fbpx

WordPress website maken in 10 stappen (2024)

Een bedrijf zonder website is niet meer van deze tijd, toch kan het voor een beginnende ondernemer een uitdaging zijn om een goede website te maken. Door software zoals WordPress kunnen ondernemers met weinig (en ook veel) kennis over programmeren een eigen website maken. In dit artikel leggen we je uit wat WordPress nou precies is en hoe jij straks je eigen WordPress website in elkaar kan zetten.

high-angle-woman-working-laptop-stappenplan-wordpress-website-maken

Wat is WordPress?

WordPress is een populair, open-source contentmanagementsysteem (CMS) waarmee gebruikers eenvoudig websites en blogs kunnen maken, beheren en aanpassen. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een blogplatform, maar kan je nu gebruiken om allerlei websites te ondersteunen, waaronder zakelijke websites, e-commerce winkels, nieuwsportals, portfolio’s en meer.

WordPress biedt een gebruiksvriendelijke interface en een uitgebreide verzameling thema’s en plug-ins, waardoor het gemakkelijk is voor zowel beginners als ervaren gebruikers om een aantrekkelijke en functionele website te creëren zonder uitgebreide kennis van programmeren of webdesign. Het systeem is gebaseerd op PHP en MySQL en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en beveiligingsverbeteringen.

Wat kost WordPress?

WordPress is gratis. Je kan het programma downloaden en installeren vanaf WordPress.com (inclusief enorm veel gratis templates en plugins). Het is ook een optie om het te downloaden vanaf WordPress.com, waar de basic versie ook gratis is, maar je al snel extra’s betaald voor extra functies.

WordPress.org of WordPress.com

WordPress.org en WordPress.com zijn twee verschillende platforms die beide gebruikmaken van de WordPress-software, maar ze hebben belangrijke verschillen. Om je te helpen kiezen, zetten we de belangrijkste verschillen tussen de twee op een rijtje:

  1. Hosting:
  • WordPress.org: Je bent verantwoordelijk voor het vinden en betalen van je eigen webhosting. Je installeert de WordPress-software op je eigen domein en hebt volledige controle over je website.
  • WordPress.com: Het is een gehoste service, wat betekent dat je geen aparte webhosting nodig hebt. Je website wordt gehost op de servers van WordPress.com.
  1. Kosten:
  • WordPress.org: De WordPress-software is gratis, maar je moet betalen voor je eigen hosting en domeinnaam, evenals eventuele premium thema’s of plug-ins die je wilt gebruiken.
  • WordPress.com: Er zijn zowel gratis als betaalde abonnementen beschikbaar. De gratis versie biedt basisfunctionaliteiten en beperkte opslagruimte, terwijl de betaalde abonnementen extra functies, opslagruimte en de mogelijkheid om je eigen domeinnaam te gebruiken bevatten.
  1. Aanpassingsmogelijkheden en controle:
  • WordPress.org: Je hebt volledige controle over je website, inclusief de mogelijkheid om aangepaste thema’s en plug-ins te installeren, aan te passen en te ontwikkelen. Je hebt ook toegang tot de broncode van je website.
  • WordPress.com: De aanpassingsmogelijkheden zijn beperkter. Je kunt alleen kiezen uit vooraf geselecteerde thema’s en het gebruik van plug-ins is beperkt tot de betaalde abonnementen. Je hebt geen toegang tot de broncode van je website.
  1. Onderhoud en updates:
  • WordPress.org: Je bent verantwoordelijk voor het updaten van je WordPress-software, thema’s en plug-ins, evenals het beveiligen en onderhouden van je website.
  • WordPress.com: Onderhoud en updates worden automatisch voor je uitgevoerd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over technische aspecten.

Kortom, WordPress.org biedt meer vrijheid en controle, maar vereist meer verantwoordelijkheid op het gebied van hosting en onderhoud. Aan de andere kant is WordPress.com eenvoudiger te gebruiken en onderhouden, maar biedt het minder aanpassingsmogelijkheden en controle over je website.

Stappenplan WordPress website maken

Door het volgen van dit stappenplan WordPress website maken, kun je op een eenvoudige manier je eigen WordPress website maken:

Stap 1: Kies een domeinnaam

Bedenk een unieke en gemakkelijk te onthouden domeinnaam voor je website. Deze naam moet de inhoud en het doel van je site weerspiegelen.

Stap 2: Registreer je domeinnaam en kies een webhosting

Registreer je gekozen domeinnaam bij een domeinregistrar. Kies daarnaast een webhostingprovider die WordPress ondersteunt. Veel hostingproviders bieden specifieke WordPress-hostingpakketten aan.

Stap 3: Installeer WordPress

De meeste webhosts bieden een eenvoudige installatie van WordPress via hun controlepaneel. Volg de instructies van je webhost om WordPress te installeren. Na de installatie ontvang je inloggegevens voor je WordPress-dashboard.

Stap 4: Kies een thema

Log in op je WordPress-dashboard en kies een thema voor je website. Er zijn tal van gratis en betaalde thema’s beschikbaar in de WordPress-themabibliotheek. Installeer en activeer het gekozen thema.

Stap 5: Installeer plug-ins

Installeer plug-ins om extra functionaliteit aan je website toe te voegen. Enkele veelgebruikte plug-ins zijn Yoast SEO, Contact Form 7, Akismet en WooCommerce.

Stap 6: Maak pagina’s en berichten

Maak de basispagina’s van je website, zoals de homepagina, over ons-pagina, contactpagina en andere relevante pagina’s. Voeg daarnaast blogberichten toe als je een blogsectie op je website wilt hebben.

Stap 7: Maak een menu

Ga naar het WordPress-dashboard en maak een menu om de navigatie van je website te organiseren. Voeg de gewenste pagina’s en categorieën toe aan het menu en wijs het toe aan de gewenste locatie op je website.

Stap 8: Pas je website aan

Gebruik de WordPress Customizer om de lay-out, kleuren, lettertypen en andere aspecten van je website aan te passen.

Stap 9: Optimaliseer je website voor zoekmachines

Gebruik een SEO-plug-in, zoals Yoast SEO, om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Schrijf SEO-vriendelijke inhoud en voeg metadata toe aan je pagina’s en berichten.

Stap 10: Lanceer je website

Nadat je alle stappen hebt doorlopen en tevreden bent met je website, is het tijd om deze te lanceren. Controleer je website op eventuele fouten of gebroken links en promoot je website op sociale media en andere kanalen om bezoekers aan te trekken.

Belangrijk: Dit zijn de basisstappen voor het maken van een WordPress-website. Vergeet niet om je website regelmatig te updaten en te onderhouden om optimale prestaties en beveiliging te garanderen.

Ben je nog in de begin fase van je eigen bedrijf? Ben je nieuwsgierig naar eigen bedrijfsnaam ideeën of het bedenken van een bedrijfsnaam? Dan kan je op Brandio diversen interessante artikelen vinden omtrent van het bedenken van merknamen tot het aanschaffen van complete bedrijfsnamen. Mocht je nog twijfelen welke e-commerce platform het best past bij jouw webshop, helpen we je een keuze te maken tussen WooCommerce en Shopify.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews