fbpx

Het schrijven van een goed merkverhaal met storytelling

Scoren met een nieuwe onderneming? Dat begint bij het hebben van een sterk merk. Daar weten we bij Brandio alles van. Veel starters in Nederland beginnen vol goede ideeën en uitgewerkte bedrijfsplannen. Vaak vergeten ze hierbij één belangrijk onderdeel: het merkverhaal. Het hebben van een goed merkverhaal aan het begin van je avontuur als ondernemer scheelt al het halve werk.

Vragen zoals hoe schrijf je een goed merkverhaal met storytelling is niet zo gemakkelijk, om je op weg te helpen bespreken we in dit artikel de volgende onderdelen:

merkverhaal

Wat is een merkverhaal?

Een merkverhaal is een samenhangend, boeiend en emotioneel verhaal dat de identiteit, waarden, missie en visie van een merk of bedrijf communiceert. Het merkverhaal helpt een emotionele connectie op te bouwen met klanten en hen aan te moedigen om zich met het merk te identificeren en een relatie met het bedrijf aan te gaan. Na het bedenken van je merknaam is het dus verstandig om na te denken over je merkverhaal.

Een merkverhaal bevat over het algemeen de volgende elementen:

 1. Achtergrond: De oorsprong en geschiedenis van het bedrijf, inclusief belangrijke gebeurtenissen, uitdagingen en successen die het merk hebben gevormd.
 2. Missie en visie: De doelen en ambities van het bedrijf, zowel op korte als lange termijn, en de impact die het bedrijf wil hebben op de wereld.
 3. Waarden: De kernprincipes en overtuigingen die het bedrijf.
 4. Persoonlijkheid: De unieke ‘stem’ en stijl van het merk, die tot uiting komt in de manier waarop het bedrijf communiceert en zich presenteert aan de wereld.
 5. Klantgerichtheid: De manier waarop het merk inspeelt op de behoeften, wensen en verlangens van zijn klanten/doelgroep.

Waarom is een sterk merkverhaal belangrijk?

Zichtbaarheid creëren is van groot belang wanneer je klanten wilt krijgen en uiteindelijk omzet en winst wilt maken. Een sterk merkverhaal helpt je hierbij. Zonder een goed verhaal te hebben, is een merk eigenlijk maar een leeg omhulsel. Het merk staat (of valt) juist met een verhaal waar over nagedacht is, een verhaal dat origineel is en dat opvalt. Een corporate story zorgt voor de invulling van een merk. Je kunt immers altijd terugvallen op een goed verhaal – daarom is het belangrijk om goed over dit onderdeel na te denken.

Met een kwalitatieve corporate story breng je woorden tot leven en zorg je ervoor dat je bedrijf sterker wordt. Het gaat hierbij met name om intern gebruik. Door een stevige basis te hebben met een merkverhaal worden intern alle neuzen dezelfde kant op gewezen. Dat is relevant voordat je überhaupt een product of dienst wilt verkopen. Pas dan kun je klanten bereiken en producten en/of diensten verkopen. Het vormt dus eigenlijk de basis van je onderneming.

Begin met Storytelling

Ik hoor je denken, wat is storytelling? Storytelling is de kunst van het vertellen van verhalen om een boodschap over te brengen, informatie te delen, mensen te vermaken of emoties op te roepen. Het is een krachtige communicatietechniek die al sinds de oudheid wordt gebruikt door culturen over de hele wereld. Storytelling kan worden toegepast in verschillende vormen en media, zoals gesproken woord, geschreven tekst, theater, film, televisie en digitale platforms.

In de context van marketing, branding en bedrijfscommunicatie verwijst storytelling naar het gebruik van verhalen om je merk of bedrijf te presenteren op een manier die zowel boeiend als memorabel is. Door verhalen te vertellen, kan je als bedrijf een emotionele band met je publiek opbouwen, waardoor je je beter kan onderscheiden van concurrenten en uiteindelijk meer klantloyaliteit en betrokkenheid kunnen bereiken.

Storytelling omvat het creëren van een aansprekend en samenhangend verhaal met een duidelijk begin, midden en einde, evenals het gebruik van levendige en boeiende personages, beelden en taal om de aandacht van het publiek vast te houden en een blijvende indruk achter te laten.

Storytelling en merkverhaal

Storytelling en merkverhaal zijn nauw met elkaar verbonden, omdat beide gericht zijn op het gebruik van verhalen om een boodschap over te brengen en emoties op te roepen. In de context van marketing en branding is storytelling de techniek die wordt gebruikt om het corporate story te vertellen, terwijl het merkverhaal zelf het overkoepelende verhaal is dat de identiteit, waarden, missie en visie van een merk of bedrijf weerspiegelt.

Het merkverhaal is een cruciaal onderdeel van de algehele merkstrategie, omdat het helpt om je merk op een originele en emotioneel boeiende manier te presenteren. Het doel van een merkverhaal is om een emotionele band met je publiek op te bouwen, hen te informeren over wat je merk uniek en waardevol maakt, en hen te inspireren om actie te ondernemen (zoals het kopen van een product of het aanbevelen van het merk aan anderen).

De storytelling methode speelt een sleutelrol bij het overbrengen van het merkverhaal, omdat het de aandacht van het publiek trekt en hen helpt om de boodschap op een dieper en persoonlijker niveau te begrijpen. Door gebruik te maken van effectieve storytelling-technieken, zoals het creëren van boeiende personages, het opbouwen van spanning en het gebruik van levendige beelden en taal, kunnen marketeers en communicatieprofessionals het merkverhaal op een krachtige en memorabele manier presenteren. Hierdoor ontstaat een sterker merkimago en een grotere merkbekendheid, wat kan leiden tot een grotere klantloyaliteit en betrokkenheid.

Schrijf je eigen merkverhaal: 8 stappen

Het schrijven van een sterk merkverhaal met behulp van storytelling-technieken vereist een combinatie van creativiteit, inzicht in je doelgroep en een goed begrip van je merkidentiteit. Hier zijn enkele stappen om je te helpen een boeiend corporate story te creëren met behulp van storytelling-technieken:

 1. Begrijp je merkidentiteit: Voordat je begint met het schrijven van je merkverhaal, is het belangrijk om de kernwaarden, missie, visie en doelen van je merk te begrijpen. Dit zal je helpen om een verhaal te creëren dat consistent is met je merkidentiteit en past bij je doelgroep.
 2. Ken je doelgroep: Om een effectief merkverhaal te schrijven, moet je weten wie je doelgroep is en wat hun behoeften, wensen en zorgen zijn. Dit zal je helpen om een verhaal te creëren dat aansluit bij hun interesses en emoties.
 3. Creëer een verhaalstructuur: Een goed merkverhaal heeft een duidelijke structuur met een begin, midden en einde. Het begin introduceert de personages en de context, het midden bevat de belangrijkste gebeurtenissen en conflicten, en het einde biedt een oplossing of conclusie.
 4. Ontwikkel boeiende personages: Sterke, gedenkwaardige personages zijn essentieel voor een goed merkverhaal. Dit kunnen oprichters, medewerkers, klanten of zelfs het merk zelf zijn. Zorg ervoor dat je personages unieke eigenschappen en doelen hebben die de aandacht van je publiek trekken.
 5. Gebruik emotie en conflict: Storytelling draait om het opwekken van emoties bij je publiek. Gebruik emoties zoals vreugde, verdriet, verwondering en angst om je verhaal meeslepend en gedenkwaardig te maken. Introduceer ook conflicten of uitdagingen die je personages moeten overwinnen, omdat dit de betrokkenheid van het publiek vergroot.
 6. Maak gebruik van levendige beelden en taal: Beschrijvende taal en krachtige beelden helpen om je merkverhaal tot leven te brengen en het voor je publiek gemakkelijker te maken om zich in te leven in je personages en situaties.
 7. Wees authentiek en transparant: Zorg ervoor dat je merkverhaal oprecht en eerlijk is, omdat dit je publiek helpt om een diepere emotionele connectie met je merk te creëren. Vermijd overdrijvingen of valse claims, omdat dit kan leiden tot wantrouwen en een negatieve merkperceptie.
 8. Pas je verhaal aan verschillende kanalen aan: Een effectief merkverhaal kan worden verteld via verschillende marketing- en communicatiekanalen, zoals sociale media, blogposts, video’s en podcasts. Pas je verhaal aan elk kanaal aan om de impact en betrokkenheid te maximaliseren.

Voorbeelden van goede merkverhalen

Er zijn talloze voorbeelden van goede merkverhalen die bedrijven hebben gebruikt om hun merkidentiteit te versterken, klanten te inspireren en hun marktaandeel te vergroten. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

 1. Apple:
  Apple’s merkverhaal draait om innovatie, design en gebruiksvriendelijkheid. Het verhaal begint met de oprichter Steve Jobs en zijn visie om technologie toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor de massa. Apple’s productlanceringen en marketingcampagnes benadrukken steevast de revolutionaire aard van hun producten en de impact die ze hebben op de manier waarop we leven en werken.
 2. Nike:
  Nike’s merkverhaal is gericht op inspiratie, doorzettingsvermogen en prestaties. Het verhaal begint met de oprichters Bill Bowerman en Phil Knight en hun missie om atleten over de hele wereld te voorzien van de beste sportartikelen. Nike’s iconische “Just Do It” slogan en inspirerende advertenties met beroemde atleten resoneren met consumenten die op zoek zijn naar motivatie en zelfverbetering.
 3. Coca-Cola:
  Coca-Cola’s merkverhaal draait om geluk, optimisme en het delen van goede momenten met vrienden en familie. Hun verhaal begint met de uitvinding van het originele Coca-Cola-recept in 1886 en evolueert met de tijd om zich aan te passen aan veranderende consumentenvoorkeuren en -waarden. Coca-Cola’s marketingcampagnes, zoals de “Share a Coke” en “Open Happiness” campagnes, benadrukken de positieve emoties die het merk wil oproepen bij consumenten.
 4. Patagonia:
  Patagonia’s merkverhaal is gericht op duurzaamheid, verantwoordelijkheid en het beschermen van het milieu. Het verhaal begint met oprichter Yvon Chouinard, een fervent klimmer en milieuactivist, die een bedrijf wilde opbouwen dat zich richt op de behoeften van outdoor-enthousiastelingen en tegelijkertijd de planeet beschermt. Patagonia’s marketinginspanningen, zoals hun “Don’t Buy This Jacket” campagne, benadrukken hun toewijding aan het verminderen van verspilling en het bevorderen van duurzame consumptie.
 5. LEGO:
  LEGO’s merkverhaal draait om creativiteit, verbeeldingskracht en het plezier van bouwen. Het verhaal begint met de uitvinding van de iconische LEGO-blokjes in 1949 en de daaropvolgende groei van het bedrijf tot een wereldwijd speelgoedimperium. LEGO’s marketinginspanningen, zoals de succesvolle LEGO-films en samenwerkingen met populaire franchises, benadrukken de tijdloze aantrekkingskracht van hun producten en hun vermogen om kinderen en volwassenen te inspireren om hun creativiteit te ontdekken.

Lees verder ook ons artikel over corporate branding.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews