fbpx

Wat is een contentmanagementsysteem (CMS) en waarom heb je het nodig?

De kans is groot dat je een website nodig hebt voor je bedrijf. Of je die website nu gebruikt als portfolio, visitekaartje of concreet verkoopkanaal, je hebt een medium nodig waarop je je bedrijf kunt presenteren. Wil je zelf je website onderhouden en regelmatig updaten, dan heb je daarvoor een CMS nodig, een contentmanagementsysteem. Voor het gebruiken van deze software is geen technische kennis noodzakelijk. Handig, want zo voorkom je dat je steeds  een gespecialiseerd bureau in moet schakelen.

content management system (CMS)

Wat is een contentmanagementsysteem (CMS)?

Een CMS is software waarmee je zelf een website kunt maken, beheren en wijzigen, zonder dat je daarvoor technische kennis nodig hebt. Simpel gezegd: contentmanagementsystemen zetten tekst en afbeeldingen om in websitepagina’s. Je hoeft zelf geen code te kunnen schrijven: een goed CMS is voor vrijwel iedereen begrijpelijk en goed bruikbaar. Vaak is er wel een learning curve, want een CMS heeft eindeloos veel functionaliteiten, maar in de basis is het makkelijk om er zelf content mee te publiceren. In een CMS kun je alle soorten websites maken en beheren, van blogs tot webshops en van statische bedrijfswebsites tot portfolio’s.

Waarvoor gebruik je een CMS?

Een CMS gebruik je om zelf je website te beheren. Je kunt er zelfs voor kiezen om je hele website zelf in het CMS te bouwen, eventueel met behulp van (betaalde) websitetemplates. Deze templates kun je zelf aanpassen qua kleuren, lettertypes en beeld en ze zo in de huisstijl van je bedrijf gieten. Gaat je dat zelf bouwen je een stap te ver, schakel dan een websitebouwer in om je site te ontwerpen en online te zetten. Het beheren van de site en het publiceren van nieuwe content kun je vervolgens zelf doen, in je CMS. Belangrijk, want je wilt niet voor elk wissewasje opnieuw hoeven aankloppen bij een externe partij. Kun je zelf werken met je CMS, dan geeft je dat de flexibiliteit om direct aanpassingen door te voeren, zodat dat dat tijd en geld van een externe ontwerper kost.

Hoe werkt een CMS?

Een CMS bestaat uit twee onderdelen:

  • Een contentmanagementapplicatie (CMA). Hiermee kun je zelf content op je site toevoegen. Je schrijft je teksten in het CMS, wat bij populaire CMS’en als WordPress niet veel anders werkt dan een Word-document. Vervolgens kun je zelf foto’s uploaden en publiceren via de mediabibliotheekfunctie. Het is bovendien mogelijk om naast de inhoud ook de hele uitstraling van je website aan te passen. Kleuren, lettertypes, indeling: alles kan aangepast worden.
  • Een contentdelivery-applicatie (CDA). Dit onderdeel zorgt dat de content in de CMA op de juiste manier zichtbaar wordt voor bezoekers.

Welke CMS’en zijn er?

Er zijn verschillende CMS’en beschikbaar. Populaire CMS’en zijn:

  • WordPress. Dit is het populairste en meest gebruikte CMS ter wereld. Er zijn twee versies: WordPress.com en WordPress.org. Bij WordPress.com wordt alles voor je geregeld, inclusief de hosting. Bij WordPress.org regel je zelf de hosting, bij een externe hostingpartij. WordPress.org is veruit de beste keuze voor je bedrijfswebsite: je hebt dan de volledige controle over je website en kunt gebruik maken van alle mogelijke templates en plugins.
  • Joomla is een goed en gratis CMS dat lijkt op WordPress, maar net wat minder gebruiksvriendelijk is. De learning curve bij Joomla is een stuk steiler dan bij WordPress.
  • Wix. Wix is een CMS waarmee je makkelijk je eigen website bouwt, maar het heeft ook nadelen. De sites zijn bijvoorbeeld vaak langzamer dan sites die in WordPress zijn gemaakt.
  • Squarespace.com. In Squarespace maak je gelikte websites, dankzij de vele beschikbare templates. Bovendien is het relatief makkelijk om je eigen webshop in Squarespace te bouwen.
  • Drupal. Een goed CMS met enorm veel mogelijkheden. Het systeem is wel geschikter voor ervaren websitebouwers dan WordPress, waar zelfs beginners goed mee uit de voeten kunnen.
  • Adobe Commerce is een opensource CMS voor webshops. Het is een flexibel systeem, maar niet geschikt voor gebruikers die niet technisch zijn. Het is aan te raden om hiervoor een expert in te schakelen.

Hoe kies je een CMS?

Het is belangrijk om direct de juiste keuze te maken voor een CMS. Overstappen is veel werk en kan technische problemen opleveren. Ga je een CMS kiezen? Houd dan rekening met deze zaken:

  • Doel van het CMS: waarvoor ga je het gebruiken? Ben je van plan een webshop te bouwen, moet het alleen een statische site worden? Hoeveel mensen gaan ermee werken? Kies een CMS dat past bij je bedrijfsdoelen.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Ben je technisch een beetje handig, of wil je je CMS zo laagdrempelig mogelijk houden?
  • Gebruik van plugins. Kun je alle plugins gebruiken die je nodig hebt? Een voorbeeld: op WordPress.com kun je geen plugins installeren, terwijl je bij WordPress.org geen beperkingen hebt. Plugins kunnen erg belangrijk zijn, omdat je daar extra functionaliteiten mee toevoegt aan je website.
  • Veiligheid. Hoe veilig is het CMS? Worden er regelmatig updates doorgevoerd, is je site goed beschermd tegen hacks?
  • Zoekmachinevriendelijkheid (SEO). Is het CMS goed toegerust op vindbaarheid in Google? Dat is belangrijk voor het succes van je bedrijf.
  • Support. Biedt het CMS goede ondersteuning bij vragen of problemen?
  • Kosten. Hoeveel kost het CMS en past die prijs bij jouw website?

Tips voor het beheren van je website

Een CMS maakt het makkelijk om je website zelf te beheren en aan te vullen. Maar let op: ga zorgvuldig met je tijd om. Kost het je veel energie om je site bij te houden? Of kom je er gewoon niet aan toe door de drukte? Schakel dan de hulp van een websitebouwer, tekstschrijver of ontwerper in. Zo zorg je dat je je blijft focussen op de zaken waar jij echt goed in bent.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau