fbpx

Alles over het kiezen van hosting voor je website

Als je een website gaat maken voor je bedrijf, dan is één van de belangrijkste stappen het kiezen van je hosting. Dat komt nauwer dan je misschien denkt, want goede hosting kan een mooie bijdrage leveren aan het succes van je site. De snelheid van de server, adequaat reageren bij problemen: het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je website zo soepel mogelijk loopt. Met mogelijk meer omzet als resultaat.

hosting kiezen

Wat is hosting?

Hosting is het huren van webruimte, opslag en geheugen op een server. Op die server, die meestal in een datacenter staat, draait je website. De server is continu verbonden met het internet, waardoor je website altijd toegankelijk is.

Waarvoor heb ik webhosting nodig?

Webhosting is nodig om je website toegankelijk en beschikbaar te maken op het internet. Wanneer je een website maakt, bestaat deze uit verschillende bestanden, zoals HTML, CSS, JavaScript, afbeeldingen en andere media. Deze bestanden moeten ergens worden opgeslagen, zodat bezoekers van over de hele wereld ze kunnen openen wanneer ze je website bezoeken. Webhosting biedt de opslagruimte en infrastructuur die nodig zijn om deze bestanden op te slaan en te serveren. In het kort zorgt hosting voor de beschikbaarheid van je website, snelheid, beveiliging, technische ondersteuning, schaalbaarheid, en domein en- emaildiensten.

Welke soorten hosting zijn er?

Er zijn verschillende soorten webhosting beschikbaar. Welke het best past bij jouw bedrijf is afhankelijk van specifieke behoeften, het budget en de technische vereisten van de website. We zetten de soorten hosting voor je op een rijtje:

 1. Shared hosting:
  Bij shared hosting worden meerdere websites op dezelfde server gehost, waardoor de kosten worden gedeeld tussen verschillende gebruikers. Dit is een betaalbare optie voor kleine websites en starters, maar kan beperkingen hebben op het gebied van prestaties, snelheid en aanpassingsmogelijkheden.
 2. Virtual Private Server (VPS) hosting:
  VPS-hosting verdeelt een fysieke server in meerdere virtuele servers, waarbij elke virtuele server onafhankelijk van de andere functioneert. Dit biedt meer controle en flexibiliteit dan shared hosting, maar is meestal duurder. VPS-hosting is geschikt voor middelgrote websites met meer verkeer en behoefte aan aanpassingsmogelijkheden.
 3. Dedicated hosting:
  Bij dedicated hosting huurt u een volledige fysieke server voor uw website. Dit biedt maximale controle, prestaties en aanpassingsmogelijkheden, maar is aanzienlijk duurder dan andere opties. Dedicated hosting is geschikt voor grote websites met veel verkeer en complexe technische vereisten.
 4. Cloud hosting:
  Cloud hosting maakt gebruik van een netwerk van verbonden servers die samenwerken om webbronnen te leveren. Dit zorgt voor een hoge mate van schaalbaarheid en betrouwbaarheid, omdat de website niet afhankelijk is van één enkele server. Cloud hosting is geschikt voor websites die snel groeien of te maken hebben met fluctuerend verkeer.
 5. Managed hosting:
  Bij managed hosting neemt het hostingbedrijf de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de server, inclusief beveiliging, updates en technische ondersteuning. Managed hosting kan van toepassing zijn op shared, VPS, dedicated of cloud hosting, en is geschikt voor website-eigenaren die geen technische expertise hebben of die tijd willen besparen op serverbeheer.
 6. Reseller hosting:
  Reseller hosting stelt gebruikers in staat om hun eigen webhostingbedrijf op te zetten door serverruimte en -bronnen in bulk in te kopen en deze vervolgens te verkopen aan hun eigen klanten. Reseller hosting is geschikt voor webontwikkelaars, ontwerpers en andere professionals die webhosting willen aanbieden als aanvullende dienst.

Wat zijn de kosten voor hosting?

Zoals we net aangaven is de keuze voor de soort hosting ook afhankelijk van je budget. Daarom zetten we de gemiddelde prijzen per hosting voor je op een rijtje. Let op, de prijzen kunnen varieren afhankelijk van de specificaties van het hostingpakket dat je kiest en de eventuele aanvullende diensten die worden aangeboden.

 1. Shared hosting:
  Shared hosting is meestal de goedkoopste optie en kost doorgaans tussen de €2 en €15 per maand, afhankelijk van de hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer en andere functies die zijn inbegrepen in het pakket.
 2. Virtual Private Server (VPS) hosting:
  VPS-hosting is duurder dan shared hosting, maar biedt meer controle en flexibiliteit. De kosten voor VPS-hosting variëren meestal tussen de €20 en €100 per maand, afhankelijk van de hoeveelheid RAM, schijfruimte, CPU-kracht en andere specificaties van de virtuele server.
 3. Dedicated hosting:
  Dedicated hosting is de duurste optie en kost doorgaans tussen de €80 en €500 per maand, afhankelijk van de specificaties van de fysieke server, zoals de processor, RAM, schijfruimte en bandbreedte.
 4. Cloud hosting:
  Cloud hosting wordt vaak aangeboden op basis van een “pay-as-you-go”-model, waarbij klanten alleen betalen voor de serverbronnen die ze daadwerkelijk gebruiken. De kosten voor cloud hosting variëren sterk, afhankelijk van het verbruik en de schaalbaarheid, maar kunnen beginnen bij ongeveer €5 per maand voor kleinere websites en oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s per maand voor grotere websites met veel verkeer.
 5. Managed hosting:
  De kosten voor managed hosting zijn afhankelijk van het type hosting (shared, VPS, dedicated of cloud) en de mate van beheer en ondersteuning die door de hostingprovider wordt aangeboden. Managed hosting is doorgaans duurder dan vergelijkbare niet-beheerde hostingpakketten, met prijzen die variëren van €20 tot €500 per maand of meer, afhankelijk van het gekozen hostingpakket en de aangeboden diensten.
 6. Reseller hosting:
  Reseller hostingpakketten zijn meestal ontworpen met het oog op winstmarges, en de kosten variëren, afhankelijk van de hoeveelheid serverruimte en -bronnen die worden ingekocht. Reseller hostingpakketten kunnen beginnen bij ongeveer €10 per maand en oplopen tot €100 per maand of meer, afhankelijk van de specificaties.

Is goedkope hosting verstandig?

In Nederland zijn er talloze hostingbedrijven. Het lijkt alsof ze allemaal hetzelfde aanbieden en het is dan ook verleidelijk om gewoon maar de goedkoopste te kiezen. Maar dat is geen goed idee. Het is heel belangrijk dat je hosting van topkwaliteit is. Stel, je runt een webshop. Dan moet je website 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar zijn. Als je site er steeds uitligt, betekent dat direct omzetverlies. Hetzelfde geldt als je site enorm langzaam is, doordat je hosting gebruikt maakt van een trage server. De kans is groot dat bezoekers afhaken voordat ze je aanbod kunnen bekijken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van je hosting?

Ga je een hostingbedrijf kiezen, dan zijn de punten waar je op moet letten:

 • Kwaliteit van de hosting: hoe vaak gaat er iets mis, hoe betrouwbaar is de hosting?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is de hosting? Kun je zelf makkelijk dingen regelen en aanpassen?
 • Hoe zijn de support en service? Niets zo vervelend als lang op een reactie moeten wachten als je een probleem hebt met je website. Heb je zelf verstand van de achterkant van websites? Dan heb je misschien wat minder hulp nodig van je hosting. Weet je zelf vrijwel niets? Dan kan het goed zijn om wat meer te betalen voor extra service en goede support.
 • Hoe snel is de hosting en hoe veilig zijn de systemen? Zijn de back-ups goed georganiseerd, zodat je makkelijk een recente versie van je site kunt terugzetten als je problemen hebt? Zijn de data en privacy van je bezoekers veilig? Om dat te garanderen, is een SSL-certificaat bijvoorbeeld noodzakelijk.
 • Passen de kosten voor hosting bij het doel van je website? De goedkoopste partij is zeker niet altijd de beste keus, maar de duurste ook niet per se. De duurste bedrijven zijn vooral geschikt als je een complexe website hebt met een webshop waar meerdere mensen aan werken.
 • Houd rekening met de toekomst. Is het makkelijk om je hostingpakket te upgraden, bijvoorbeeld als je webshop of het aantal bezoekers snel groeit?

Lees reviews over hostingpartijen

Het is goed om verschillende hostingpartijen te vergelijken en vooral om veel reviews te lezen. Niet de reviews op de sites van de hostingbedrijven zelf, maar bijvoorbeeld Google-reviews. Vraag eventueel ook advies aan andere ondernemers. Zo ontdek je snel welke hostingbedrijven er goed uitkomen en aan wie je je website met een gerust hart kunt toevertrouwen.

Welke hostingbedrijven staan goed aangeschreven?

Je kunt je zoektocht naar de juiste hostingpartij beginnen door deze vijf aanbieders te bekijken. Die staan goed bekend en krijgen prima recensies:

Welk hostingpakket past bij jou?

Hostingbedrijven bieden verschillende pakketten. Voor de meeste website is een basispakket met deze kenmerken genoeg:

 • 1 tot 5 GB schijfruimte.
 • 2 GB dataverkeer.
 • Een SSL–certificaat (noodzakelijk voor de veiligheid van je website).
 • Een MySQL database (nodig om een CMS te kunnen gebruiken, zoals WordPress).
 • One-minute-script van onder andere WordPress.
 • E-mail, zodat de extensie van je e-mailadres hetzelfde is als je domeinnaam.

Je kunt het pakket altijd in een later stadium uitbreiden. Blijkt dat je duizenden bezoekers per maand trekt, dan kan het zijn dat je meer dataverkeer nodig hebt. Schrijf je blogs met veel beeldmateriaal, dan is meer schijfruimte handig. Overleg met je host wat het beste bij je website past.

Domeinnamen vastleggen bij hosting

Ga je een website maken, dan heb je naast de hosting een domeinnaam nodig. Die leg je ook vast bij een hostingpartij. Voor je domeinnaam betaal je elk jaar een vast bedrag. Het is handig (maar het hoeft niet per se) om je domeinnaam en hosting bij één partij neer te leggen, zodat zij direct makkelijk de koppeling kunnen maken. Als je ook producten of diensten wilt verkopen op je website, is het goed om na te denken over welke e-commerce platform je wilt kiezen.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews