fbpx

Zzp’er / freelancer worden in 9 stappen

Wil je graag je eigen bedrijf beginnen en dat op een laagdrempelige manier doen? Dan is het het makkelijkste om zzp’er te worden. Je hoeft je daarvoor in principe alleen maar in te schrijven bij de KVK en je kunt aan de slag. Maar natuurlijk zijn er ook andere zaken die geregeld moeten worden. Wat komt er kijken bij zzp’er worden en waar moet je op letten?

zzp'er worden

Zzp’er of freelancer?

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. Als zzp’er werk je voor verschillende opdrachtgevers en heb je geen vast dienstverband meer. Tussen zzp’er en freelancer bestaat geen verschil: het is hetzelfde.

Zzp of freelance zijn geen rechtsvormen

Als je voor jezelf begint, dan is het belangrijk dat je de juiste rechtsvorm kiest voor je bedrijf. De rechtsvorm is de juridische vorm van je onderneming en die leg je vast bij je inschrijving bij KVK. Het is belangrijk om te weten dat zzp en freelance allebei geen rechtsvorm zijn. Freelancers en zzp’ers kiezen vaak de rechtsvorm eenmanszaak. Het kan overigens ook zijn dat voor jouw bedrijf de rechtsvorm BV (besloten vennootschap) geschikter is dan de eenmanszaak. Wat de voor- en nadelen zijn lees je hier.

Stappenplan

Ga je voor het ondernemerschap? Zorg dan dat onderstaande zaken goed geregeld zijn.

1. Onderzoek

Het is goed om het een en ander te onderzoeken voordat je een zzp’er word. Voordat je besluit een zzp’er te worden, overweeg de voor- en nadelen:

Voordelen van zzp’er worden

 • Veel mensen dromen ervan om zzp’er te worden en het freelance leven heeft inderdaad een groot aantal voordelen. Als zzp’er kun je je eigen tijd indelen en zelf bepalen voor wie je werkt. Je neemt de (afwisselende) opdrachten aan die jij graag wilt doen. Geen baas die je vertelt dat je om half negen achter je bureau moet zitten.
 • Vakanties aanvragen behoort tot het verleden en ook je jaarlijkse functioneringsgesprek is van de baan. Kortom: vrijheid is een belangrijke reden om zzp’er te worden.
 • Je kunt een stuk meer verdienen als freelancer dan in loondienst, want je uurtarief ligt stukken hoger. Als je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, betaal je ook minder belasting.
 • Zzp’er zijn is bovendien leerzaam. Nieuwe klanten vinden, administratie voeren, verkoopstrategieën uitzetten: je hebt volop nieuwe vaardigheden nodig om van je bedrijf een succes te maken.

Nadelen van zzp’er worden

 • Het bovenstaande klinkt ideaal, maar alles is relatief. Er zitten ook nadelen aan zzp’er worden. Zeker in het begin heb je de opdrachten waarschijnlijk niet voor het uitkiezen, maar moet er toch brood op de plank komen. Je pakt dan de klussen aan die je kunt krijgen.
 • De bijkomende onzekerheid van het ondernemerschap kan bovendien veel stress veroorzaken. Gaat je eigen zaak eenmaal lopen, dan is de kans groot dat je al snel tijd tekortkomt. Je eigen tijd indelen komt er dan minder van: je wilt vooral zoveel mogelijk klanten bedienen.
 • Voor sommige zzp’ers is het wennen om geen collega’s te hebben. Een flexwerkplek huren kan daarvoor een oplossing zijn.
 • Een ander nadeel van freelancen is dat je voor je eigen sociale vangnet moet zorgen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, zelf pensioen opbouwen, zorgen voor een buffer voor mindere tijden: het is allemaal belangrijk én duur.
 • Vergeet vooral niet dat je ook nog belasting moet betalen over het geld dat je verdient.

Ben je nog steeds net zo enthousiast om te beginnen als zzp’er? Dan is het tijd om een ondernemingsplan te schrijven. Hier zet je al je plannen en ideeën op papier en onderzoek je de omgeving. Op deze manier ontdekt je je sterke en zwakke punten, leer je de markt kennen en kan je het gebruiken om je financier te overtuigen van je plan. Lees meer over het schrijven van een ondernemingsplan en ondernemingsplan voorbeelden.

2. Kies je rechtsvorm

Zoals je nu weet is zzp’er geen rechtsvorm. Je zal dus moeten kiezen tussen een eenmanszaak of BV. Verdiep je goed in de voor- en nadelen van beide rechtsvormen. Lees hier meer over het oprichten van een eenmanszaak of het oprichten van een BV.

3. Zzp’er worden: schrijf je bedrijf in bij KVK

Als zzp’er ben je verplicht om je bedrijf in te schrijven in het Handelsregister van KVK, de Kamer van Koophandel. Deze verplichting geldt voor elke onderneming in Nederland. Na je inschrijving krijg je een KVK-nummer en KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Daarna kun je officieel aan de slag met je bedrijf.

4. Open een zakelijke rekening

Het is aan te raden om zakelijk en privé zoveel mogelijk te scheiden. Ook als het om je financiën gaat. Open daarom zo snel mogelijk een zakelijke lopende rekening en een zakelijke spaarrekening. Op de spaarrekening kun je geld opzijzetten voor je toekomstige belastingaanslag. Zo weet je zeker dat je daar geld genoeg voor hebt en geef je het geld niet per ongeluk uit.

5. Zorg voor een goede administratie

Het is niet de leukste klus, maar goed boekhouden bespaart je veel gedoe. Zet je administratie daarom zorgvuldig op en schakel eventueel een boekhouder in om je te helpen. Denk aan de volgende zaken:

 • Zorg dat je facturen en offertes aan de eisen voldoen. Creëer overzicht, zodat je weet welke facturen zijn betaald en waar je nog achteraan moet. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die je hierbij helpen.
 • Kies een systeem om je uren bij te kunnen houden. Als je 1225 uur aan je bedrijf besteedt, kun je aanspraak maken op aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
 • Zorg dat je juridisch kloppende algemene voorwaarden voor klanten hebt.
 • Weet hoeveel belasting je ongeveer moet betalen, zodat je van elke betaalde factuur direct een bepaald bedrag opzij kunt zetten,
 • Blijft je jaaromzet onder de 20.000 euro? Dan kun je je mogelijk aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst. Als je gebruikmaakt van de KOR, bereken je geen btw op je leveringen.
 • Zorg dat je voldoet aan de Algemene Gegevens Verordening (AVG), de privacywet waar alle ondernemers zich aan moeten houden. Je moet aan kunnen tonen dat je de persoonsgegevens waar je mee werkt goed beschermt.
 • Werk je voor bedrijven en heb je weinig opdrachtgevers? Dan moet je desgevraagd aan de Belastingdienst kunnen bewijzen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid of verkapte loondienst. Dat kan door een modelovereenkomst met je klant af te sluiten, die een dienstverband uitsluit. Op de website van de Belastingdienst staan modelovereenkomsten voor verschillende bedrijfstakken.

6. Regel je verzekeringen, pensioen en arbeidsongeschiktheid

Het is belangrijk dat je als zzp’er een aantal grote risico’s afdekt. Sluit daarom in elk geval een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering af. Kijk vervolgens naar de opties voor het sparen voor je pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met het sparen voor je pension kun je niet vroeg genoeg beginnen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit niet elke ondernemer meteen af, maar het is wel belangrijk om je risico’s op een rij te zetten en daar een weloverwogen besluit over te nemen.

7. Bepaal je uurtarief:

Onderzoek de markt en concurrenten om een passend uurtarief vast te stellen. Houd rekening met je ervaring, kosten, winstmarge en de waarde die je levert aan klanten.

8. Vindbaarheid en verkoop: ontwikkel een sterke marketingstrategie

Is alles geregeld? Dan kun je nu echt als zzp’er aan de slag. Dat betekent ook dat je een goed marketingplan moet ontwikkelen om klanten te trekken. Denk aan een sterke bedrijfsnaam, een passend logo met bijbehorende huisstijl, een goede website en een krachtige merkstrategie. Zo zorg je dat jouw bedrijf de aandacht trekt en dat je klanten je steeds opnieuw weten te vinden.

9. Acquisitie

Nu alles goed staat is het tijd om de potentiële klanten actief te benaderen. Dit kan je doen door het sturen offertes en het opvolgen leads. Zorg ervoor dat je dit gestructureerd doet om zoveel mogelijk nieuwe opdrachten binnen te halen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het starten van je eigen bedrijf? Lees hier hoe je een eigen bedrijf kunt starten in tien stappen.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews