fbpx

Minder belasting betalen: aftrekposten voor ondernemers

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak, VOF, maatschap of commanditaire vennootschap? Dan zijn er verschillende aftrekposten voor ondernemers beschikbaar, die ervoor zorgen dat je bij je aangifte inkomstenbelasting minder belasting hoeft te betalen.

Welke aftrekposten voor ondernemers zijn er?

Ondernemers kunnen in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Dit bedrag trek je af van je winst, zodat je onderaan de streep minder belasting betaalt. Het maximale tarief voor de ondernemersaftrek is in 2023 36,93%. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen, die je kunt toepassen als je het urencriterium voor ondernemers van de Belastingdienst hebt gehaald (1225 uur):

  • De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag per jaar dat je af mag trekken.
  • De startersaftrek kun je gebruiken in drie jaar van de eerste vijf jaar dat je onderneming bestaat.
  • De meewerkaftrek is een aftrekpost die geldt als je fiscale partner onbetaald meewerkt in je bedrijf.
  • De stakingsaftrek is een vast bedrag als je gestopt bent met je zaak.
  • De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is een vast bedrag bij een verlaagd urencriterium.
  • De WBSO is een fiscale regeling voor bedrijven die research & development-werkzaamheden uitvoeren.

Overige aftrekposten voor ondernemers

Naast de ondernemersaftrek zijn er nog meer aftrekposten die je kunt gebruiken:

De MKB Winstvrijstelling

Hiermee kun je 14% van je winst aftrekken, die overblijft na de ondernemersaftrek. Het urencriterium geldt hiervoor niet.

Autokosten

Heb je een auto nodig voor je werk? Dan kun je je privéauto ook zakelijk gebruiken. Je autokosten kun je opgeven als aftrekpost voor de belasting.

Bedrijfskosten of zakelijke kosten

Denk aan huurkosten, studiekosten, autokosten, reclamekosten of energiekosten. Per kostensoort gelden andere voorwaarden, dus zoek goed uit wat je mag opgeven en wat niet.

Bedrijfsinvesteringen

Als je een nieuwe computer of andere apparatuur koopt, dan zijn dat bedrijfsinvesteringen. Er gelden verschillende voorwaarden. Zo moeten de kosten per uitgave hoger zijn dan € 450 en je moet de aankoop langer dan een jaar gebruiken. De kosten verdeel je over het aantal jaren dat je de aankoop gebruikt.

Bedrijfsruimte huren

Huur je een bedrijfsruimte? Dan mag je alle kosten aftrekken die je daarvoor maakt. Als je werkt in het pand waar je ook woont, dan kun je die kosten bijna nooit aftrekken. Hier vind je daar meer informatie over.

Aftrekposten voor investeringen

Heb je geïnvesteerd in je bedrijf? Dan kun je kijken of die investeringen aftrekbaar zijn. Koop je energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de energie-investeringsaftrek of de milieu-investeringsaftrek. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gebruik je als je minimaal € 2400 hebt geïnvesteerd in een jaar, voor minimaal € 450 per investering.

Voorwaarden aftrekposten voor ondernemers

Voor elke aftrekpost voor ondernemers gelden andere voorwaarden. Voor sommige moet je bijvoorbeeld het urencriterium van de Belastingdienst hebben behaald, voor andere posten is dat niet nodig. Het is in elk geval noodzakelijk dat je volgens de Belastingdienst ondernemer bent. Doe je zelf je inkomstenbelasting? Informeer je dan goed over de verschillende aftrekposten en regelingen en kijk aan welke voorwaarden die moeten voldoen. Je accountant of boekhouder kan je natuurlijk ook helpen.

Voor meer informatie

Op de website van de Belastingdienst vind je informatie over de verschillende aftrekposten voor ondernemers.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau