fbpx

Wat is een contentmanagementsysteem (CMS)?

De kans is groot dat je een website nodig hebt voor je bedrijf. Of je die website nu gebruikt als portfolio, visitekaartje of concreet verkoopkanaal, je hebt een medium nodig waarop je je bedrijf kunt presenteren. Wil je zelf je website onderhouden en regelmatig updaten, dan heb je daarvoor een CMS nodig, een contentmanagementsysteem. Voor het gebruiken van deze software is geen technische kennis noodzakelijk. Handig, want zo voorkom je dat je steeds  een gespecialiseerd bureau in moet schakelen.

content management system (CMS)

Wat is een contentmanagementsysteem (CMS)?

Een contentmanagementsysteem (CMS) is een bedrijfssoftware die gebruikt worden om digitale inhoud te creëren, beheren en publiceren. Met een CMS kan je eenvoudig webpagina’s, blogposts, afbeeldingen, video’s en andere soorten content beheren zonder uitgebreide technische kennis of programmeervaardigheden. Bij het maken van content hoef je als gebruiker geen rekening te houden met de layout of het ontwerp. Een CMS scheidt namelijk de inhoud van de content met de presentatie van de content. Met een goede CMS kan je dus je eigen webshop beginnen.

Waarvoor gebruik je een CMS?

Een CMS gebruik je om zelf je website te beheren. Je kunt er zelfs voor kiezen om je hele website zelf in het CMS te bouwen, eventueel met behulp van (betaalde) websitetemplates. Deze templates kun je zelf aanpassen qua kleuren, lettertypes en beeld en ze zo in de huisstijl van je bedrijf gieten. Gaat je dat zelf bouwen je een stap te ver, schakel dan een websitebouwer in om je site te ontwerpen en online te zetten. Het beheren van de site en het publiceren van nieuwe content kun je vervolgens zelf doen, in je CMS. Belangrijk, want je wilt niet voor elk wissewasje opnieuw hoeven aankloppen bij een externe partij. Kun je zelf werken met je CMS, dan geeft je dat de flexibiliteit om direct aanpassingen door te voeren, zodat dat dat tijd en geld van een externe ontwerper kost.

Welke CMS’en zijn er?

Er zijn verschillende CMS’en beschikbaar. Populaire CMS’en zijn:

 • WordPress. Dit is het populairste en meest gebruikte CMS ter wereld. Er zijn twee versies: WordPress.com en WordPress.org. Bij WordPress.com wordt alles voor je geregeld, inclusief de hosting. Bij WordPress.org regel je zelf de hosting, bij een externe hostingpartij. WordPress.org is veruit de beste keuze voor je bedrijfswebsite: je hebt dan de volledige controle over je website en kunt gebruik maken van alle mogelijke templates en plugins. Lees hier meer over het maken van een website met WordPress.
 • Joomla is een goed en gratis CMS dat lijkt op WordPress, maar net wat minder gebruiksvriendelijk is. De learning curve bij Joomla is een stuk steiler dan bij WordPress.
 • Wix. Wix is een CMS waarmee je makkelijk je eigen website bouwt, maar het heeft ook nadelen. De sites zijn bijvoorbeeld vaak langzamer dan sites die in WordPress zijn gemaakt.
 • Squarespace.com. In Squarespace maak je gelikte websites, dankzij de vele beschikbare templates. Bovendien is het relatief makkelijk om je eigen webshop in Squarespace te bouwen.
 • Drupal. Een goed CMS met enorm veel mogelijkheden. Het systeem is wel geschikter voor ervaren websitebouwers dan WordPress, waar zelfs beginners goed mee uit de voeten kunnen.
 • Adobe Commerce is een opensource CMS voor webshops. Het is een flexibel systeem, maar niet geschikt voor gebruikers die niet technisch zijn. Het is aan te raden om hiervoor een expert in te schakelen.

Hoe kies je een CMS?

Het is belangrijk om direct de juiste keuze te maken voor een CMS. Overstappen is veel werk en kan technische problemen opleveren. Ga je een CMS kiezen? Houd dan rekening met deze zaken:

 • Doel van het CMS: waarvoor ga je het gebruiken? Ben je van plan een webshop te bouwen, moet het alleen een statische site worden? Hoeveel mensen gaan ermee werken? Kies een CMS dat past bij je bedrijfsdoelen.
 • Gebruiksvriendelijkheid. Ben je technisch een beetje handig, of wil je je CMS zo laagdrempelig mogelijk houden?
 • Gebruik van plugins. Kun je alle plugins gebruiken die je nodig hebt? Een voorbeeld: op WordPress.com kun je geen plugins installeren, terwijl je bij WordPress.org geen beperkingen hebt. Plugins kunnen erg belangrijk zijn, omdat je daar extra functionaliteiten mee toevoegt aan je website.
 • Veiligheid. Hoe veilig is het CMS? Worden er regelmatig updates doorgevoerd, is je site goed beschermd tegen hacks?
 • Zoekmachinevriendelijkheid (SEO). Is het CMS goed toegerust op vindbaarheid in Google? Dat is belangrijk voor het succes van je bedrijf.
 • Support. Biedt het CMS goede ondersteuning bij vragen of problemen?
 • Kosten. Hoeveel kost het CMS en past die prijs bij jouw website?

Voordelen van een contentmanagementsysteem

Het gebruiken van een CMS biedt verschillende voordelen, we zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

 1. Gebruiksgemak: Een CMS vereist meestal geen uitgebreide technische kennis om inhoud te creëren en beheren. Dit betekent dat iedereen, zelfs zonder programmeer- of webdesignvaardigheden, eenvoudig een website kan bijwerken en onderhouden.
 2. Efficiëntie: CMS’en versnellen het proces van het maken, bewerken en publiceren van inhoud. Dit bespaart tijd en middelen en stelt je in staat zich te concentreren op andere aspecten van je bedrijf of project.
 3. Toegangscontrole: Met een CMS kan je meerdere gebruikers met verschillende machtigingsniveaus toegang verlenen tot je website. Dit maakt het gemakkelijk om samen te werken met andere teamleden en zorgt voor een betere controle en beveiliging van je website.
 4. Consistente opmaak: CMS’en bieden sjablonen en thema’s waarmee je de opmaak en het ontwerp van je website eenvoudig kunt standaardiseren. Dit zorgt voor een consistente gebruikerservaring en een professioneel ogende website.
 5. Responsieve webdesigns: Veel CMS’en bieden ingebouwde ondersteuning voor responsief webdesign, wat betekent dat je website automatisch wordt aangepast aan verschillende schermgroottes en apparaten. Dit verbetert de gebruikerservaring en zorgt ervoor dat je website er goed uitziet op zowel desktop- als mobiele apparaten.
 6. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): CMS’en bieden vaak ingebouwde SEO-tools die je helpen je inhoud te optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan de zichtbaarheid van je website vergroten en meer organisch verkeer genereren.
 7. Uitbreidbaarheid: De meeste CMS’en zijn modulair en kunnen worden uitgebreid met plug-ins en extensies om extra functionaliteit toe te voegen. Dit maakt het gemakkelijk om je website aan te passen aan je specifieke behoeften en doelen.
 8. Back-ups en updates: CMS’en bieden ingebouwde tools voor het maken van back-ups en het bijwerken van je website. Dit helpt ervoor te zorgen dat je website veilig en up-to-date blijft.
 9. Content planning: Een CMS stelt je in staat om inhoud in te plannen voor toekomstige publicatie, waardoor je een gestroomlijnd publicatieproces kan handhaven en je inhoud kan organiseren.
 10. Meertalige ondersteuning: Veel CMS’en bieden ondersteuning voor meerdere talen, waardoor het gemakkelijk is om inhoud in verschillende talen te creëren en beheren en zo een breder publiek te bereiken.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews