fbpx

Positionering: wat is het, stappenplan & voorbeeld

De positionering van je bedrijf is een van de belangrijkste aspecten van je bedrijfsstrategie. Het bepaalt het type klanten dat je aantrekt en onderscheidt je van de concurrentie. Waardoor het je plaats is de markt definieert. Hier door is positionering een fundamenteel onderdeel van elk marketingplan. Merkstrategie bepalen of een ondernemingsplan voorbeeld zijn handig om ook eens door te lezen op Brandio.

Wat is positionering?

Positionering is een marketingstrategie die door bedrijven wordt gebruikt om een merk, product of dienst een specifieke plek in de markt. Het is ook belangrijk dat de klant in haar beleving ook jouw bedrijf in dezelfde plek plaatst als dat jij het voor ogen had. Als je bijvoorbeeld een luxe kledingmerk wilt worden, kan je je producten (en daarmee de kwaliteit, prijs, klantenservice etc.) daarop afstemmen, maar de positionering is pas succesvol als de consumenten jouw ook gaan zien als een luxe merk voor kleding.

Het doel van positionering is om een unieke en onderscheidende identiteit te creëren die potentiële klanten aanspreekt en zich onderscheidt van concurrenten. Positionering helpt een bedrijf zich te richten op de belangrijkste kenmerken, voordelen en waarden die het aanbiedt en die relevant zijn voor je doelgroepen.

Factoren positionering

Bij het bepalen van de positionering van je bedrijf, zijn er een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Doelgroep: Wie zijn je potentiële klanten en wat zijn hun behoeften, voorkeuren en verwachtingen?
 2. Concurrentie: Wie zijn je belangrijkste concurrenten en wat zijn hun sterke en zwakke punten? Hoe onderscheidt jouw aanbod zich van dat van hen?
 3. Unieke verkooppropositie (USP): Wat maakt jouw product of dienst uniek en waardevol voor je doelgroep? Waarom zouden klanten voor jouw aanbod kiezen in plaats van dat van je concurrenten?
 4. Merkpersoonlijkheid: Welke persoonlijkheidskenmerken en -waarden wil je dat je merk uitstraalt? Hoe wil je dat je merk wordt waargenomen door je doelgroep?
 5. Berichtgeving: Dit is de manier waarop je jouw positionering communiceert naar je doelmarkt. Je berichten moeten overtuigend, consistent en afgestemd op jouw doelmarkt zijn.

Stappenplan: zo positioneer je je bedrijf in de markt

Nu je weet wat positionering betekent en uit welke factoren het bestaat is het tijd om je eigen positionering te regelen. Elke bedrijf heeft een eigen unieke positionering nodig, maar zijn er wel een aantal stappen die je kan volgen om je bedrijf succesvol te positioneren:

 1. Definieer je doelgroep: Identificeer wie je doelgroepen zijn, wat hun demografische kenmerken, interesses, behoeften en voorkeuren zijn. Begrijp wat hen motiveert en wat hun pijnpunten zijn. Het kan handig zijn om hiervoor buyer persona’s op te stellen.
 2. Analyseer de concurrentie: Onderzoek je belangrijkste concurrenten en beoordeel hun sterke en zwakke punten. Kijk naar hun positionering, producten of diensten, prijsstrategieën, marketinginspanningen en klantbeoordelingen.
 3. Bepaal je unieke verkooppropositie (USP): Bepaal wat jouw bedrijf uniek maakt en wat je onderscheidt van de concurrentie. Focus op de kenmerken, voordelen en waarden die je aanbiedt en die relevant zijn voor je doelgroep.
 4. Creëer een merkidentiteit en -persoonlijkheid: Bepaal de kernwaarden, visie en missie van je bedrijf. Ontwikkel een merkpersoonlijkheid die deze waarden weerspiegelt en die je doelgroep aanspreekt.
 5. Schrijf een positioneringsverklaring: Schrijf een korte en bondige verklaring die je merkpositionering samenvat, met de focus op je USP, doelgroep en belangrijkste voordelen. Deze verklaring kan je vervolgens gebruiken als basis voor al je marketingcommunicatie.
 6. Communiceer je positionering: Integreer je positionering in al je marketinginspanningen, zoals advertenties, contentmarketing, sociale media, verpakkingen en public relations. Zorg ervoor dat je boodschap consistent is met je positioneringsverklaring.
 7. Ontwikkel een prijsstrategie: Bepaal een prijsstrategie die past bij je positionering en de waarde die je biedt. Houd rekening met je kosten, winstmarges, concurrentie en wat je doelgroep bereid is te betalen.
 8. Lever uitstekende klantenservice: Zorg voor een uitstekende klantervaring die overeenkomt met je positionering. Dit omvat responsieve klantenservice, probleemoplossing en het nakomen van beloften.
 9. Monitor en evalueer je positionering: Houd de prestaties van je bedrijf in de gaten en verzamel feedback van klanten om te beoordelen of je positionering effectief is. Wees bereid om aanpassingen te maken op basis van nieuwe inzichten, marktveranderingen of feedback van klanten.
 10. Wees consistent: Nadat je je plek hebt genomen in de markt is het belangrijk om consistent te blijven. Door de klantervaringen van je merk consistent te houden bouw je vertrouwen en loyaliteit op bij je doelgroep.

Positionering voorbeeld

Een voorbeeld kan verhelderen zijn, daarom hebben we voor jou een voorbeeld van een positionering uitgeschreven. In dit geval nemen we het bedrijf Apple als voorbeeld.

Apple is een goed voorbeeld van een succesvolle positionering in de markt. Apple heeft zichzelf gepositioneerd als een toonaangevend technologiebedrijf dat innovatieve, hoogwaardige en gebruiksvriendelijke producten aanbiedt. De positionering van Apple is gericht op het bieden van een premium ervaring, zowel in productdesign als in prestaties.

De positionering van Apple:

 • Doelgroep: Apple richt zich op consumenten die bereid zijn om meer te betalen voor producten van hoge kwaliteit, elegant design en een naadloze gebruikerservaring.
 • Concurrentieanalyse: Apple onderscheidt zich van concurrenten zoals Samsung, Google en Microsoft door zich te concentreren op superieure productontwerpen, een nauw geïntegreerd ecosysteem en een consistente gebruikerservaring.
 • Unieke verkooppropositie (USP): Apple’s USP ligt in het aanbieden van innovatieve, gebruiksvriendelijke en goed ontworpen producten die naadloos samenwerken binnen hun ecosysteem. Hun producten, zoals de iPhone, iPad, MacBook en Apple Watch, hebben een sterke merkherkenning en worden vaak geassocieerd met premium kwaliteit.
 • Merkpersoonlijkheid: Apple’s merkpersoonlijkheid straalt innovatie, eenvoud, elegantie en aspiratie uit. Dit wordt weerspiegeld in hun productdesign, marketingcampagnes en retailervaring.
 • Communicatie: Apple communiceert zijn positionering effectief via minimalistische en strakke advertenties, evenals door de nadruk te leggen op productinnovaties en -prestaties. Daarnaast benadrukken ze de voordelen van hun geïntegreerde ecosysteem en de premium ervaring die het biedt.

Dankzij deze succesvolle positionering heeft Apple een loyale klantenbasis opgebouwd die bereid is om meer te betalen voor hun producten en diensten. Bovendien hebben ze een onderscheidend imago in de markt gecreëerd, waardoor ze een van de meest waardevolle en herkenbare merken ter wereld zijn geworden.

Bij het positioneren van je merk, kan het MDC-model een waardevolle tool. Wil je meer lezen ontdek dan onze kennisbank of lees meer over het laten bedenken van een merk, het ontwikkelen van een branding strategie of een bedrijfsnaam bedenken.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews