fbpx

Hoeveel kost het om een bedrijf te starten?

De kosten van het starten van een bedrijf kunnen enorm variëren, afhankelijk van de sector waarin je je bedrijf opzet en de hoeveelheid investering die je erin wilt steken. Als je bijvoorbeeld een klein bedrijf begint, zoals een webshop, kan je het voor een paar honderd euro doen, terwijl het starten van een groot bedrijf met veel investeringskosten al snel veel meer kost.

hoeveel-kost-bedrijf-starten-closeup-shot-entrepreneur-working

Bij het opstarten van een eigen bedrijf zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste kostenposten waar de meeste ondernemers mee te maken hebben voor je op een rijtje. Belangrijk is wel om te onthouden dat dit slechtst prijsindicaties zijn, en dat het bedrag altijd kan verschillen van de werkelijkheid afhankelijk van factoren zoals de branche, locatie, kwaliteit etc. Staar je dus niet blind op de prijzen, maar zal het je wel een goede indicatie geven wat je kunt verwachten aan kosten bij het beginnen van een bedrijf.

1. Inschrijving Kamer van Koophandel

Wanneer je besluit om je eigen bedrijf te beginnen als eenmanszaak, VOF, commanditaire vennootschap of maatschap zal de eerste stap zijn om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor zul je eenmalig €75,- moeten betalen aan inschrijfgeld. Het voordeel is wel dat je het inschrijfgeld mag aftrekken van je omzet, waardoor je wat minder belasting zal betalen.

2. Inschrijving via notaris

Wanneer je ervoor kiest om je onderneming als stichting of BV te registreren, heb je een notaris nodig. Samen met de notaris stel je de oprichtingsakte op, waarna de notaris de inschrijving bij de KvK verder afhandelt. De kosten hiervan verschillen tussen de 500 en 1000 euro.

2. Zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is een onmisbare stap bij het beginnen van een nieuwe onderneming. Kies hierbij de bank waar jij je prettig bij voelt. Over het algemeen kan je verwachten dat je hier tussen de €5 en €25 per maand betaald aan kosten.

3. Bedrijfsverzekeringen

Er zijn een aantal verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten voor je onderneming. Daarnaast zijn er ook een aantal verplicht. Voorbeelden van een aantal verzekeringen zijn: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. De kosten die je hier maakt is erg afhankelijk van de verzekeringen die je afsluit.

4. Huur of aankoop bedrijfsruimte

Hoogstwaarschijnlijk zal je een bedrijfsruimte voor je bedrijf moet huren of kopen. De kosten variëren over het algemeen tussen de €200 en €5.000 per maand (afhankelijk van locatie en grootte). Als het ook een optie is om vanuit thuis je bedrijf te runnen, zou je hier kosten kunnen sparen. Houd hierbij wel rekening mee met toekomstplannen zoals het aannemen van personeel, installeren van apparatuur etc.

5. Inrichting bedrijfsruimte

Met alleen een bedrijfspand ben je er nog niet. Je zal de nodige apparatuur zoals computers, bureaus, stoelen, machines etc. moeten aanschaffen. Dit zijn vaak wel eenmalige kosten. De inschatting is dat het startbedrag ergens tussen de €500 en €10.000 ligt. Dit is namelijk erg afhankelijk wat voor type bedrijf je bent. Als je alleen een laptop en bureau nodig hebt ben je goedkoper uit dan een lasbedrijf dat allerlei grote en dure apparatuur moet kopen.

6. Voorraad en grondstoffen:

Om te kunnen beginnen zal je voorraad en grondstoffen nodig hebben. Vaak hoef je deze niet dagelijks bij te kopen, maar wel met enig regelmaat. De kosten hiervan zullen tussen de €500 en €50.000 liggen.

7. Marketing en reclame:

Het is verstandig om marketing en reclame te doen voor je nieuwe onderneming. Denk hierbij aan het runnen van Google Ads, adverteren op Facebook of een videoreclame op Youtube. Afhankelijk van je budget kan je €100 – €5.000 per maand reserveren aan marketingkosten.

8. Website en webhosting:

Elk bedrijf heeft tegenwoordig een website nodig en daarmee een hostingbedrijf. De kosten hiervan verschillen tussen de €10 en €100 per maand (afhankelijk van de complexiteit en benodigde hostingcapaciteit).

9. Software en licenties:

Het zal per type bedrijf verschillen welke bedrijfssoftware je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een CRM-systeem, een Office pakket of HRM-software. De kosten zijn hierbij vaak maandelijks en zullen tussen de €20 en €500 per maand liggen (afhankelijk van de benodigde software).

10. Telefoon- en internetkosten:

Twee onmisbare onderdelen van een onderneming. Probeer hierbij online goed te vergelijken wat de beste keuze is voor jouw bedrijf. Vaak liggen de kosten tussen de €30 en €100 per maand.

11. Boekhouding en administratie:

Het is verplicht om je boekhouding en administratie bij te houden. In het begin zou het een optie kunnen zijn om dit zelf bij te houden, maar op lange termijn zal je hiervoor niet de tijd meer hebben. Je kan ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een externe partij. Dit zal ongeveer €50 tot €250 per maand kosten (afhankelijk van de complexiteit en benodigde ondersteuning).

12. Personeelskosten (indien van toepassing):

Dit is uiteraard alleen van toepassing op het moment dat je ervoor kiest om personeel aan te nemen. Afhankelijk van het aantal uren dat het personeel werkt, welke arbeidsvoorwaarden je aanbiedt en allerlei condities die in het contract staan kan het bedrag per werknemer tussen de €1.500 en €4.000 per maand liggen.

Kortom, de kosten van het starten van een bedrijf kunnen enorm variëren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen en een goede financiële planning te maken voordat je een bedrijf start. Lees ook meer over hoe je een ondernemingsplan kunt maken of onze ondernemingsplan voorbeelden.

Kijken naar mogelijke financieringsbronnen

Wanneer je een beter beeld hebt bij hoeveel kost het om een bedrijf te beginnen, kun je kijken naar mogelijke financieringsbronnen. Het zoeken naar een investeringspartner of een lening is een tijdrovend proces, maar je moet ervoor zorgen dat je de juiste financieringsbron kiest. Er zijn veel verschillende opties voor bedrijfsfinanciering, waaronder bankleningen, private investeerders, business angels, venture capitalfondsen, crowdfunding en subsidies.

Als je je bedrijf wilt financieren met een banklening, moet je eerst je financiële situatie beoordelen. Zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van je financiën, zodat je de juiste lening kunt kiezen. Banken zullen vaak een lening verstrekken als je voldoende beveiliging hebt, zoals een huis of een onroerend goed, en als je een goede kredietwaardigheid hebt. Als je een lening afsluit, moet je ook rekening houden met de rente en andere kosten, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hoe bepaal je de waarde van een bedrijf

De waarde van een bedrijf is een kritieke factor voor zowel investeerders als de onderneming zelf. Het is een belangrijke indicatie van de financiële gezondheid van het bedrijf en wordt gebruikt om de vermogenswaarde te bepalen. Wanneer je op zoek bent naar investeerders voor je bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Lees ons uitgebreide artikel over een bedrijfsovername met hoe je dit het best aan kunt pakken.

Manieren om de waarde van je bedrijf te bepalen

Er zijn meerdere manieren om antwoord te geven op de vraag ‘Hoe bepaal je de waarde van een bedrijf’ zo kun je kijken naar de intrinsieke waarde, marktkapitalisatie of de waarde van activa.

  • De intrinsieke waarde: is de nettowaarde van een onderneming als alle schulden zouden worden afbetaald. Het is de waarde die de onderneming zou hebben als het bedrijf zou worden verkocht. Om de intrinsieke waarde te bepalen, moeten bedrijven hun kasstroom, toekomstige groei en eventuele schulden in rekening brengen.
  • Waarde van het bedrijf bepalen door de waarde van activa: de waarde van een bedrijf kan worden bepaald door de waarde van de activa te bepalen. Deze methode richt zich op het bepalen van de waarde van de activa van een bedrijf, zoals de voorraden, gebouwen, machines, inventaris en andere activa. Bedrijven kunnen deze waarde bepalen door de waarde van elk actief te vergelijken met de boekwaarde en de marktwaarde te bepalen.
  • Marktkapitalisatie: dit is een andere manier om de waarde van een onderneming te bepalen. Het is de waarde van het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf vermenigvuldigd met de marktprijs van elk aandeel. Deze methode is gebaseerd op de veronderstelling dat aandelenmarkten een goede indicatie zijn van de waarde van een bedrijf.

De waarde van een bedrijf is een kritiek onderwerp, omdat het kan worden gebruikt om toekomstige groei te voorspellen en de financiële gezondheid van een bedrijf te beoordelen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun waarde op een nauwkeurige manier bepalen.

Nieuwsgierig wat Brandio voor je kan betekenen? Ontdek dan ons compleet aanbod aan bedrijfsnamen die te koop staan, maar ook hoe je een bedrijfsnaam kunt bedenken om uiteindelijk een merknaam op maat te kunnen laten maken door het team van Brandio. Lees ook meer over het opstellen van een balans. Heb heb je vragen neem gerust contact met ons op.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews