fbpx

.NL of .COM domein kopen?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat beter is voor je website: een .NL- of een .COM-domein. Het is belangrijk om even stil te staan bij deze keuze wanneer je een domeinnaam gaat kopen. Dit is namelijk afhankelijk van jouw doel met je website, daarom zetten we in dit artikel redenen waarom jij voor een NL of juist COM domein (of misschien wel beide) moet kiezen.

Waarom een .NL domein:

1. Een .NL-domein is betrouwbaar

Consumenten en bedrijven kopen steeds meer online, maar doen dat net als in de fysieke wereld nog het liefst gewoon bij een winkel om de hoek. Een .NL-domein is daar voor veel Nederlanders de online equivalent van. Het idee dat een website bij een bedrijf hoort dat in Nederland is gevestigd, wekt dan ook vertrouwen op.

2. Een .NL-domein doet het goed in Google

Heb je een website in het Nederlands en bedien je een Nederlandse doelgroep? Dan is de kans groot dat je potentiële klanten ook Nederlandstalige zoektermen gebruiken. Hoe hoog je website in de zoekresultaten verschijnt is afhankelijk van talloze factoren. Maar met een .NL-domein vergroot je wel de kans dat je bij Nederlandse zoekopdrachten te zien bent.

3. Een .NL-domein verhoogt de CTR

De CTR is de click-through rate, oftewel het percentage mensen dat doorklikt op een link. Bijvoorbeeld op de zoekresultatenpagina van Google. Er zijn verschillende factoren die bepalen of een gebruiker wel of niet op een link klikt. De domeinextensie is er daar één van, waarbij een .NL-extensie de voorkeur heeft bij Nederlandse internetgebruikers.

4. Een NL-domein is makkelijk te onthouden

Wanneer mensen online naar jouw bedrijf op zoek gaan kunnen ze daarvoor Google gebruiken. Maar een groot deel zal ook gewoon de voor hen meest logische URL invullen. En die zal voor de meeste Nederlanders op .NL eindigen. Een domein dat eindigt op .BUZZ is hartstikke leuk, maar de kans is natuurlijk klein dat je mogelijke bezoekers die gelijk goed intikken.

Waarom een .COM domein:

1. Een .COM-domein is internationaal

Heb je een website waarmee je producten en/of diensten wereldwijd wilt aanbieden, dan is een .COM domein beter. Een .COM domein is bekend onder alle internetgebruikers wereldwijd en daarmee de perfecte extensie voor jou!

2. Een .COM-domein is net als .NL-domein betrouwbaar, maar dan wereldwijd

Is je website geschreven in het Engels en bedien je consumenten over de hele wereld, dan is de kans groot dat je potentiële klanten gebruik maken van Engelstalige zoekwoorden. Net als hoe een .NL domein je helpt bij vindbaarheid van Nederlandse zoekopdrachten, helpt een .COM domein je vindbaarheid bij Engelstalige zoekopdrachten.

3. Een .COM-domein kan veel waard worden

Over het algemeen hebben .COM domeinen de meeste waarde. Dit komt omdat de website in praktisch elk land bruikbaar is, waardoor de vraag erna dus ook hoger ligt. Mocht je in een situatie belanden dat je je website weg wilt doen, kan je domeinnaam verkopen je nog aardig wat centjes opleveren.

Waarom een .NL & .COM domein:

1. Alle voordelen die hierboven vermeld zijn

Uiteraard zijn alle voordelen van .NL- en .COM domeinen van toepassing als je beide extensies koopt. Als de voordelen van .NL- en .COM passen bij de doelstelling van je website, is het een optie om beide domeinen te kopen

2. Nederlandse bedrijven kunnen zo binnenlands en wereldwijd haar klanten goed bedienen.

Als Nederlands bedrijf dat internationaal actief is, wil je eigenlijk je Nederlands doelgroep bedienen met een Nederlandse website. Door zowel een .NL domein als .COM domein te kopen kan je beide doelgroepen goed bedienen. Nederlandse bezoekers zullen doorverwezen worden naar de .NL domein en de Engelstalige naar de .COM domein.

3. Voorkom dat iemand anders jouw .COM of .NL domein gebruikt

Wanneer je alleen een .NL of .COM domein hebt kan het voorkomen dat iemand met exact dezelfde naam de andere extensie koopt. Hierdoor loop je het risico dat diegene daarmee verschijnt in de google zoekresultaten waardoor (potentiële) klanten verward kunnen raken wanneer ze op de ‘verkeerde’ website belanden. Dit kan ervoor zorgen dat je mogelijke conversies misloopt.

Een .NL-domein wordt steeds schaarser

Met al die nieuwe extensies wordt het aantal mogelijke domeinnamen alleen maar groter. Maar dat geldt natuurlijk niet voor .NL-domeinen, die worden juist steeds schaarser. Een goed .NL-domein is dus wat waard, zeker met het oog op de toekomst. Zorg er daarom voor dat je de voor jouw business interessante .NL-domeinen alvast vastlegt. Ben je op zoek naar een geschikte bedrijfsnaam inclusief een .NL-domein? De afgelopen jaren heeft Brandio honderden hoogwaardige bedrijfsnamen ontwikkeld. Bekijk de collectie!

Het kan voorkomen dat je je domein wilt verhuizen naar een andere hostingpartij. Dit is niet ingewikkeld, we leggen je uit hoe je je domeinnaam kan verhuizen.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews