fbpx

WooCommerce vs Shopify: welke is beter?

Ga jij een webshop beginnen, maar twijfel je welk winkelsysteem het beste is voor jouw website? Dan zul je tijdens je zoektocht veelvuldig WooCommerce en Shopify tegenkomen. Wij leggen je graag de verschillen tussen beiden uit, WooCommerce vs Shopify, zodat je weloverwogen kunt kiezen welke jij het fijnste vindt!

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

ecommerce

Wat is een e-commerce platform?

E-commerce, of elektronische handel, is het online kopen en verkopen van producten en diensten. WooCommerce en Shopify zijn beide e-commerce platforms. Een e-commerce platform is een softwareoplossing die het mogelijk maakt om online je producten of diensten te verkopen en te beheren. E-commerceplatforms bieden tools en functies om zaken als productcatalogusbeheer, winkelwagenfunctionaliteit, betalingsverwerking, voorraadbeheer, klantenbeheer en orderverwerking mogelijk te maken.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een gratis plugin voor een WordPress website. Een plugin is een softwarepakket dat extra functionaliteiten aan je website toevoegt. Je plugt het pakketje in en je website kan weer iets extra’s! Op deze manier verander je je WordPress website met de WooCommerce plugin in een webshop. Zonder een WordPress website en bijbehorende hosting kun je de WooCommerce plugin niet gebruiken. De plugin is na installatie verder uit te breiden met bijvoorbeeld een speciaal ledengedeelte of optimalisaties voor SEO.

Je WordPress webshop kan met WooCommerce met de benodigde kennis helemaal naar wens, met jouw look-and-feel ontworpen worden. Vind je niet wat je zoekt? Dan kun je een plugin op maat (laten) ontwikkelen. Ook wat betreft betaalmogelijkheden kun je vrijwel alles aan je WooCommerce webshop toevoegen wat je wil, van PayPal tot Bitcoin. Bij WooCommerce dien je wel zelf voor de veiligheid van je webshop zorg te dragen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de privacy van klantgegevens en omdat het een gratis plugin betreft, hoef je ook weinig hulp of ondersteuning hierbij te verwachten.

Wat is Shopify?

Shopify is een alles-in-een-oplossing. Het is dus een website en webshop in één. Een Shopify webshop is duidelijk, ongecompliceerd en gemakkelijk, ook voor de beginnende webbouwer. Het winkelsysteem is daardoor wel iets beperkter in keuzes, personalisatie en uitbreidingsmogelijkheden. Daarentegen regelt Shopify alle veiligheidszaken. Bij een webshop met Shopify kun je betalen met de gangbare betaalmethoden, zoals creditcard en PayPal. Shopify heeft dus alle benodigdheden voor een eenvoudige webshop. Bovendien biedt de (betaalde) dienst professionele ondersteuning als je hulp nodig hebt.

WooCommerce of Shopify: vergelijking 7 belangrijkste factoren

WooCommerce en Shopify zijn twee populaire e-commerceplatforms, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Daarom hebben een vergelijking gemaakt tussen WooCommerce en Shopify voor de 7 belangrijkste punten:

Gebruiksgemak:

 • Shopify: Bekend om het gebruiksgemak is Shopify een volledig gehost platform, wat betekent dat alles wat je nodig hebt wordt aangeboden en je je geen zorgen hoeft te maken over het beheer van de technische aspecten van je online winkel.
 • WooCommerce: Als WordPress-plugin vereist WooCommerce meer installatie en beheer. Je moet zelf zorgen voor webhosting, het installeren van WordPress en het instellen van de WooCommerce-plugin.

Aanpassing en flexibiliteit:

 • Shopify: Biedt een breed scala aan thema’s en apps om de functionaliteit uit te breiden. Het kan echter minder flexibel zijn dan WooCommerce, vooral als je specifieke eisen hebt.
 • WooCommerce: Als open-source platform biedt WooCommerce bijna onbeperkte aanpassingsmogelijkheden. Je kunt bijna elk aspect van je winkel aanpassen en kiezen uit duizenden plugins en thema’s.

Prijzen:

 • Shopify: Maakt gebruik van een abonnementsmodel met verschillende niveaus, beginnend bij $29 per maand. Extra apps of premium thema’s kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 • WooCommerce: De plugin zelf is gratis, maar je moet betalen voor webhosting, domeinregistratie en SSL-certificaat. De totale kosten kunnen lager of hoger zijn dan bij Shopify, afhankelijk van je keuzes en behoeften.

Betalingsgateways en transactiekosten:

 • Shopify: Biedt zijn eigen betalingsgateway, Shopify Payments, en ondersteunt tal van externe gateways. Transactiekosten kunnen van toepassing zijn bij het gebruik van externe gateways.
 • WooCommerce: Ondersteunt verschillende betalingsgateways via plugins. Er zijn geen transactiekosten anders dan die in rekening worden gebracht door de betalingsgateway zelf.

SEO en marketingfuncties:

 • Shopify: Biedt basis SEO-functies en marketingtools, maar kan extra apps vereisen voor geavanceerdere functionaliteit.
 • WooCommerce: Als WordPress-plugin profiteert WooCommerce van de robuuste SEO-mogelijkheden van het platform. Je kunt een verscheidenheid aan plugins gebruiken voor aanvullende marketingfuncties.

Schaalbaarheid:

 • Shopify: Eenvoudig schaalbaar dankzij de cloud-gebaseerde infrastructuur. Het upgraden van je abonnement kan een toename van verkeer en verkoop aan.
 • WooCommerce: Schaalbaarheid hangt af van je hostingprovider en infrastructuur. Je moet de serveroptimalisaties beheren voor betere prestaties.

Support:

 • Shopify: Biedt 24/7 klantenondersteuning via e-mail, live chat en telefoon. Er is ook een uitgebreide kennisbank en communityforums.
 • WooCommerce: Mist directe ondersteuning, maar je kunt hulp vinden via de uitgebreide WordPress-community, forums en documentatie.

Samenvattend is Shopify een uitstekende keuze voor degenen die een gebruiksvriendelijke, alles-in-één oplossing willen, terwijl WooCommerce beter geschikt is voor degenen die meer aanpassingsmogelijkheden en flexibiliteit vereisen. Je keuze zal uiteindelijk afhangen van je individuele behoeften, technische expertise en budget.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews