fbpx

Kleineondernemersregeling. Alles wat je moet weten over de KOR

Als je een ondernemer bent, heb je wellicht al gehoord van de kleineondernemersregeling, beter bekend als KOR. Maar wat is deze regeling precies, en wat zijn de voor- en nadelen ervan? We helpen je graag op weg met deze uitgebreide gids over de KOR.

Wat is kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling, vaak afgekort als KOR, is een regeling die is ontworpen om kleinere ondernemers in Nederland te ontlasten op het gebied van btw. Als je in aanmerking komt voor de KOR, hoef je geen btw-aangifte te doen en heb je een vrijstelling voor de btw. In dat geval bereken je geen btw aan je klanten. Natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (vof) en rechtspersonen zoals stichtingen en verenigingen kunnen gebruik maken van de kleineondernemersregeling.

Registratiedrempel en kleineondernemersregeling 2023

Als ondernemer moet je jouw onderneming aanmelden voor btw, tenzij je aan alle van de volgende voorwaarden voldoet:

 1. De omzet per kalenderjaar is maximaal € 1800.
 2. Je wilt de btw die je in rekening brengt niet in aftrek brengen.
 3. Je hebt je onderneming niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit is overigens ook niet verplicht.

In dit geval kun je de registratiedrempel toepassen en maak je automatisch gebruik van de KOR. Je hoeft je in deze situatie dus niet aan te melden voor de btw en de KOR.

Als je jaaromzet meer dan € 1800 bedraagt, dan kan de KOR een interessante regeling voor je zijn. Je kunt je aanmelden voor de KOR als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent een btw-ondernemer.
 • Je bent als ondernemer in Nederland gevestigd.
 • Je omzet bedraagt niet meer dan € 20.000 per kalenderjaar.

De volgende omzet telt mee voor de kleineondernemersregeling:

 • Levering van goederen of diensten die normaliter belast worden met Nederlandse btw.
 • Ook bepaalde btw-vrijgestelde omzet telt mee die betrekking heeft op financiële diensten, verzekeringsdiensten, onroerende zaken, en betaalmiddelen en effecten.

Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je in aanmerking komt voor de KOR.

Voordelen KOR

Gebruik maken van de kleineondernemersregeling biedt de volgende voordelen:

 • Je administratie wordt vereenvoudigd en je hoeft geen btw-aangifte doen.
 • Je hoeft je klanten geen btw in rekening te brengen. Dit maakt het leveren van goederen of diensten aan particulieren goedkoper.

Nadelen KOR

De kleineondernemersregeling kent ook enkele nadelen.

 • Je kunt de btw over je kosten en investeringen niet terugvragen.
 • Je moet je klanten informeren dat je de KOR toepast. Dit zouden klanten niet-professioneel kunnen vinden.

KOR voor ZZP’ers

Voor ZZP’ers kan de kleineondernemersregeling voordelen bieden. Als ZZP’er heb je vaak minder omzet dan grotere bedrijven, waardoor de KOR een uitkomst kan bieden. Door minder tijd te besteden aan btw-aangifte en administratie, kun je je focussen op je kerntaken. ZZP’ers moeten echter wel opletten dat ze onder de omzetgrens van € 20.000 blijven en dat ze hun klanten correct informeren.

KOR aanvragen

Wil je gebruik maken van de KOR? Dan moet je dit aanvragen bij de Belastingdienst. Voor het aanvragen van de kleineondernemersregeling kun je een speciaal KOR-formulier vinden op de website van de belastingdienst. Zorg dat je alle vereiste informatie bij de hand hebt, zoals je bedrijfsgegevens en je btw-nummer.

Het KOR-formulier stuur je per post op naar de Belastingdienst en binnen 6 weken ontvang je antwoord met daarin de ingangsdatum van de KOR. De regeling start per een nieuwe btw-periode. Als je gebruikt wilt maken van de kleineondernemersregeling dan moet je er dus op tijd voor aanmelden. Houd er rekening mee dat je de KOR niet met terugwerkende kracht kunt toepassen.

Afmelden KOR

Als je je hebt aangemeld voor de KOR, dan kun je de regeling pas na 3 jaar stopzetten, tenzij je omzet boven de € 20.000 komt in één kalenderjaar. In dat geval moet je je direct afmelden voor de KOR. Dit kan via het afmeldformulier kleineondernemersregeling.

KOR factuur voorbeeld

Als je gebruikmaakt van de KOR, moet je dit ook vermelden op je facturen. Vermeld daarom de volgende gegevens op je factuur naar je klant.

 • Bedrijfsnaam
 • Adres
 • Postcode en plaats
 • Btw-nummer
 • Factuurnummer en datum
 • Omschrijving van de geleverde diensten of producten
 • Totaalbedrag (exclusief btw)
 • Vermelding: ‘Kleineondernemersregeling toegepast’

KOR en inkomstenbelasting

De kleineondernemersregeling biedt vrijstelling van btw-aangifte. Dit staat los van de inkomstenbelasting. Je moet je omzet dus gewoon in je administratie verwerken een aangifte inkomstenbelasting doen. De KOR biedt dus geen voordelen voor de inkomstenbelasting.

KOR en omzet buiten Nederland

Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling en verkoop je goederen of diensten binnen de EU. In dit geval gelden er aangepaste regels en kan het lastig te bepalen zijn of je wel of geen btw in rekening moet brengen. Met het hulpmiddel Incidentele btw-aangifte kun je zelf controleren wat je in deze gevallen moet doen.

Ben je geïnteresseerd in de KOR? Dan vind je de volgende blogposts ook vast interessant.

De auteur

Edon van Asseldonk

Ondernemer en Senior SEO- & SEA-specialist bij marketingbureau Tasmanic. Eveneens oprichter van kaartspellen.online. Houdt van duursporten in schaarse vrije tijd.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews