fbpx

Tips voor het kiezen van hosting voor je website

Als je een website gaat maken voor je bedrijf, dan is één van de belangrijkste stappen het kiezen van je hosting. Dat komt nauwer dan je misschien denkt, want goede hosting kan een mooie bijdrage leveren aan het succes van je site. De snelheid van de server, adequaat reageren bij problemen: het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je website zo soepel mogelijk loopt. Met mogelijk meer omzet als resultaat.

hosting kiezen

Wat is hosting?

Hosting is het huren van webruimte, opslag en geheugen op een server. Op die server, die meestal in een datacenter staat, draait je website. De server is continu verbonden met het internet, waardoor je website altijd toegankelijk is.

Welke soorten hosting zijn er?

Er zijn verschillende soorten hosting. De bekendste vorm is shared hosting. Je deelt je server met andere gebruikers, waardoor hosting goedkoper blijft. Deze vorm van hosting is een goede keuze als je een website wilt maken, maar zelf weinig technische kennis hebt. Een andere vorm is VPS-hosting. Hierbij huur je je eigen Virtual Private Server. Een VPS is een goede keuze voor grote websites en professionele webshops.

Is goedkope hosting verstandig?

In Nederland zijn er talloze hostingbedrijven. Het lijkt alsof ze allemaal hetzelfde aanbieden en het is dan ook verleidelijk om gewoon maar de goedkoopste te kiezen. Maar dat is geen goed idee. Het is heel belangrijk dat je hosting van topkwaliteit is. Stel, je runt een webshop. Dan moet je website 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar zijn. Als je site er steeds uitligt, betekent dat direct omzetverlies. Hetzelfde geldt als je site enorm langzaam is, doordat je hosting gebruikt maakt van een trage server. De kans is groot dat bezoekers afhaken voordat ze je aanbod kunnen bekijken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van je hosting?

Ga je een hostingbedrijf kiezen, dan zijn de punten waar je op moet letten:

 • Kwaliteit van de hosting: hoe vaak gaat er iets mis, hoe betrouwbaar is de hosting?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is de hosting? Kun je zelf makkelijk dingen regelen en aanpassen?
 • Hoe zijn de support en service? Niets zo vervelend als lang op een reactie moeten wachten als je een probleem hebt met je website. Heb je zelf verstand van de achterkant van websites? Dan heb je misschien wat minder hulp nodig van je hosting. Weet je zelf vrijwel niets? Dan kan het goed zijn om wat meer te betalen voor extra service en goede support.
 • Hoe snel is de hosting en hoe veilig zijn de systemen? Zijn de back-ups goed georganiseerd, zodat je makkelijk een recente versie van je site kunt terugzetten als je problemen hebt? Zijn de data en privacy van je bezoekers veilig? Om dat te garanderen, is een SSL-certificaat bijvoorbeeld noodzakelijk.
 • Passen de kosten voor hosting bij het doel van je website? De goedkoopste partij is zeker niet altijd de beste keus, maar de duurste ook niet per se. De duurste bedrijven zijn vooral geschikt als je een complexe website hebt met een webshop waar meerdere mensen aan werken.
 • Houd rekening met de toekomst. Is het makkelijk om je hostingpakket te upgraden, bijvoorbeeld als je webshop of het aantal bezoekers snel groeit?

Lees reviews over hostingpartijen

Het is goed om verschillende hostingpartijen te vergelijken en vooral om veel reviews te lezen. Niet de reviews op de sites van de hostingbedrijven zelf, maar bijvoorbeeld Google-reviews. Vraag eventueel ook advies aan andere ondernemers. Zo ontdek je snel welke hostingbedrijven er goed uitkomen en aan wie je je website met een gerust hart kunt toevertrouwen.

Welke hostingbedrijven staan goed aangeschreven?

Je kunt je zoektocht naar de juiste hostingpartij beginnen door deze vijf aanbieders te bekijken. Die staan goed bekend en krijgen prima recensies:

Welk hostingpakket past bij jou?

Hostingbedrijven bieden verschillende pakketten. Voor de meeste website is een basispakket met deze kenmerken genoeg:

 • 1 tot 5 GB schijfruimte.
 • 2 GB dataverkeer.
 • Een SSL–certificaat (noodzakelijk voor de veiligheid van je website).
 • Een MySQL database (nodig om een CMS te kunnen gebruiken, zoals WordPress).
 • One-minute-script van onder andere WordPress.
 • E-mail, zodat de extensie van je e-mailadres hetzelfde is als je domeinnaam.

Je kunt het pakket altijd in een later stadium uitbreiden. Blijkt dat je duizenden bezoekers per maand trekt, dan kan het zijn dat je meer dataverkeer nodig hebt. Schrijf je blogs met veel beeldmateriaal, dan is meer schijfruimte handig. Overleg met je host wat het beste bij je website past.

Domeinnamen vastleggen bij hosting

Ga je een website maken, dan heb je naast de hosting een domeinnaam nodig. Die leg je ook vast bij een hostingpartij. Voor je domeinnaam betaal je elk jaar een vast bedrag. Het is handig (maar het hoeft niet per se) om je domeinnaam en hosting bij één partij neer te leggen, zodat zij direct makkelijk de koppeling kunnen maken. Als je ook producten of diensten wilt verkopen op je website, is het goed om na te denken over welke e-commerce platform je wilt kiezen.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau