fbpx

Domeinnaam verhuizen naar andere hosting: hoe werkt dat?

domeinnaam verhuizen

Wil je je domeinnaam verhuizen naar een andere hostingpartij? Dat is geen probleem: het verhuizen van je domeinnaam is niet ingewikkeld en het overzetten is zo geregeld. Bij het overzetten van je domeinnaam moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

Waarom je domeinnaam verhuizen?

Je kunt om verschillende redenen besluiten om je domeinnaam over te zetten naar een andere hostingpartij. Misschien ben je niet tevreden over de klantenservice van het huidige bedrijf. Of heb je verschillende domeinnamen bij meerdere hostingbedrijven en is het overzichtelijker om die allemaal bij hetzelfde bedrijf onder te brengen. Of natuurlijk omdat je bij ons een naam hebt gekocht.

Wat zijn de risico’s van je domeinnaam verhuizen?

Het is belangrijk om de verhuizing van je domeinnaam zorgvuldig te regelen. Wil je zeker weten dat je domeinnaam ook na de verhuizing goed blijft werken? Besteed de verhuizing dan uit aan een partij die hier ervaring mee heeft en over de technische kennis beschikt om eventuele knelpunten goed op te lossen.

Domeinnaam verhuizen: hoe werkt dat?

  • Stap 1: kies een nieuwe hostingpartij. Let bij het maken van je keuze onder andere op de snelheid van de servers en op reviews van de klantenservice.
  • Stap 2: vraag een verhuistoken op bij je huidige hostingpartij. Dit is een uniek identificatienummer dat noodzakelijk is bij het verhuizen van je domeinnaam. Je moet de token binnen vijf dagen ontvangen. Ander namen voor een verhuistoken zijn EPP-code of authenticatiecode.
  • Stap 3: geef je nieuwe hostingpartij opdracht om je domeinnaam te verhuizen.
  • Stap 4: na de verhuizing ontvang je alle gegevens die je nodig hebt om je website te beheren.

Let op: je website verhuist niet automatisch mee!

Als je een domeinnaam verhuist, dan verhuist je website niet automatisch mee. Alleen het webadres wordt overgezet, de rest niet. Hangt er een website onder je domeinnaam, vraag je nieuwe provider om die tegelijk met je domeinnaam te verhuizen. Ook hier geldt dat het aan te raden is om dit door een expert te laten doen. Zeker als je website goed bezocht wordt, is het belangrijk dat bezoekers niets merken van je verhuizing en ook je vindbaarheid Google hetzelfde blijft. Wil je je website liever zelf verhuizen? Vraag je nieuwe hostingpartij dan om een heldere handleiding, waarin alles stappen duidelijk beschreven staan.

Hoe lang duurt het verhuizen van een domeinnaam?

Het verhuizen van een domeinnaam met de extensie .nl duurt meestal maar een paar uur tot maximaal een dag. Verhuis je een domeinnaam met een andere extensie, zoals .com, dan kan het zo’n vijf dagen duren voordat de verhuizing afgerond is.

Welke extensie voor domeinnaam kiezen?

Als je een domeinnaam kiest, moet je ook de extensie bepalen. Ga je voor een site met een domeinnaam die eindigt op .nl, .eu. of .com? Een extensie wordt ook wel TLD genoemd, Top Level Domain. Neem deze overwegingen mee in je keuze:

  • De extensie heeft invloed op je vindbaarheid in Google. Een website met de extensie .nl scoort beter in Nederland dan in België of Duitsland. Wil je vooral de Nederlandse markt aanspreken, dan kan een .nl-extensie je beste keus zijn.
  • Heb je een internationale of Engelstalige website? Kies dan voor de extensie .com. Run je een bedrijf dat in heel Europa werkt? Dan is een .eu-extensie de moeite van het overwegen waard.
  • Voor een professionele en betrouwbare uitstraling is het beter om een landen-extensie te kiezen dan een algemene extensie als .me of .biz.
  • Kies je voor een landen-extensie, dan beperkt dat de kans op fouten in links en problemen met vindbaarheid. Klanten typen eerder .nl of .com in dan een andere extensie.

Let op: leg meerdere domeinextensies vast

Heb je dé domeinnaam voor jouw bedrijf of product gevonden? Leg die dan vast met verschillende veelgebruikte extensies, zoals .nl, .com en .eu. Zo voorkom je dat anderen met jouw domeinnaam aan de haal gaan. Je hoeft die websites niet te gebruiken, zolang de domeinregistratie maar op jouw naam staat.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau