fbpx

Eenmanszaak oprichten: alles wat je moet weten

De juiste rechtsvorm kiezen voor je bedrijf is belangrijk, als startende ondernemer zal je deze keuze als eerste moeten maken. De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Logisch, want een eenmanszaak starten is makkelijk en je kunt aanspraak maken op verschillende belastingvoordelen.

In dit artikel leggen we je alles uit over het oprichten van een eenmanszaak:

eenmanszaak

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een eenvoudige en veelvoorkomende bedrijfsvorm waarbij één persoon de eigenaar en enige verantwoordelijke is voor het bedrijf. Deze persoon, de ondernemer, is persoonlijk aansprakelijk voor alle activiteiten, verplichtingen en schulden van het bedrijf. In een eenmanszaak zijn er geen juridische scheidslijnen tussen het bedrijf en de eigenaar, wat betekent dat de financiën en aansprakelijkheden van het bedrijf en de ondernemer met elkaar verweven zijn.

Is een eenmanszaak hetzelfde als zzp of freelance?

Een eenmanszaak is iets anders dan zzp of freelance. De eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Freelancers en zzp’ers hebben vaak wel de rechtsvorm eenmanszaak. Lees ook wat kost het om een bedrijf te starten hier.

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

 • Eenvoudige oprichting: Het opzetten van een eenmanszaak is relatief eenvoudig en vereist meestal alleen registratie bij de Kamer van Koophandel en het aanvragen van een btw-nummer.
 • Lagere kosten: Er zijn doorgaans minder administratieve en juridische kosten verbonden aan het opzetten en runnen van een eenmanszaak in vergelijking met andere bedrijfsvormen, zoals een besloten vennootschap (BV).
 • Volledige controle: Als eigenaar van een eenmanszaak heb je volledige controle over alle aspecten van je bedrijf, zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen aan partners, aandeelhouders of bestuursleden.
 • Eenvoudigere belastingen: Een eenmanszaak heeft meestal een eenvoudigere belastingaangifte, omdat er geen onderscheid is tussen het bedrijf en de eigenaar. Bovendien kunnen eenmanszaken in aanmerking komen voor bepaalde fiscale voordelen, zoals ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling.
 • Flexibiliteit: Een eenmanszaak biedt meer flexibiliteit in het nemen van beslissingen en het aanpassen van de bedrijfsstrategie, omdat je niet gebonden bent aan de formele besluitvormingsstructuren van andere bedrijfsvormen.

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

 • Persoonlijke aansprakelijkheid: Als eigenaar van een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van het bedrijf. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen, zoals je huis en spaargeld, in gevaar kunnen komen als het bedrijf in financiële problemen raakt.
 • Moeilijker om kapitaal aan te trekken: Een eenmanszaak kan het moeilijker vinden om externe financiering, zoals leningen of investeringen, aan te trekken in vergelijking met andere bedrijfsvormen.
 • Beperkte groeimogelijkheden: Het kan voor een eenmanszaak lastiger zijn om te groeien en uit te breiden, omdat je als enige verantwoordelijk bent voor alle aspecten van het bedrijf en mogelijk beperkte middelen en capaciteit hebt.
 • Minder continuïteit: Een eenmanszaak heeft minder continuïteit, omdat het bedrijf volledig afhankelijk is van de eigenaar.
 • Hogere belastingdruk bij hogere winsten: In vergelijking met een besloten vennootschap (BV) kan de belastingdruk voor een eenmanszaak bij hogere winsten ongunstiger uitvallen, omdat je inkomen progressief wordt belast in de inkomstenbelasting.

Eenmanszaak oprichten stappenplan

Het oprichten van een eenmanszaak is niet ingewikkeld. We leggen je de stappen uit zodat jij straks kan beginnen met je eenmanszaak:

Stap 1: Bedrijfsidee ontwikkelen

Bedenk eerst een sterk bedrijfsidee dat aansluit bij jouw passie, vaardigheden en marktkansen. Doe marktonderzoek om te bepalen of er vraag is naar jouw product of dienst en of het levensvatbaar is.

Stap 2: Bedrijfsplan schrijven

Schrijf een ondernemingsplan waarin je jouw bedrijfsidee, doelgroep, concurrentieanalyse, marketingstrategie, financiële prognoses en operationele plannen uiteenzet.

Stap 3: Financiering regelen

Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om je eenmanszaak op te starten. Dit kan eigen spaargeld zijn, een lening van familie of vrienden, of een zakelijke lening bij een bank.

Stap 4: Kies een bedrijfsnaam

Bedenk een unieke en aansprekende bedrijfsnaam die past bij jouw product of dienst en makkelijk te onthouden is. Controleer of de naam beschikbaar is bij de Kamer van Koophandel en of er geen conflicten zijn met bestaande merknamen. Om inspiratie op te doen, zou je kunnen kijken voor een bedrijfsnaamgenerator.

Stap 5: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Meld je aan bij de Kamer van Koophandel om je eenmanszaak officieel te registreren. Je krijgt een KvK-nummer en wordt automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je automatisch een btw-nummer van de Belastingdienst. Dit nummer heb je nodig om btw-aangifte te doen en btw te kunnen berekenen op je facturen.

Stap 6: Zakelijke bankrekening openen

Open een zakelijke bankrekening op naam van je eenmanszaak. Dit helpt om je zakelijke en privéfinanciën gescheiden te houden en geeft een professionele uitstraling naar klanten toe.

Stap 7: Verzekeringen afsluiten

Sluit de benodigde verzekeringen af om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen risico’s. Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en eventueel een rechtsbijstandsverzekering.

Stap 8: Administratie opzetten

Zet een overzichtelijke administratie op voor je eenmanszaak, inclusief een boekhoudsysteem voor het bijhouden van inkomsten, uitgaven, facturen en belastingaangiften. Lees ook ons artikel over boekhouden voor beginners om de nodige kennis op te doen. Overweeg eventueel om een boekhouder in te schakelen om je hierbij te ondersteunen. Hij of zij weet precies van welke aftrekposten je gebruik kunt maken en dat kan je onderaan de streep veel geld schelen.

Stap 9: Marketing en promotie

Promoot je eenmanszaak via verschillende kanalen, zoals sociale media, online advertenties, netwerkevenementen en mond-tot-mondreclame. Zorg voor een professionele uitstraling met een bedrijfswebsite, visitekaartjes en een logo.

Veelgestelde vragen bij het oprichten van een eenmanszaak

Hoeveel kost het om een eenmanszaak te beginnen?

De eenmalige kosten voor KVK-inschrijving zijn € 75,00 (in 2023). Andere starterskosten heb je niet, behalve voor de aanschaf van materialen die je nodig hebt om je werk te kunnen doen.

Mag je personeel aannemen binnen een eenmanszaak?

Het is overigens wel toegestaan om personeel aan te nemen als je eenmanszaak hebt. Jij moet de enige bestuurder zijn, maar je mag wel medewerkers in dienst hebben. Vind je het minder leuk om alleen te werken, of heb je meer werk dan je aankunt, dan kun je op zoek gaan naar uitbreiding. Houd er wel rekening mee dat er heel wat komt kijken bij het werkgeverschap. In plaats van mensen aannemen zou je ook kunnen samenwerken met een andere freelancer. Daarmee loop je minder risico’s.

Welke belastingen moet je betalen?

Als ondernemer betaal je uiteraard inkomstenbelasting. Reken je dus niet rijk als je facturen betaald worden, maar zet meteen een vast deel opzij voor de belasting. Als je zo’n 40% opzij zet, houd je na de belasting waarschijnlijk nog een mooi bedrag over. Dat kun je aan jezelf uitkeren als bonus, of je kunt het bijvoorbeeld in je pensioen steken. Je betaalt ook een inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit bedrag wordt tegelijk met je inkomstenbelasting betaald. Tot slot doe je elk kwartaal btw-aangifte. Dit is de belasting die je betaalt over je omzet.

Welke belastingvoordelen krijgt een eenmanszaak?

Als je het hierboven zo leest, lijkt het misschien alsof je veel belasting moet betalen. Maar als ondernemer met een eenmanszaak kun je ook op verschillende belastingvoordelen rekenen:

 • De eerste drie jaar kun je gebruik maken van de startersaftrek. Dat is een vast bedrag van € 2.123,-.
 • Als de Belastingdienst je ziet als ondernemer, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dat betekent onder andere dat je aantoonbaar 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf moet besteden. Als je structureel verlies lijdt of geen ondernemersrisico loopt, ben je volgens de Belastingdienst ook geen ondernemer. Doe hier de check om te kijken of de Belastingdienst je als ondernemer ziet.
 • De mkb-winstvrijstelling is een derde belastingvoordeel voor eenmanszaken. Hiermee trek je 14% van je winst af, die overblijft na de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Welke aftrekposten kan ik gebruik van maken?

Als startende ondernemer kan je van verschillende aftrekposten gebruik maken. Lees ons artikel over aftrekposten voor ondernemers in 2023.

Wat is de Klei­ne­on­der­ne­mers­re­ge­ling?

Let op: als je verwacht dat je minder dan € 20.000,- omzet per jaar gaat draaien, dan kun je mogelijk aanspraak maken op de kleineondernemersregeling. Dan hoef je geen btw af te dragen. Over deze regeling lees je meer in onze blogpost over de KOR.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews