fbpx

Heeft je bedrijf cybersecurity nodig?

Als je een klein bedrijf hebt, denk je waarschijnlijk dat cybercriminelen je bedrijf niet snel zullen aanvallen. “Er is niet veel om te stelen” en “Het is de moeite niet waard voor ze” denken veel eigenaren van kleine bedrijven. Maar niets is minder waar. Hoewel grotere ondernemingen vaak meer gegevens te stelen hebben, hebben kleine bedrijven vaak minder veilige netwerken. 

cybersecurity

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity (ict beveiliging) is het proces van het beschermen van computersystemen, netwerken, servers, mobiele apparaten en data tegen digitale aanvallen, schade of ongeoorloofde toegang. Het omvat een breed scala aan technieken, processen en praktijken die zijn ontworpen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie en systemen te waarborgen.

Internet beveiliging is van groot belang in de huidige digitale wereld, omdat bedrijven toenemende mate afhankelijk zijn van technologie voor hun dagelijkse activiteiten en communicatie. Cyberaanvallen kunnen leiden tot financiële verliezen, reputatieschade en diefstal van gevoelige informatie.

Waar bestaat cybersecurity uit?

Cybersecurity bestaat voornamelijk uit de volgende 7 onderdelen:

  • Netwerkbeveiliging: Het beschermen van netwerken tegen ongeoorloofde toegang, misbruik en aanvallen.
  • Applicatiebeveiliging: Het waarborgen van de veiligheid van softwaretoepassingen door het identificeren en aanpakken van kwetsbaarheden en bedreigingen.
  • Informatiebeveiliging: Het beschermen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens, zowel in rust als in transit.
  • Endpointbeveiliging: Het beveiligen van apparaten die verbinding maken met het netwerk, zoals computers, mobiele telefoons en IoT-apparaten.
  • Identiteits- en toegangsbeheer: Het controleren en beheren van de toegang tot systemen en informatie op basis van de identiteit van gebruikers en hun toegangsrechten.
  • Incidentrespons: Het voorbereiden op, reageren op en herstellen van beveiligingsincidenten en -inbreuken.
  • Opleiding en bewustwording: Het trainen van medewerkers en gebruikers om potentiële cyberbedreigingen te herkennen en veilige praktijken te volgen om risico’s te minimaliseren.

Wat kun je doen om je gegevens te beschermen?

Hier zijn 8 dingen die je zeker moet doen om je (kleine) bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen:

  1. Wees bewust van de risico’s.
    Stap 1 is altijd jezelf informeren over de gevaren die bestaan en de technologische oplossingen ervoor. Je kunt jezelf beter beschermen als je weet waartegen je je beschermt. Als je dit artikel leest, ben je al op het juiste pad. 
  2. Update altijd je software zodra er een nieuwe update beschikbaar is.
    Softwarebedrijven zijn continu bezig met verbeteringen en beveiliging. Zodra er een nieuwe versie van software uitkomt, is het voor hackers snel duidelijk wat er veranderd is en waar het zwakke punt van de vorige versie lag. Mensen die nog gebruik maken van de vorige versie lopen daardoor direct een groter risico.
  3. Gebruik moeilijke wachtwoorden en multi-factor authenticatie.
    Vanzelfsprekend. Maar blijkbaar gebruikt 1 op de 140 Nederlanders gewoon ‘123456’ als wachtwoord. Maak gebruik van door een wachtwoordmanager gegenereerde wachtwoorden om ze zo moeilijk mogelijk te maken. Een multi-factor authenticatie maakt het nog veiliger. Dit betekent dat de gebruiker twee stappen moet voltooien om toegang te krijgen, bijvoorbeeld het invullen van een wachtwoord en een code die via een ander apparaat wordt verkregen. 
  4. Leid je werknemers op in cyberveiligheid.
    De meeste cybercrime gebeurt nog steeds ouderwets door mensen om de tuin te leiden. Werknemers die niet bekwaam zijn in cyberveiligheid zijn je zwakste punt. Door op een onbetrouwbare link te klikken, kwaadaardige software te downloaden of simpelweg gegevens aan verkeerde personen te geven, kun je enorm gevaar lopen.
  5. Maak regelmatig een back-up van al je gegevens.
    Gegevens terugkrijgen na een ransomware of malware aanval kan ontzettend veel kosten. Door regelmatig back-ups te maken, kun je deze kosten vermijden.
  6. Zorg voor technische beveiliging.
    Maak gebruik van een firewall, antivirus en anti-malware software om je netwerk te beschermen. 
  7. BYOD-beleid moet strikt en duidelijk zijn.
    Als je je werknemers hun eigen apparaten laat gebruiken op het bedrijfsnetwerk, leg dan een duidelijk beleid vast met strikte regels voor toegang tot het netwerk. Als ze een onveilig apparaat hebben met verouderde software en onveilige apps moeten ze dit nooit met je bedrijfsnetwerk verbinden.
  8. Laat remote en thuiswerkers altijd een VPN gebruiken.
    Een VPN creëert een versleutelde verbinding via het internet tussen twee apparaten, zoals het apparaat van de werknemer en de bedrijfsserver. Op deze manier kunnen remote medewerkers zich veilig aanmelden bij het bedrijfsnetwerk en hebben ze toegang tot dezelfde bedrijfsapplicaties, mappen, berichten, intranetsites en zakelijke e-mail als hun collega’s op het kantoor. Goede VPN-diensten leveren op maat gemaakte instellingen en 24-uurs ondersteuning. 

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews