fbpx

SWOT-analyse maken in 5 stappen

Een SWOT-analyse is een sterkte-zwakteanalyse. Het is een makkelijke methode om snel inzicht te krijgen in waar je staat met je onderneming. Wat gaat er goed, wat heeft meer aandacht nodig, wat zijn kansen en bedreigingen? Een goede SWOT-analyse helpt je om een sterke marketingstrategie te maken, waarmee je effectief kansen voor je bedrijf verzilvert.

Lees ook onze uitgebreide artikelen voor een ondernemingsplan maken of voorbeelden van een ondernemingsplan.

wati-is-swot-analyse-pexels-photo-7947753

Wat is een SWOT-analyse?

Een SWOT-analyse (of sterkte-zwakteanalyse) is een methode dat wordt gebruikt om de sterke punten (Strengths), zwakke punten (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threats) van een bedrijf in kaart te brengen. Bedrijven kunnen een de resultaten van een SWOT-analyse gebruiken om de interne en externe omgeving beter te begrijpen en daarmee beslissingen nemen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Vier factoren van de SWOT-analyse

 • Sterke punten (Strengths): Dit zijn de interne eigenschappen, middelen of capaciteiten die een bedrijf een concurrentievoordeel geven ten opzichte van anderen. Denk aan zaken als kennis, expertise, merkherkenning, vaardigheden van werknemers en financiële stabiliteit.
 • Zwakke punten (Weaknesses): Dit zijn de interne beperkingen of tekortkomingen die een bedrijf kunnen belemmeren bij het bereiken van zijn doelen. Denk aan zaken als verouderde technologie, inefficiënte processen, beperkte middelen of een zwakke merkidentiteit.
 • Kansen (Opportunities): Dit zijn externe factoren die een bedrijf kan benutten of waar het van kan profiteren om zijn doelen te bereiken. Dit kan variëren van nieuwe markten, technologische ontwikkelingen, veranderende klantbehoeften of nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.
 • Bedreigingen (Threats): Dit zijn externe factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op het bedrijf, zoals economische neergang, verhoogde concurrentie, veranderende regelgeving, natuurrampen of andere onvoorspelbare gebeurtenissen.

SWOT-analyse maken: 5 stappen

Nu je weet wat een sterkte-zwakteanalyse is, is het tijd om er een te maken. Door het volgen van deze 5 stappen maak je een SWOT-analyse voor je onderneming.

Stap 1: Interne analyse

Begin met het evalueren van de interne factoren die van invloed zijn op het bedrijf of project. Identificeer de sterke punten en zwakke punten door te kijken naar zaken zoals medewerkers, bedrijfsprocessen, producten of diensten, technologie en financiële middelen. Neem de tijd om deze factoren grondig te analyseren en te begrijpen.

Stap 2: Externe analyse

Voer een analyse uit van de externe factoren die invloed hebben op het bedrijf of project. Bestudeer de kansen en bedreigingen die voortkomen uit de markt, concurrentie, economische omstandigheden, technologische ontwikkelingen, politieke en regelgevende factoren, en andere omgevingsfactoren. Verzamel informatie uit verschillende bronnen om een nauwkeurig en volledig beeld te krijgen van de externe omgeving.

Stap 3: SWOT-tabel maken

Maak een tabel met vier vakken waarin je de sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen kunt noteren. Zorg ervoor dat elk item op de juiste plaats in de tabel wordt geplaatst, zodat je gemakkelijk kunt zien hoe de verschillende factoren zich tot elkaar verhouden.

 

Ingevulde SWOT-analyse voorbeeld

Als voorbeeld nemen we een fictief klein kledingbedrijf. Uit de interne en externe analyse van dit bedrijf komt de volgende SWOT-analyse naar voren.

Intern Sterktes

 • Unieke en creatieve ontwerpen
 • Hoge kwaliteit van materialen en afwerking
 • Sterke relaties met lokale leveranciers
 • Persoonlijke en uitstekende klantenservice
 • Flexibiliteit om snel te reageren op modetrends
 • Duurzame en ethische productiepraktijken
Zwaktes

 • Beperkte naamsbekendheid en merkherkenning
 • Klein marketingbudget
 • Beperkte distributiekanalen
 • Lagere productiecapaciteit vergeleken met grotere concurrenten
 • Beperkte middelen voor innovatie en technologische ontwikkeling
Extern Kansen

 • Groeiende markt voor duurzame en ethische mode
 • Mogelijkheid om online verkoopkanalen uit te breiden
 • Samenwerkingen met influencers en lokale beroemdheden
 • Deelname aan lokale modeshows en evenementen
 • Potentieel om nieuwe nichemarkten en segmenten te verkennen
Bedreigingen

 • Sterke concurrentie van grotere modeketens
 • Economische onzekerheid die de consumentenuitgaven kan beïnvloeden
 • Schommelingen in grondstofprijzen en valutakoersen
 • Veranderende wet- en regelgeving met betrekking tot import en export
 • Snelle veranderingen in modetrends en consumentenvoorkeuren

Stap 4: Confrontatiematrix

Creëer een confrontatiematrix om de relaties tussen de verschillende elementen van de SWOT-analyse te verkennen. Dit helpt je te begrijpen hoe de sterke punten en zwakke punten van het bedrijf of project zich verhouden tot de kansen en bedreigingen in de externe omgeving. Het doel is om strategieën te ontwikkelen die de sterke punten benutten, de zwakke punten aanpakken, de kansen grijpen en de bedreigingen minimaliseren.

 

Confrontatiematrix voorbeeld

We blijven bij het voorbeeld van het kleine kledingbedrijf. Aan de hand van de SWOT-analyse kunnen we de volgende confrontaties opstellen:

Strengths & Opportunities (sterke punten benutten om kansen te grijpen):

 1. Benut unieke en creatieve ontwerpen om in te spelen op de groeiende markt voor duurzame en ethische mode.
 2. Gebruik sterke relaties met lokale leveranciers om snel te reageren op nieuwe nichemarkten en segmenten.
 3. Profiteer van uitstekende klantenservice en duurzame praktijken om online verkoopkanalen uit te breiden.

Strengths & Threats (sterke punten benutten om bedreigingen te minimaliseren):

 1. Gebruik flexibiliteit en persoonlijke klantenservice om beter in te spelen op veranderende modetrends en consumentenvoorkeuren.
 2. Focus op lokale modeshows en evenementen om naamsbekendheid op te bouwen ondanks sterke concurrentie van grotere modeketens.

Weaknesses & Opportunities (zwakke punten verbeteren om kansen te grijpen):

 1. Vergroot het marketingbudget en werk samen met influencers om naamsbekendheid en merkherkenning te vergroten.
 2. Investeer in technologie en innovatie om de productiecapaciteit te vergroten en nieuwe distributiekanalen te verkennen.

Weaknesses & Threats (zwakke punten verbeteren om bedreigingen te minimaliseren):

 1. Onderzoek naar alternatieve leveranciers en grondstoffen om schommelingen in prijzen en valutakoersen op te vangen.
 2. Blijf op de hoogte van veranderende wet- en regelgeving en pas bedrijfspraktijken indien nodig aan om te voldoen aan nieuwe import- en exportvereisten.

Stap 5: Evalueer

Evalueer de resultaten van de SWOT-analyse en de confrontatiematrix. Gebruik deze informatie om strategische beslissingen te nemen, prioriteiten te stellen en actieplannen te ontwikkelen. Bepaal welke kansen het meest veelbelovend zijn en welke bedreigingen het meest urgent zijn om aan te pakken. Gebruik de inzichten uit de analyse om je bedrijfsstrategie aan te passen, je marketinginspanningen te versterken of operationele verbeteringen door te voeren.

Persoonlijke SWOT-analyse maken

De meeste SWOT-analyses worden voor bedrijven opgesteld, maar als je aan je eigen ontwikkeling wilt werken, kun je ook een persoonlijke SWOT-analyse maken. Je vult dan je sterktes en zwaktes in en kijkt naar kansen om jezelf te verbeteren. Hoe kun je je rol bijvoorbeeld nog beter vormgeven? Bij de bedreigingen kijk je welke factoren je in de weg staan om jezelf te verbeteren. Wil je bijvoorbeeld je medewerkers meer coachen, maar ontbreekt de tijd? Dan kun je een manier gaan bedenken om je dagen effectiever in te delen of werkzaamheden los te laten. Met behulp van een persoonlijke SWOT-analyse leer je jezelf, je groeikansen en valkuilen beter kennen en kun je een nog betere ondernemer worden.

Alternatieven SWOT-analyse

Spreekt een SWOT-analyse maken je niet zo aan, maar wil je wel kansen en bedreigingen in kaart brengen? Dan zijn er verschillende alternatieve methodes. De SOAR-analyse is bijvoorbeeld positief qua insteek en richt zich op de strengths (sterktes), opportunities (kansen), aspirations (ambities) en results (resultaten) van een organisatie. Je kunt ook kiezen voor de PESTEL-analyse, waarbij je de bedreigingen op het gebied van onder andere politiek, economie, milieu, techniek en sociale ontwikkelingen in beeld brengt. Deze methodes hebben allemaal een net wat andere focus, maar ze hebben hetzelfde doel: zorgen dat je kansrijke nieuwe stappen kunt zetten voor je onderneming.

Wil je meer interessante artikelen lezen kijk dan veder in onze kennisbank.

Is het misschien tijd voor de rebranding van je bedrijf, wil je meer weten over het opstellen van een balans of  heb jij een start-up en heb je hulp nodig bij het vinden van je merkidentiteit.

 

 

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews