Je bedrijfsnaam bestaat al? Wat nu?

Een veel voorkomend probleem tijdens het kiezen van een bedrijfsnaam is dat de gedroomde naam al in gebruik is. Wat moet je dan? We gaan hier in op hoe je erachter komt of je bedrijfsnaam al bestaat maar ook laten we je zien dat je niet in alle gevallen een nieuwe bedrijfsnaam hoeft te bedenken. Uiteraard geven we ook nog extra opties om toch tot een unieke bedrijfsnaam te komen. Dus weest gerust, ook al is je bedrijfsnaam al in gebruik, er zijn nog opties. Dus lees verder.

Hoe kun je checken of je bedrijfsnaam al bestaat?

Misschien heb je het al gedaan, of heb je al gezien dat de domeinnaam die je voor ogen hebt bezet is. De officiële manier om te kijken of de bedrijfs- of handelsnaam al in gebruik is bij de Kamer van Koophandel. Op deze pagina kan je de gekozen naam opgeven en je krijgt direct te zien of hij al wordt gebruikt. Ook al is de naam al in gebruik, dit betekent niet direct dat je nu een nieuwe naam moet bedenken. Er zijn namelijk uitzonderingen wanneer een merk- of bedrijfsnaam alsnog gebruikt mag worden.

Hier lees je meer over waar je de bedrijfsnaam moet checken.

In deze gevallen kan je de bedrijfsnaam alsnog gebruiken

Je naam komt dus al voor in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dat klinkt als iets slechts. Hoewel het jammer is, betekent het niet dat je de naam dan ook helemaal niet meer kunt gebruiken. Er zijn een aantal uitzonderingen die toestaan dat een bedrijfsnaam dubbel wordt gebruikt. Let in deze gevallen extra op of het domein dat je wilt gebruiken nog wel beschikbaar is.

Er geen verwarring ontstaat

Als er geen verwarring ontstaat, is het in de meeste gevallen niet erg om dezelfde naam te gebruiken. Zolang (potentiële) klanten de twee bedrijven uit elkaar weten te houden is er niets aan de hand. Verwarring kan ontstaan als je identieke of vergelijkbare producten aanbiedt als het bedrijf met de bedrijfsnaam die je wil gebruiken, waardoor je profijt zou kunnen hebben van het bedrijf dat de naam al bestaat.

Je in een andere branche actief bent

De Kamer van Koophandel geeft inzicht in welke branche het bedrijf met dezelfde naam actief is. Als jij de bedrijfsnaam in een andere branche wilt gaan gebruiken dan is dat geen probleem.

Ander geografisch gebied

Bedrijfsnamen worden gedeeltelijk geografisch beschermd. Nu is dit met bijvoorbeeld de komst van webshops iets lastiger. Maar een kapsalon of een kledingwinkel richt zich in de meeste gevallen op een regio of gebied. Zolang je in een ander geografisch gebied actief bent, mag je eenzelfde naam gebruiken.

Is je bedrijfsnaam al in gebruik?

Kom je niet door de bovenstaande check, ben je bang dat er verwarring kan ontstaan of is de domeinnaam die je voor ogen had al bezet? Dan zijn er natuurlijk alternatieven. Zo kun je natuurlijk een nieuwe bedrijfsnaam bedenken, je weet nu immers waar je op moet letten. Maar je kunt ook gebruik maken van onze collectie bedrijfsnamen. Onze merk experts hebben namelijk de leukste bedrijfsnamen bedacht, die jij kunt kopen of huren. Het grote voordeel; de meest optimale domeinnaam is inbegrepen en ook hebben onze designers een logo voor je opgesteld. Zo krijg je een beter beeld van hoe jouw nieuwe bedrijf eruit kan gaan zien. Het logo mag je gratis gebruiken, maar uiteraard kun je ook zelf een logo ontwerpen. Het is immers jouw bedrijfsnaam.

Het dus is niet altijd erg als jouw nieuwe bedrijfsnaam al bestaat. En is het toch een probleem dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven bedrijfsnamen. Voor welke bedrijfsnaam kies jij?

Nog meer lezen?

Boost uw business online met e-mailmarketing

Wanneer u in het bezit bent van een website wilt u natuurlijk dat er zoveel mogelijk bezoekers langskomen. Het inzetten van e-mailmarketing kan uw conversie enorm laten stijgen. Het is een van de meest rendabele vormen van marketing. Als u al een bestaande bedrijf hebt dan weet u als ondernemer vast wel hoe belangrijk het...

Lees artikel