fbpx

WordPress website maken in 11 stappen (2024)

Een bedrijf zonder website is niet meer van deze tijd, toch kan het voor een beginnende ondernemer een uitdaging zijn om een goede website te maken. Door software zoals WordPress kunnen ondernemers met weinig (en ook veel) kennis over programmeren een eigen website maken. In dit artikel leggen we je uit wat WordPress nou precies is en hoe jij straks je eigen WordPress website kunt bouwen.

high-angle-woman-working-laptop-stappenplan-wordpress-website-maken

Wat is WordPress?

WordPress is een populair, open-source contentmanagementsysteem (CMS) waarmee gebruikers relatief eenvoudig websites en blogs kunnen maken, beheren en aanpassen. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een blogplatform, maar je kunt het nu gebruiken om allerlei websites te ondersteunen, waaronder zakelijke websites, e-commerce winkels, nieuwsportals, portfolio’s en meer. WordPress is veruit het meest gebruikte CMS ter wereld en 835 miljoen WordPress websites staan op dit moment live. Ook veel grote websites zoals Disney Books, Sony Music en BBC America zijn gebouwd met WordPress.

 

WordPress biedt een gebruiksvriendelijke interface en een uitgebreide verzameling thema’s en plug-ins. Hierdoor is het gemakkelijk voor zowel beginners als ervaren gebruikers om een aantrekkelijke en functionele website te creëren zonder uitgebreide kennis van programmeren of webdesign. Het systeem is gebaseerd op PHP en MySQL en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en beveiligingsverbeteringen.

 

Voordelen WordPress

WordPress heeft zijn populariteit te danken aan de volgende voordelen.

  1. Gebruiksvriendelijk. Zonder veel technische kennis kun je redelijk snel een website bouwen en content toevoegen. Ook veel webdevelopers bouwen websites voor hun klanten in WordPress, omdat klanten dan zelf content kunnen toevoegen en wijzigen.
  2. Kosten. WordPress.org, waarover later meer, is gratis software. Je hebt wel kosten voor domeinregistratie en hosting.
  3. Functionaliteit. WordPress biedt veel functionaliteit via het CMS zelf of via plug-ins. Omdat dit CMS zo populair is, zijn er ook heel veel, gratis en betaalde, plug-ins beschikbaar die een bepaalde functionaliteit bieden.
  4. Flexibiliteit. WordPress is open source software. Dit betekent dat je de software zo kunt aanpassen en uitbreiden als je wilt. Het is daarom mogelijk om maatwerk aan WordPress toe te voegen, waar dit bijvoorbeeld in Shopify en Wix niet mogelijk is.

 

Nadelen WordPress

Dit CMS kent echter ook enkele nadelen.

  1. Traag (mogelijk). WordPress vraagt relatief veel resources. Ook kan het door trage hosting en het gebruik van veel plug-ins en een zwaar thema langzaam worden. Een WordPress website kan heel snel zijn. Door de flexibiliteit en keuzevrijheid echter is het risico groter dat je website traag wordt vergeleken met een oplossing zoals Shopify en Wix.
  2. Hacks. De populariteit van WordPress leidt er ook toe dat het CMS geliefd is bij hackers. WordPress wordt geconfronteerd met ongeveer 90.000 aanvallen per minuut. Maakt dit de kans groot dat je WordPress website gehackt wordt? Niet meteen. De meeste hacks slagen door zwakke wachtwoorden en verouderde plug-ins. Als je kiest om je website met WordPress te maken, dan moet je er voor zorgen dat je website up to date  blijft.

 

Wat kost WordPress?

WordPress is in de basis gratis. Je kunt het programma downloaden en installeren vanaf WordPress.org (inclusief enorm veel gratis templates en plug-ins). Het is ook een optie om het te downloaden vanaf WordPress.com, waar de basic versie ook gratis is, maar je al snel meer betaalt voor extra functies.

 

WordPress.org of WordPress.com

WordPress.org en WordPress.com zijn twee verschillende platforms die beide gebruikmaken van de WordPress-software, maar ze hebben belangrijke verschillen. Om je te helpen kiezen, zetten we de belangrijkste verschillen tussen de twee op een rijtje:

Hosting:

  • WordPress.org: Je bent verantwoordelijk voor het vinden en betalen van je eigen webhosting. Je installeert de WordPress-software op je eigen domein en hebt volledige controle over je website.
  • WordPress.com: Het is een gehoste service, wat betekent dat je geen aparte webhosting nodig hebt. Je website wordt gehost op de servers van WordPress.com.

Kosten:

  • WordPress.org: De WordPress-software is gratis, maar je moet betalen voor je eigen hosting en domeinnaam, evenals eventuele premium thema’s of plug-ins die je wilt gebruiken.
  • WordPress.com: Er zijn zowel gratis als betaalde abonnementen beschikbaar. De gratis versie biedt basisfunctionaliteiten en beperkte opslagruimte, terwijl de betaalde abonnementen extra functies, opslagruimte en de mogelijkheid om je eigen domeinnaam te gebruiken bevatten.

Aanpassingsmogelijkheden en controle:

  • WordPress.org: Je hebt volledige controle over je website, inclusief de mogelijkheid om aangepaste thema’s en plug-ins te installeren, aan te passen en te ontwikkelen. Je hebt ook toegang tot de broncode van je website.
  • WordPress.com: De aanpassingsmogelijkheden zijn beperkter. Je kunt alleen kiezen uit vooraf geselecteerde thema’s en het gebruik van plug-ins is beperkt tot de betaalde abonnementen. Je hebt geen toegang tot de broncode van je website.

Onderhoud en updates:

  • WordPress.org: Je bent zelf verantwoordelijk voor het updaten van je WordPress-software, thema’s en plug-ins, evenals het beveiligen en onderhouden van je website.
  • WordPress.com: Onderhoud en updates worden automatisch voor je uitgevoerd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over technische aspecten.

Bekijk ook de volgende video waarin de verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com worden uitgelegd.

 

Kortom, WordPress.org biedt meer vrijheid en controle, maar vereist meer verantwoordelijkheid op het gebied van hosting en onderhoud. Aan de andere kant is WordPress.com eenvoudiger te gebruiken en onderhouden, maar biedt het minder aanpassingsmogelijkheden en controle over je website.

 

Stappenplan WordPress website maken

Volg dit stappenplan om zelf een WordPress website te bouwen.

Stap 1: Kies een domeinnaam

Bedenk een unieke en gemakkelijk te onthouden domeinnaam voor je website. Deze naam moet de inhoud en het doel van je site weerspiegelen. Heb je een bedrijfsnaam en/of merk? Dan is het logisch om dit als je domeinnaam te registreren.

Stap 2: Registreer je domeinnaam en kies een webhosting

Registreer je gekozen domeinnaam bij een domeinregistrar. Kies daarnaast een webhostingprovider die WordPress ondersteunt. Veel hostingproviders bieden specifieke WordPress hostingpakketten aan. Er bestaan grote verschillen in kwaliteit tussen webhosting aanbieders en goedkoop kan duurkoop zijn. Onze ervaring is dat TransIP en Savvii goede webhosting voor WordPress bieden. Bij TransIP start een webhostingpakket vanaf € 7,99 per maand en bij Savvii vanaf € 49,99 per maand. Dit zijn shared hosting pakketten waarbij je de hosting van je website deelt met andere websites. Voor veel kleine tot middelgrote websites is dit doorgaans geen probleem. Voor (hele) grote websites is dedicated hosting een betere oplossing, maar dit is ook meteen een stuk duurder.

Stap 3: Installeer WordPress

De meeste webhosts bieden een eenvoudige installatie van WordPress via hun controlepaneel. Volg de instructies van je webhost om WordPress te installeren. Na de installatie ontvang je inloggegevens voor je WordPress dashboard. Als one-click installatie bij jouw webhost niet mogelijk is, dan kun je WordPress.org gratis downloaden en uploaden naar je server.

Stap 4: Kies een thema

Log in op je WordPress dashboard en kies een thema voor je website. Er zijn tal van gratis en betaalde thema’s beschikbaar in de WordPress themabibliotheek. Bekijk hier goede, gratis WordPress thema’s.

Installeer en activeer het gekozen thema. Een standaardthema, gratis of betaald, komt ook met enkele nadelen.

Stap 5: Installeer plug-ins

Om van je WordPress een goede, functionerende website te maken, moet je plug-ins installeren. We adviseren in ieder geval de volgende plug-ins.

  • Yoast SEO. Deze plug-in van Nederlandse bodem is noodzakelijk om je website SEO-vriendelijk te maken. Yoast biedt een gratis basisversie die voor veel websites al voldoende is.
  • Contactformulier plug-in. Wil je leads verzamelen of websitebezoekers de mogelijkheid geven om contact met je op te nemen? Dan moet je contactformulieren aan je website toevoegen. Gravity Forms of Contact Form 7 zijn hiervoor geschikte plug-ins.
  • Veiligheid. Zoals we schreven is WordPress ook populair bij kwaadwillenden. Om je website te beschermen adviseren we een beveiligingsplug-in te installeren zoals WordFence of Solid Security.
  • Anti-spam. Wil je bezoekers laten reageren op je blogposts? Dan is de kans groot dat je ook spammers aantrekt. Om je hiertegen te beschermen raden we de plug-in Askimet aan.
  • WooCommerce. Wil je producten verkopen via je website? Dan moet je webshopfunctionaliteit toevoegen. Hiervoor is WooCommerce de gratis oplossing.
  • Caching. Caching maakt je website sneller en daarom adviseren we om ook een caching plug-in te installeren. W3 Total Cache heeft een gratis versie waarmee je jouw website al een stuk sneller kunt maken.

Stap 6: Maak een menu

Ga naar het WordPress dashboard en maak een menu om de navigatie van je website te organiseren. Voeg de gewenste pagina’s en categorieën toe aan het menu en wijs het toe aan de gewenste locatie op je website. In de volgende video zie je hoe je dit snel voor elkaar krijgt.

 

Stap 7: Pas je website aan

Gebruik de WordPress Customizer om de lay-out, kleuren, lettertypen en andere aspecten van je website aan te passen. Veel thema’s beschikken over vooraf ingestelde lay-outs voor verschillende soorten content, zoals homepage, contactpagina, landingspagina en blogpost.

Stap 8: Maak pagina’s en berichten

In WordPress kun je standaard pagina’s en berichten creëren. Voor statische webpagina’s zoals de homepage, contactpagina en dienstenpagina’s kies je WordPress pagina’s. Blogposts maak je aan via WordPress berichten.

Maak de basispagina’s van je website, zoals de homepagina, over ons-pagina, contactpagina en andere relevante pagina’s. Voeg daarnaast blogberichten toe als je een blogsectie op je website wilt hebben.

Stap 9: Optimaliseer je website voor zoekmachines

Gebruik een SEO-plug-in, zoals Yoast SEO, om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Schrijf SEO-vriendelijke teksten en voeg metadata toe aan je pagina’s en berichten.

Stap 10. Installeer tracking

Meten is weten. Wil je weten hoeveel mensen je website bezoeken, hoeveel leads je hebt of hoeveel producten je verkoopt? Wil je meten via welke kanalen je verkeer trekt, bijvoorbeeld Google, social media of nieuwsbrieven? Dan moet je website tracking installeren. De meeste websites maken gebruik van het gratis Google Analytics.

Stap 11: Lanceer je website

Nadat je alle stappen hebt doorlopen en tevreden bent met je website, is het tijd om deze te lanceren. Controleer je website op eventuele fouten of gebroken links en promoot je website op sociale media en andere kanalen om bezoekers aan te trekken.

 

Belangrijk: Dit zijn de basisstappen voor het maken van een WordPress website. Vergeet niet om je website regelmatig te updaten en te onderhouden voor optimale prestaties en beveiliging.

 

WordPress thema: standaard of op maat?

Zoals we schreven kun je in WordPress kiezen uit talloze, zowel gratis als betaalde, thema’s. Het voordeel van deze standaardthema’s is dat ze goedkoop zijn, en over veel voorbeeldlay-outs beschikken. Hierdoor kun je voor weinig geld een acceptabel design creëren.

Een standaardthema komt echter ook met enkele nadelen. Ten eerste maken ze je website vaak relatief traag, omdat ze over heel veel opties beschikken. De meeste van deze mogelijkheden heb je daarentegen niet nodig en ga je daarom niet gebruiken. Ook is het mogelijk dat je behoefte hebt aan functionaliteit op je website die niet standaard is en daarom niet mogelijk is in een standaardthema. Daarnaast maken standaard WordPress thema’s vaak gebruik van page builders. Een page builder is een visuele editor om de content van een pagina op te stellen. Page builders zijn gebruiksvriendelijk, maar vaak ook (weer) traag en foutgevoelig.

Veel bedrijven kiezen daarom ervoor om een thema op maat te laten ontwikkelen door de webdeveloper. In een maatwerk WordPress thema komen precies de functionaliteit en lay-outs die je wilt hebben. Hiermee krijg je dus precies het thema dat aansluit bij je wensen. Ook is een thema op maat meestal sneller, omdat er geen overbodige functionaliteit in verwerkt is. Een thema op maat laten maken is, uiteraard, wel veel duurder dan een standaardthema.

 

WordPress website zelf maken of uitbesteden?

WordPress dankt zijn succes mede aan zijn gebruiksvriendelijkheid. Veel bedrijven en bloggers zijn daardoor in staat zelf een website te bouwen zonder de hulp van een professionele webdeveloper. Maar wanneer is het prima om zelf een website te bouwen en te onderhouden, en wanneer is het verstandiger om dit uit te besteden aan een professional?

Als je budget gering is en de omzet en/of relevantie van je website voor je bedrijf beperkt is, dan kun je als niet-professional prima zelf een WordPress website maken. Als je website echter vitaal is voor je bedrijf, dan adviseren we om de zorg voor je website uit te besteden.

Ten eerste zorgt een professionele webdeveloper voor een WordPress thema dat helemaal aansluit bij de wensen en doelen van je bedrijf. Een websitebouwer heeft daarnaast ook de kennis om de juiste plug-ins voor je website te kiezen. Verder kan een professionele partij er ook voor zorgen dat je een snelle website hebt en neemt die het onderhoud voor zijn rekening. Ook als er iets mis gaat met de website, dan kan een ervaren webdeveloper dit veel sneller oplossen dan jij. Als je na een tijd behoefte hebt aan nieuwe functionaliteit aan de website, dan kan de webdeveloper dit voor je regelen. Verder zorgt een professionele WordPress developer ervoor dat je website goed beveiligd is. Tot slot kun je de tijd die je niet aan je website hoeft te besteden, investeren in je bedrijf.

Wil je een webshop bouwen, maar weet je nog niet zeker welk CMS je wilt gebruiken? Lees dan onze blogpost met de verschillen tussen WooCommerce en Shopify.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews