fbpx

Google Drive: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je je eigen bedrijf wilt starten, is het goed om na te denken welke clouddienst je wilt gaan gebruiken voor het opslaan van je documenten. Om je te helpen bij deze keuze leggen we in dit artikel uit wat je kan met Google Drive, wat de kosten zijn en maken we de vergelijking met OneDrive.

Image by ijeab on Freepik

Image by ijeab on Freepik

Wat is Google Drive?

Google Drive is een clouddienst. Google stelt ruimte beschikbaar in de cloud waar je als gebruiker gratis bestanden kunt opslaan. Vergelijk het met een online USB-stick. Het fijne aan een cloud is dat je op deze manier vanaf verschillende apparaten bij dezelfde bestanden kunt komen. Zo kun je ook samen een Google Drive delen met bijvoorbeeld alle video’s van jullie vakantie. En deze online opslagdienst van Google is in beginsel ook nog eens helemaal gratis! Je krijgt 15 GB gratis Google Drive opslag. Heb je meer nodig? Dan kun je je opslagruimte uitbreiden voor een vast maandelijks bedrag.

Hoe werkt Google Drive?

Jouw eigen Google Drive, waar jouw tekstbestanden, foto’s, video’s, muziekbestanden en werkbladen staan, bereik je via de website of via de Google Drive app op je smartphone of tablet. Wil je via de Google Drive app werken? Dan is een Google Drive download nodig voor Windows of Mac, voor je Apple of je Android-toestel. Het is ook mogelijk om een Google Drive desktop-programma te installeren voor Windows of Mac, waardoor je via een speciale map op je computer bij je Google Drive bestanden kunt komen. De cloud zorgt ervoor dat je bestanden steeds worden gesynchroniseerd op al je apparaten.

Wat kost Google Drive?

Daarnaast heb je een Google-account nodig zodat je op je Google Drive kunt inloggen. Ook een Google-account is gratis. Dat maakt dat de Google Drive kosten nul tot nihil zijn, want als je kijkt naar de huidige Google Drive prijzen voor meer opslagruimte, valt dat reuze mee:

  • Basis: 100 GB voor 1,99 euro per maand.
  • Standaard: 200 GB voor 2,99 euro per maand.
  • Premium: 2 TB voor 9,99 per maand.

De eerste 15 GB is dus gratis. Maar let op: daar vallen ook je Gmail en Google Foto’s onder. Zit jouw Google Drive opslag bijna vol? Dan krijg je daar vanzelf een melding van! Je kunt dan ook nog proberen om grote bestanden te verwijderen uit je Google Drive, zodat er weer opslagruimte vrijkomt. 

Google Docs, Spreadsheets en Presentaties

In je Google Drive app kun je dus allerlei bestanden opslaan, maar je kunt via de app niet al je bestanden bewerken. Voor het bewerken van documenten, spreadsheets of presentaties heb je aparte Google apps nodig: Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties. Na het bewerken van je bestanden, worden ze weer automatisch gesynchroniseerd met je andere apparaten. In deze apps kun je zelfs offline werken. Zodra je weer een internetverbinding hebt, wordt het synchroniseren weer opgepakt. Ook bovenstaande apps zijn gratis als Google download.

Google Drive bestanden delen

Wat je opslaat in je Google Drive, kun je met iedereen delen. Maar je bepaalt wel zelf of de mensen met wie je iets deelt het bestand alleen mogen bekijken of het ook mogen bewerken of er op mogen reageren. De link naar het te delen Google Drive bestand wordt via een e-mail naar de ontvanger verstuurd. Je kunt eventueel een vervaldatum toevoegen waarna de link niet meer werkzaam is. Je kunt een Google Drive bestand ook delen in Google Chat.

OneDrive vs. Google Drive

Eigenlijk kun je er niet meer omheen dat Google Drive ontzettend gemakkelijk werkt en dat in de cloud werken tegenwoordig een must is. Zo kun je altijd en overal bij je bestanden, als je maar een internetverbinding hebt, en gaan je bestanden niet verloren als je computer onverhoopt crasht. Een veilige back-up dus! Maar doe je dat nu het beste via OneDrive of Google Drive?

Zowel Google Drive als OneDrive zijn uitstekende cloudopslagservices, maar ze hebben verschillende kenmerken en sterke punten. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

  1. Gratis opslagruimte: Google Drive biedt 15 GB gratis opslagruimte, terwijl OneDrive 5 GB gratis opslagruimte biedt.
  2. Prijsplannen: Google Drive biedt betaalde plannen via Google One, beginnend bij €1,99 per maand voor 100 GB. OneDrive daarentegen biedt 100 GB voor €2 per maand.
  3. Integratie: OneDrive is diep geïntegreerd met het Microsoft-ecosysteem, waaronder het Windows-besturingssysteem en Microsoft 365-apps zoals Word, Excel en PowerPoint. Google Drive integreert naadloos met Google-producten zoals Gmail, Google Foto’s en Google Workspace-apps zoals Docs, Sheets en Slides.
  4. Samenwerking: Hoewel beide diensten realtime samenwerking op documenten mogelijk maken, hebben sommige gebruikers een voorkeur voor de samenwerkingsfuncties van Google Drive, zoals het vermogen om te reageren en suggesties te doen in documenten.
  5. Snelheid: Het uploaden en downloaden van bestanden kan op beide platforms variëren, maar sommige gebruikers rapporteren dat OneDrive doorgaans sneller is dan Google Drive.
  6. Beveiliging: Beide diensten bieden sterke beveiligingsopties, maar OneDrive omvat Personal Vault, een extra beveiligde laag voor gevoelige bestanden die kan worden ontgrendeld met een tweede vorm van identiteitsverificatie.

Lees meer over Google Analytics voor beginners, schrijven van een ondernemingsplan en het bedenken van een bedrijfsnaam.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews