fbpx

Wat is merkbeleid?

Merkbeleid is een onderdeel van de marketingstrategie die bedrijven gebruiken om hun merk te promoten. Het gaat verder dan alleen het gebruik van een logo of een slogan. Merkbeleid gaat over het uitstralen van de waarden en identiteit van een bedrijf, het creëren van een herkenbaar beeld en het maken van associaties met de producten of diensten die het bedrijf levert. Het is een belangrijk onderdeel van de branding strategie, omdat het helpt om een bedrijf en zijn producten bekender te maken en er een naam voor te maken.

merkbeleid-pexels-photo-7563603

Wat is merkbeleid?

Merkbeleid omvat een aantal verschillende activiteiten, zoals het bouwen van een merkimago, het creëren van een herkenbare visuele stijl, het ontwikkelen van een slogan of een gezegde, het gebruik van promotiemiddelen zoals reclame, public relations, sociale media en andere manieren om de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten.

Het is ook belangrijk om de reputatie van het merk te bewaken en te versterken door middel van het nemen van maatregelen zoals het instellen van klantenservice, het verstrekken van garanties, het bieden van kwaliteit producten en diensten en het aanbieden van klantenondersteuning. Het aanschaffen van een CRM-systeem zou ook een optie kunnen zijn.

De juiste uitvoering van het merkbeleid kan leiden tot een stijging van de verkoop, meer klantenloyaliteit en hogere winstmarges voor een bedrijf. Het is een goed idee voor bedrijven om hun merkbeleid regelmatig te evalueren om ervoor te zorgen dat het aansluit bij de veranderende behoeften van de doelgroep. Ontdek ook alles over merkbescherming, merklicenties en merkinbreuk.

Ontwikkelen goed merkbeleid

Het maken van een goed merkbeleid vereist strategie, planning en input. De volgende stappen helpen je bij het opzetten van een goed merkbeleid:

 1. Merkdoelstellingen definiëren: Bepaal de doelstellingen van je merk, zoals het versterken van naamsbekendheid, het vergroten van klantloyaliteit of het stimuleren van verkoopgroei. Deze doelstellingen zullen als leidraad dienen voor je merkstrategie en -activiteiten.
 2. Doelgroep bepalen: Begrijp wie je klanten zijn en wat hun behoeften, voorkeuren en verwachtingen zijn. Dit zal u helpen om je merkverhaal effectief te communiceren en een sterke band met je doelgroep op te bouwen.
 3. Merkidentiteit ontwikkelen: Creëer een onderscheidende merkidentiteit die je bedrijf en producten of diensten uniek maakt. Dit omvat het ontwikkelen van een merknaam, logo, kleurenschema, typografie en andere visuele elementen die de persoonlijkheid en waarden van je merk weerspiegelen.
 4. Merkpositionering: Bepaal hoe je je merk wilt positioneren ten opzichte van uw concurrenten. Dit houdt in dat je de unieke voordelen en waardepropositie van je merk identificeert en communiceert, zodat het zich onderscheidt in de markt.
 5. Merkverhaal: Ontwikkel een overtuigende merkverhaal dat de kern- en merkwaarden en voordelen van je merk communiceert. Zorg ervoor dat je boodschap consistent is in al je marketing- en communicatie-inspanningen.
 6. Merkrichtlijnen opstellen: Maak duidelijke en gedetailleerde merkrichtlijnen die de visuele en verbale elementen van je merkidentiteit beschrijven. Dit zal ervoor zorgen dat je merk consistent wordt gepresenteerd in alle communicatiekanalen en touchpoints.
 7. Interne betrokkenheid: Zorg ervoor dat je medewerkers bekend zijn met je merkbeleid en begrijpen hoe ze dit moeten toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.
 8. Merkactivatie: Implementeer je merkbeleid in al je marketing- en communicatie-inspanningen, zowel online als offline. Dit kan bestaan uit reclamecampagnes, sociale media, contentmarketing, verpakkingen, evenementen en andere merkactiviteiten.
 9. Monitoring en evaluatie: Houd de prestaties van je merk in de gaten om te beoordelen of je merkbeleid effectief is en of het je merkdoelstellingen bereikt. Gebruik deze inzichten om je merkstrategie en -activiteiten indien nodig bij te sturen.

Voordelen merkbeleid

Merkbeleid is het strategische proces van het creëren, ontwikkelen en beheren van een bedrijfsmerk. Het is een belangrijk onderdeel van een bedrijf omdat het helpt bij het creëren van een positieve reputatie en het vergroten van de naamsbekendheid. Merkbeleid biedt veel voordelen.

De voordelen van merkbeleid;

 1. Het versterken van de band met klanten; Door gebruik te maken van merkbeleid kun je de band met je klanten versterken, dit kan een positieve ervaring voor klanten creëren, waardoor ze meer geneigd zijn om meer producten en diensten van het bedrijf te kopen.
 2. Verbeteren van de verkoop; Klanten kopen graag bij een bedrijf met een sterk merkbeleid het schept vertrouwen. Door het merk herkenbaar te maken, kan het bedrijf ook het bewustzijn van zijn producten en diensten vergroten, waardoor klanten meer geneigd zijn om hun producten en diensten te kopen.
 3. Het creëren van een duidelijke bedrijfsidentiteit; Een bedrijf moet zich onderscheiden van andere bedrijven in de markt om succesvol te zijn. Merkbeleid helpt het bedrijf om een unieke merkidentiteit te creëren die onderscheidend is en die klanten aantrekt.
 4. Verhoogt de waarde van het bedrijf; Een sterke merkidentiteit helpt bij het uitstralen van het bedrijf als een betrouwbare en vertrouwbare organisatie die klanten kunnen vertrouwen. De waarde van een bedrijf wordt ook verhoogd door de herkenbaarheid van het merk en de waardering die klanten voor het merk hebben.

Uitdagingen merkbeleid

Merkbeleid is een gecompliceerd proces dat veel bedrijven tegenwoordig gebruiken om hun merk te versterken. Om een merk te laten groeien, moeten bedrijven zorgvuldig overwegen welke manieren ze zullen gebruiken om hun identiteit en waarden naar hun doelgroep te communiceren. Merkbeleid is een proces dat veel bedrijven soms onderschatten. Hoewel veel bedrijven denken dat het eenvoudig is om hun merk te promoten, is het in werkelijkheid een veeleisende taak.

Uitdagingen waar je tegen aan kan lopen bij het implementeren van merkbeleid

 1. Het onderscheiden van je merk; Dit is een uitdaging omdat de meeste bedrijven veel concurrerende merken hebben. Om jouw merk te onderscheiden, moet je bedrijf een sterke identiteit en waarden creëren die uniek zijn voor jouw merk. Dit betekent dat je een goed begrip moeten hebben van wie je doelgroep is, wat je waarden zijn, en hoe je je merk het beste kunnen verkopen.
 2. Opbouwen van een goede verhouding met je doelgroep; Om een goede verhouding op te bouwen, moet je bedrijf een gevoel van vertrouwen en waardering bij jouw doelgroep creëren. Je moet ook een duidelijk beeld van je merk en waarden communiceren. Jouw bedrijf kan dit doen door middel van contentmarketing, sociale media, en andere online marketingstrategieën.
 3. Merkbeleid vereist veel inspanning; Je moet ervoor zorgen dat je merk consistent en up-to-date blijft, zodat je merk waarde blijft toevoegen aan jouw doelgroep. Om dit te bereiken, moet je je bedrijfsmerk beheren met behulp van regelmatige analyse en monitoring.

Met de juiste strategie en plan kun je je merkbeleid effectief implementeren en een  bedrijfsstrategie starten die je merk versterkt, ontwikkelt en laat groeien. Wees creatief en denk na over je doelen, je doelgroep en hoe je je merk consistent kunt laten zijn, en je kunt je bedrijf laten slagen. Wil jij een goede merkstrategie bepalen of  volledig ontlast worden door gebruik te maken van het merk-op-maat traject. Lees ook ons artikel over hoe je een sterke merknaam kan bedenken.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews