenken door een bureau

Dit is de optie die veel bedrijven met budget kiezen. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor het bedenken van een goede naam neer bij een professional. Dit kan vaak vanaf enkele duizenden euro’s, afhankelijk van wat er wordt opgeleverd: positioneringsdocument, domeinnaam, huisstijl etc.

Hoe werkt een reclamebureau

 1. Briefing: hier zul je zelf het werk moeten doen om richting te geven aan de bedenkers.
 2. Brainstorm.
 3. Bespreken opties voor richting.
 4. Uitwerken opties / eventueel extra brainstorm.
 5. Keuze

Bij een bestaande organisatie is het belangrijk om de betrokkenheid van het bedrijf in het proces goed vast te leggen. Anders loopt je het risico dat de naam intern geen draagvlak heeft.

Voordelen reclamebureau

 • Bedacht door professional.
 • Nemen alle wensen met betrekking tot de naam, merk en product mee in het bedenken.

Nadelen reclamebureau

 • Hoge kosten (vaak).
 • Proces duurt lang.
 • Minder betrokkenheid vanuit organisatie.

Wil je dat Brandio jouw naam bedenkt? Vraag dan een merk-op-maattraject aan.

Je definitieve bedrijfsnaam kiezen

Na de fase van mogelijke bedrijfsnamen bedenken en verzinnen is het tijd voor de laatste stap, het kiezen van je definitieve naam. Je persoonlijke voorkeur speelt daarbij natuurlijk een rol, maar er zijn nog twee belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 1. Is de bedrijfsnaam zelf beschikbaar? Je kunt niet zomaar een bedrijfsnaam kiezen die al in gebruik is. Kijk daarom in het handelsregister van de KvK of de bedrijfsnaam die jij verzonnen hebt niet al door een ander bedrijf gebruikt wordt. Hier lees je meer over het checken van een bedrijfsnaam.
 2. Is het bijbehorende NL-domein nog vrij? Een website vormt tegenwoordig een essentieel onderdeel van je business. Voor Nederlandse bedrijven is een NL-domein dat matcht met de bedrijfsnaam dus zeer waardevol. Check daarom zo snel mogelijk bij de Stichting Internet Domein Registratie of jouw domein nog vrij is.
 3. Check de registraties bij het Benelux merkenregister. Als er al een merk geregistreerd is met dezelfde naam in dezelfde branches dan kun je beter een andere naam kiezen.

Houd hier rekening mee bij het bedenken van een naam voor bedrijf

De bovenstaande 8 tips helpen je bij het bedenken van een bedrijfsnaam. De onderstaande 11 zaken zijn goed om in gedachte te houden bij het verzinnen van een naam voor je bedrijf:

 1. Houd het simpel: De beste namen zijn meestal de eenvoudigste. Een naam die gemakkelijk te zeggen en gemakkelijk te onthouden is, zal eerder in de hoofden van mensen blijven hangen dan een ingewikkelde of moeilijk uit te spreken naam. Goede voorbeelden hiervan zijn de namen Apple en Nike.
 2. Vermijd het gebruik van initialen: Initialen kunnen verwarrend en moeilijk te onthouden zijn. Als je absoluut initialen in je naam moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze als een woord worden uitgesproken (zoals “NU” of “KPMG”) zodat mensen ze gemakkelijker kunnen onthouden. Een goed voorbeeld is IKEA, waarbij de eerste twee letters staan voor de initialen van de oprichter, en de laatste twee letters voor de boerderij en dorp waar hij opgroeide.
 3. Houd rekening met je branche: Het is goed om precies te weten in welke branche (niche) je actief gaat zijn. Wie is je beoogde doelgroep en hoe wordt deze nu al bediend? Gebruiken je concurrenten bijvoorbeeld specifieke termen in hun bedrijfsnamen? Als je hier een trend in ziet is het goed om dit ook te overwegen, zo weet een groot deel van je doelgroep direct wat je doet.
 4. Persoonlijke of zakelijke naam: Deze vraag is vooral relevant voor zzp’ers. Kies je voor je eigen naam of  juist voor een zakelijke naam? Een voorbeeld als je Jansen heet; wordt het “Jansen Grafische Vormgeving” of “Meesterlijk Grafische Vormgeving”. Heb je bijvoorbeeld ambities om personeel aan te nemen dan is het misschien wat gek als zij straks vanuit jouw naam lijken te opereren. Weet je zeker dat je gewoon lekker alleen blijft dan geef je met een persoonlijke naam direct inzicht met wie je klanten contact hebben.
 5. Uitstraling: Wat wil je uitstralen. Terugkijken naar de vorige tip, gebruik je je eigen naam, dan zullen ze eerder persoonlijke aandacht verwachten en geen rekening houden met personeel. Hou ook rekening met je ambities en doelen. Wil je ook internationaal opereren? Zorg ervoor dat je een naam hebt die wereldwijd goed klinkt. Een creatief bedrijfsnaam voorbeeld is Amazon. Oprichter Bezos wilt hiermee de kernwaarden van de rivier Amazon uitstralen: de grootste ter wereld zijn, exotisch en anders.
 6. Vermijd het gebruik van cijfers of koppeltekens: Cijfers en koppeltekens kunnen een naam er ingewikkeld uit laten zien en kunnen moeilijk te onthouden zijn. Als je ze absoluut moet gebruiken, zorg er dan voor dat ze als woorden worden uitgesproken (zoals ‘2dehands’), zodat mensen ze gemakkelijker kunnen onthouden.
 7. Houd het kort: Een kortere naam is makkelijker te onthouden dan een lange. Het is ook minder waarschijnlijk dat het verkeerd wordt gespeld of verkeerd wordt uitgesproken. Voorbeelden van korte bedrijfsnamen zijn Lego, Tesla en Etos. Deze namen zijn makkelijk te onthouden en zullen hoogstwaarschijnlijk niet verkeerd gespeld worden.
 8. Maak het uitspreekbaar: Een naam die gemakkelijk uit te spreken is, wordt eerder onthouden dan een naam die moeilijk uit te spreken is. Als je niet zeker weet hoe je een naam uitspreekt, vraag dan een vriend of familielid om je te helpen.
 9. Maak het relevant: Een naam die relevant is voor jouw bedrijf zal meer memorabel zijn dan een naam die dat niet is. Als je bijvoorbeeld bloemen verkoopt, is een naam als ‘Bloemistiek’ relevanter en gemakkelijker te onthouden dan een naam als ‘Bert’s Bloemen’.
 10. Vermijd het gebruik van verzonnen woorden: Verzonnen woorden kunnen moeilijk te onthouden zijn en kunnen jouw bedrijf onprofessioneel doen lijken. Blijf bij het gebruik van echte woorden in jouw naam.
 11. Vermijd het gebruik van negatieve woorden: Negatieve woorden kunnen jouw bedrijf onaantrekkelijk maken en kunnen moeilijk te onthouden zijn. Blijf bij het gebruik van positieve woorden in jouw naam.

Hoe kies je een unieke en relevante bedrijfsnaam voor je ZZP?

Kiezen van een unieke en relevante bedrijfsnaam voor je ZZP onderneming is een belangrijke stap in het opzetten van je eigen bedrijf. Het is belangrijk om een naam te kiezen die een goede eerste indruk maakt en die past bij je bedrijf. De naam die je kiest moet ook uniek en relevant zijn, zodat je je kunt onderscheiden van je concurrenten.

Het is belangrijk om eerst te bedenken wat je bedrijf precies doet en waar je het beste bij past. Als je eenmaal weet wat je bedrijf doet, kun je beginnen met het bedenken van een naam. Je kunt brainstormen met je vrienden of familie, of kijken naar de namen van andere bedrijven die in hetzelfde veld actief zijn. Heb je een naam gevonden die je leuk vindt, controleer dan of deze nog niet bestaat.

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je bedrijfsnaam eruit zal zien op verschillende platforms, zoals je website, sociale media en offline marketing. Kies een naam die kort en gemakkelijk te onthouden is, en die ook makkelijk te spellen is.

Kortom, kies een naam die uniek, relevant en makkelijk te onthouden is, en die past bij het doel en de missie van je bedrijf. Denk ook na over hoe je bedrijfsnaam eruit zal zien op verschillende platforms, zodat je zeker weet dat je een naam kiest die je klanten gemakkelijk kunnen onthouden.

Hoe maak je van je bedrijfsnaam een visueel aantrekkelijk beeld?

Het creëren van een visueel aantrekkelijke bedrijfsnaam begint met het kiezen van een naam die bij je bedrijf past.

Als je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk wil maken, kun je kiezen voor een logo dat je bedrijfsnaam versterkt. Een logo is een unieke visuele representatie van je bedrijf en het helpt je klanten je bedrijf te herkennen.

Je kunt ook een slogan of een tagline gebruiken om je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk te maken. Een slogan of tagline is een korte zin die je klanten helpt je bedrijf te herkennen en geeft een korte samenvatting van wat je bedrijf doet.

Als je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk wil maken, kun je kiezen voor een kleurrijk en opvallend lettertype. Het lettertype dat je kiest, moet uiteraard passen bij de huisstijl en het merk van je bedrijf. Het lettertype moet leesbaar zijn, zodat je bedrijfsnaam goed herkenbaar is.

Nog een andere optie: wij van WC-eend adviseren Brandio

Kom je er met dit stappenplan en deze tips nog niet uit? Onze merkexperts doen meer dan alleen het bij elkaar gooien van wat termen en onze namen zijn een stuk goedkoper dan een traject bij een reclamebureau. Ook heb je direct de bijbehorende domeinnaam.  We hebben inmiddels een collectie van meer dan 100 bedrijfsnamen.

Om het wat makkelijker te maken om ze te bekijken, hebben onze merkexperts ze opgedeeld in categorieën, hier enkele voorbeelden:

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews