Je eigen logo ontwerpen: alle opties op een rijtje!

Origineel gepubliceerd: 14-2-2020 – Laatste update: 31-03-2021

logo maken

Wil jij een logo maken voor je bedrijf, vereniging of voor jezelf? Het ontwerpen van een eigen beeldmerk kun je op meerdere manieren aanpakken. Je kunt zelf aan de slag gaan met gratis tools, maar je kunt ook een professioneel reclamebureau inhuren. Tevens zijn er platformen die je in contact brengen met designers over de hele wereld. In deze blog lees je alle opties voor het maken van je eigen logo.

    1. Gratis eigen logo maken
    2. Een kant-en-klaar logo kopen
    3. Een logo laten ontwerpen

Gebruik een gratis editor voor een logodesign

Professionele designers gebruiken programma’s als Photoshop voor het creëren van een ontwerp. Er zijn echter ook gratis alternatieven waarmee jij je eigen logo kunt maken. Het voordeel van editors is dat je veel vrijheid en mogelijkheden hebt voor het ontwerp van je eigen beeldmerk. Het nadeel is dat je er wel zelf wat tijd in moet stoppen.

Met deze gratis Photoshop-alternatieven kun jij een gratis logo ontwerpen.

GIMP

In dit bewerkingsprogramma kun je net als in Photoshop met layers werken. Dit biedt de mogelijkheid om afbeeldingen of delen hiervan op elkaar en los van elkaar te verwerken. Voor het ontwerpen van je eigen design is dat erg handig. Het nadeel van GIMP is dat de interface niet heel intuïtief werkt. Je moet er dus wel op rekenen dat je een tijdje bezig bent om deze tool goed te leren kennen.

Download GIMP

Paint.net (Windows only)

Paint.net is een echte klassieker. Oorspronkelijk was dit programma ontwikkeld als alternatief voor Microsoft Paint, maar inmiddels is het een goede basic editor. Paint.net is een makkelijke tool waarmee je snel aan de slag gaat. Daarentegen zijn de mogelijkheden van Paint.net relatief beperkt en werkt dit programma alleen op Windows-computers.

Download Paint.net

PhotoScape X

Deze kosteloze editor biedt je veel mogelijkheden en is relatief gemakkelijk voor beginners. Door alle mogelijkheden zou je op een gegeven moment misschien wel vast kunnen lopen, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook kan PhotoScape X traag worden als je met grote bestanden werkt, maar waarschijnlijk ga jij daar niets van merken.

Download PhotoScape X

Een gratis editor om je eigen logo te ontwerpen is natuurlijk fijn, maar je moet ook ergens beeldmateriaal vandaan halen. Op de volgende websites vind je veel gratis afbeeldingen en iconen die je kunt gebruiken voor je eigen ontwerp.

Gratis afbeeldingen:

Pexels

Pixabay

Gratis iconen:

Iconfinder

Iconstore

Logo ontwerpen met gratis online logomakers

Een eigen logo ontwerpen met een van de bovenstaande editors gaat je wel wat van je eigen tijd kosten. Heb je hier geen zin in of heb je het hier veel te druk voor? Gelukkig zijn er online logo creators die je helpen om snel en kosteloos een eigen ontwerp te maken.

Veel van deze logo generators zijn echter helaas niet gratis. Daar kom je meestal pas achter nadat je een half uur bezig bent geweest om je nieuwe logo te perfectioneren. Om voor jou die tijd en frustratie te voorkomen, hebben we zelf veel van deze ‘gratis’ online tools uitgeprobeerd.

Met de volgende online logo generators kun je echt gratis en snel je eigen design maken.

Namecheap

Namecheap biedt op de website een logo creator waarmee je binnen een paar stappen je eigen ontwerp maakt. Eerst vul je je eigen (bedrijfs)naam en branche in. Hierna kun je een keuze maken uit enkele lettertypen. Vervolgens kies je de kleur voor je logo en eventueel een slogan. Ten slotte selecteer je 3 iconen die passen bij je beoogde beeldmerk.

Met al deze informatie creëert Namecheap meer dan 100 verschillende logo’s die je meteen kunt downloaden. Hiervoor hoef je geen account aan te maken en je ontvangt ook je logo in groot formaat. Je moet wel weerstand bieden tegen de upsales die Namecheap je probeert te verkopen.

Maak je eigen logo met Namecheap

Hatchful

Ook met Hatchful maak je snel je eigen ontwerp. Deze tool helpt je door je eerst je branche te laten selecteren. Daarna kies je een visuele stijl voor je logo. Vervolgens vul je de bedrijfsnaam en eventueel een slogan in. In de laatste stap kies je waar je het logo gaat plaatsen, zoals op je website, social media, visitekaartjes en/of op grote oppervlakten.

Hatchful genereert vervolgens honderden logo’s. Voor het downloaden van een logo moet je wel een account aanmaken.

Maak je eigen logo met Hatchful

Logomakr

Logomakr is een soort online editor waarmee je een eigen beeldmerk kunt ontwerpen. Met deze logo creator kun je uit meer dan 1 miljoen graphics kiezen. Deze kun je dan verfraaien met onder meer tekst en allerlei vormen. De interface is eenvoudig en binnen no time heb je een leuk logo in elkaar gezet. Dit kun je vervolgens gratis downloaden. Hier zit echter een addertje onder het gras, wat je kunt je logo alleen in lage kwaliteit downloaden. Voor je website zal dit wellicht voldoende zijn. Als je jouw ontwerp echter op een groter oppervlakte wilt gebruiken, dan heb je een hogere kwaliteit nodig.

Maak je eigen logo met Logomakr

Het grote voordeel van de bovenstaande tools is dat je binnen een kwartiertje een leuk, gratis logo hebt gemaakt. Een nadeel is dat je nooit een bijster origineel en uniek ontwerp zal maken. Vind je dit niet erg, dan is het ook geen probleem natuurlijk. Wil jij vast tijdelijk een logo hebben om dit later aan te passen? Dan zijn deze gratis online logomakers tevens een oplossing. Ze zijn eveneens handig om inspiratie op te doen of om te ontdekken wat je mooi vindt.

Zoals we schreven, hebben we zelf veel logo generators uitgeprobeerd. De meeste bleken niet gratis te zijn als we het ontwerp wilden downloaden. Om jou die tijd te besparen, hebben we deze niet-gratis logomakers hieronder op een rijtje gezet. We hebben geen link geplaatst naar de websites, want dat verdienen ze ook niet.

https://www.freelogoservices.com/

https://www.graphicsprings.com/logo-maker

https://placeit.net/logo-maker

https://www.logocrisp.com/

https://logomaster.ai/

https://www.designevo.com/logo-maker/

Wil jij wel een uniek ontwerp, maar wil je hier niet veel tijd aan besteden? Dan zou je een kant-en-klaar design kunnen aanschaffen. Dit is het moment in het artikel waar we even schaamteloos ons eigen product gaan promoten.

Op Brandio kun je namelijk kiezen uit talloze, unieke logo’s en merken. Deze kun je direct aanschaffen en gebruiken. Als jij al een bedrijfsnaam hebt en een leuk logo ziet, dan ontwerpen we dat logo met je bedrijfsnaam. Hierdoor heb je een uniek logo en ben je veel minder geld kwijt dan als je een logo laat ontwerpen door een reclamebureau.

Een nadeel van een kant-en-klaar ontwerp kopen is dat het in tegenstelling tot de eerdere opties niet gratis is. Om het wat makkelijker te maken om ze te bekijken, hebben onze merkexperts ze opgedeeld in categorieën, hier enkele voorbeelden:

Optie 3. Een logo laten ontwerpen

Wil jij geen logo op onze website bestellen? Dat is helemaal prima! Wil jij een uniek logo laten ontwerpen door een professional, zelf invloed hebben op het ontwerpproces en ben je bereid hiervoor te betalen? Dan is het inhuren van een professionele designer de beste keuze voor jou.

Logo laten ontwerpen via 99designs

99designs is een platform waarop je een opdracht kunt plaatsen. Je vertelt wat je wilt laten ontwerpen en geeft enkele instructies mee. Vervolgens kun je kiezen of je gekoppeld wilt worden aan een designer of je kunt een wedstrijd starten. In een wedstrijd kunnen ontwerpers over de hele wereld een logo voor jou ontwerpen, waarna jij de winnaar kiest.

Voor een wedstrijd bepaal je zelf de prijs en dus de kosten. Deze moet je wel van tevoren overmaken aan 99designs die dit bedrag parkeert. Het bedrag wordt overgemaakt als jij een winnaar hebt gekozen en goedkeuring geeft om het bedrag over te maken naar de winnende ontwerper.

Een voordeel van 99designs is dat het goedkoper is dan je logo te laten ontwerpen door een reclamebureau. Ook kun je bij een wedstrijd kiezen uit veel verschillende ontwerpen en heb je zo dus een brede keuze.

Bij een wedstrijd op 99designs maken veel ontwerpers zich er echter wel makkelijk van af. Ze knutselen snel een logo in elkaar dat ze al ooit eerder hebben gemaakt of wat er op lijkt. Je loopt dus het risico dat je logo niet (heel) origineel is. Ook zal een ontwerper van 99designs niet heel goed met je meedenken of je waardevol advies geven.

Laat je logo ontwerpen op 99designs

Logo laten maken door professionele ontwerper of reclamebureau

Ten slotte kun je je beeldmerk laten ontwerpen door een designer of reclamebureau. Een goede ontwerper zal een professioneel logo creëren met de uitstraling die bij jouw bedrijf aansluit. Ook zal een vakkundige designer je advies geven en uitleggen aan welke zaken je moet denken. Op deze manier kun je een uniek logo laten maken dat helemaal bij jouw bedrijf past.

Hier hangt echter wel een (stevig) prijskaartje aan en deze optie is dan ook de duurste van allemaal. Een risico is tevens dat een professionele designer of ervaren reclamebureau niet per definitie goede logo’s ontwerpt. Als je voor deze optie wilt kiezen dan adviseren we om goed het bestaande portfolio te bekijken. Eveneens is het waardevol om met meerdere ontwerpers een afspraak te maken en hieruit voor jou de beste te kiezen.

We wensen je veel succes bij het (laten) maken van je logo en voor vragen kun je altijd bij ons aankloppen.