Je website verkopen: hoe werkt dat?

Hoeveel succes je ook hebt met je website of webshop: er kan altijd een moment komen dat je het over een andere boeg wilt gooien. Bijvoorbeeld omdat je er niet genoeg tijd meer voor hebt, of omdat je liever met andere online activiteiten aan de slag wilt. Zomaar je website offline gooien is zonde, want je hebt er niet voor niets zoveel in geïnvesteerd. Je website verkopen is dan een betere optie, en eentje waarmee je flink wat geld kunt verdienen.

website verkopen

Waarom je website verkopen?

Er zijn meerdere redenen waarom je je website of webshop zou willen verkopen. Website-eigenaren noemen bijvoorbeeld deze redenen:

 • Tijdgebrek: het onderhoud van de website kost meer tijd dan verwacht.
 • Geen middelen om te investeren: om de website op een hoger plan te tillen, zijn te grote financiële investeringen nodig.
 • De website is niet te combineren met een nieuwe baan.
 • Aan de slag gaan met een nieuwe website of webshop, waardoor er onvoldoende focus is voor de bestaande website.

Stoppen is in deze branche heel normaal: volgens het CBS zijn webshops de sector met de meeste nieuwe starters én grote aantallen stoppers per jaar.

Welke soorten kopers zijn er?

Je kunt je website aan verschillende soorten kopers verkopen. Zo kun je verkopen aan een particuliere koper, die een bestaande webshop wil kopen om een vliegende start te kunnen maken. Je kunt ook verkopen aan een andere webshop, waarmee de koper zijn marktpositie strategisch kan versterken. Natuurlijk is het ook mogelijk om te verkopen aan één van je medewerkers. Dat kan voor beide partijen prettig zijn: jij laat je bedrijf in vertrouwde handen achter en de medewerker kan zijn werk voortzetten, maar dan als eigenaar.

Waar vind je een koper voor je website?

De vraag is natuurlijk: waar vind je een koper voor je website? Het is niet effectief om zelf advertenties te plaatsen op je website of social media-kanalen. Het is beter om te kiezen voor een betrouwbaar platform of een tussenpersoon. Zo zorg je dat je website op een efficiënte en veilige manier verkoopt. Goede platforms zijn:

 • Sitedeals: een Nederlands platform voor de verkoop van websites.
 • Flippa: een open veilingsite voor internationale websites.
 • Empire Flippers: een tussenpersoon voor de verkoop van websites.
 • Brookz: het grootste overnameplatform van Nederland.
 • WebshopOvername: Experts in e-commerce – 35.000+ serieuze (ver)kopers op het grootste website verkopen platform van Nederland

Hoeveel is je website waard?

Ga je je website of webshop verkopen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel die waard is. Dat kun op verschillende manieren berekenen. In het algemeen kun je erop rekenen dat websites ongeveer twee tot drie keer de jaarlijkse winst waard zijn. Let op: dit is een startpunt waarmee je de onderhandelingen met kopers in kunt gaan. Andere factoren, zoals de marktvraag en de omzetverwachtingen op langere termijn, spelen ook een grote rol bij het bepalen van de uiteindelijke verkoopprijs.

Wanneer is je website klaar voor de verkoop?

Natuurlijk kan niet elke website zomaar verkocht worden. Je website moet duidelijke waarde hebben voor potentiële kopers. Je bedrijf moet financieel gezond en goed georganiseerd zijn, hoog scoren in de organische zoekresultaten van Google (zodat extra adverteren niet nodig is) en groeipotentie hebben voor de toekomst. Heb je een webshop, dan is het belangrijk dat de processen erachter geautomatiseerd zijn. Potentiële kopers zijn waarschijnlijk op zoek naar een bedrijf dat al soepel draait, en dat geen grote investeringen nodig heeft om winstgevend te worden.

Goede rapportages maken

Wil je je website verkopen, zorg dan dat je administratie compleet is. Kopers willen zeker weten dat de financiële zaken van je bedrijf op orde zijn en dat alle gegevens kloppen. Zorg voor financiële rapportages met daarin alle kosten, baten en belangrijke ondersteunende documenten. Voorzie ook in goed onderbouwde rapportages rond je zoekverkeer en social media. Google Analytics en Google Search Console helpen je hierbij.

Tips om je website te verkopen

Natuurlijk wil je je website zo snel mogelijk verkopen, tegen de beste prijs. Neem deze tips mee in het verkoopproces:

 • Licht alle USP’s en sterke punten van je website of webshop duidelijk uit. Of het nu de omzetvooruitzichten of het percentage organisch zoekverkeer zijn: zorg dat de succesfactoren er meteen uitspringen.
 • Zet zo hoog mogelijk in qua prijs, want onderhandelen kan altijd nog. Potentiële kopers laten bieden is ook een manier om het hoogste bedrag in de wacht te slepen.
 • Zorg dat geïnteresseerden je financiële- en websiterapportages makkelijk op kunnen vragen.
 • Ga niet over één nacht ijs bij de verkoop. Denk goed na over de aanbiedingen die je krijgt. De prijs is niet het enige wat belangrijk is: de plannen van de koper met jouw bedrijf kunnen ook een grote rol spelen. Je hebt er niet voor niets zo hard aan gewerkt en het is mooi als je je bedrijf aan een partij kunt overdragen die er goede langetermijnplannen voor heeft.