fbpx

Bedrijfssoftware: welke programma’s helpen je bedrijf groeien?

Bij het runnen van een onderneming komt veel kijken. Van sales tot boekhouding en van personeelsplanning tot logistiek: alle processen moeten efficiënt gemanaged worden. Gelukkig zijn er talloze soorten bedrijfssoftware beschikbaar, die de verschillende interne bedrijfsprocessen ondersteunen en optimaliseren. Dat geeft je bedrijf alle ruimte om te groeien.

bedrijfssoftware

Wat is bedrijfssoftware?

Bedrijfssoftware zijn programma’s die zijn ontworpen voor de ondersteuning van interne bedrijfsprocessen. De processen waarvoor bedrijfssoftware ingezet kan worden, zijn talrijk. Enkele voorbeelden:

 • Boekhouding en administratie.
 • Marketing & sales (CRM-systemen, campagnebeheer, SEO-tools).
 • Financiën.
 • HR-management en personeelsplanning.
 • Materiaal- en voorraadbeheer (inkoop en verkoop).

Waarom bedrijfssoftware gebruiken?

Er zijn talloze soorten bedrijfssoftware, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de software ondersteunt bedrijven bij het bereiken van hun doelen. Software helpt om processen te stroomlijnen en te optimaliseren en helpt medewerkers om productief te zijn. Zo kan het bedrijf efficiënt draaien en makkelijker doorgroeien.

Standaard of maatwerk?

Het is mogelijk om standaard bedrijfssoftware in te kopen of om software op maat te laten ontwikkelen. Maatwerk is duurder, maar kan noodzakelijk zijn voor unieke bedrijfsprocessen. Een andere optie zijn best of breed-softwarepakketten: een combinatie van softwarepakketten van verschillende leveranciers. Zo gebruik je het pakket van de leverancier dat het beste bij jouw doelen past.

Veelgebruikte soorten bedrijfssoftware

Welke bedrijfssoftware je nodig hebt, hangt af van het soort onderneming dat je hebt. Deze soorten software zijn voor veel bedrijven van belang:

 1. Boekhoudsoftware

Je administratie moet altijd kloppen. Boekhoudsoftware is dan ook onmisbaar. Daarmee krijg je financieel overzicht en kun je makkelijk facturen verwerken. Programma’s als Exact en MoneyMonk (voor zpp’ers) helpen je hierbij.

 1. CRM-systemen

Een goed CRM-systeem (Customer Relationship Management) is goud voor elke verkoopafdeling. In dit systeem beheer je alle klantgegevens en interacties met klanten en kun je je dienstverlening naadloos afstemmen op jouw relaties. Goede CRM-systemen zijn Monday.com en Gripp.

 1. ERP-software: het complete pakket

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Deze software automatiseert alle bedrijfsprocessen. Een ERP-systeem bestaat uit verschillende onderdelen voor verschillende bedrijfsfuncties, zoals boekhouding, inkoop, productie en relatiebeheer. Het systeem integreert alle gegevens in één database. Goede ERP-softwareoplossingen zijn bijvoorbeeld de pakketten van Exact en SAP.

 1. Marketing automation-software

Op het gebied van marketing zijn er verschillende soorten bedrijfssoftware beschikbaar. Van SEO-tools tot content managementsystemen: de lijst is eindeloos. Ook voor marketing automation zijn er verschillende softwarepakketten op de markt. Met marketing automation kun je klanten benaderen via geautomatiseerde berichten via e-mail, internet en social media. Voorbeelden van goede marketing automation-software zijn Salesforce Marketing Cloud, Active Campaign en Hubspot.

 1. Webshopsoftware

Heb je een eigen webshop? Ook dan heb je ondersteunende software nodig. Daarmee kun je een zoekmachinevriendelijke webshop bouwen, die ook gebruiksvriendelijk, klantvriendelijk en overzichtelijk is. Lightspeed en The Shopbuilders zijn hier voorbeelden van.

 1. Projectmanagementsoftware

Heb je verschillende projecten onder je hoede, dan kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren. Met projectmanagementsoftware kun je de planning bewaken, de status en voortgang van je project in de gaten houden en bestanden delen. Extra handig als er meerdere mensen of teams bij de projecten betrokken zijn. Monday.com en Miro en zijn voorbeelden van goede projectmanagementsoftware.

Hoe kies je het juiste softwarepakket?

Het aanbod aan bedrijfssoftware is groot en de functionaliteiten per pakket kunnen verschillen. Zet de verschillende opties daarom goed op een rij en bekijk reviewsites als Capterra.nl. Twijfel je nog? Veel softwareleveranciers bieden de optie om een gratis demo te komen geven en vaak kun je softwarepakketten een paar weken gratis uitproberen. Ga in elk geval niet over één nacht ijs, want het juiste softwarepakket kan je helpen om je bedrijf hard te laten groeien.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau