Een holding BV oprichten: wat zijn de voordelen?

Holding bv oprichten

Heb je een grote onderneming en wil je de bedrijfsrisico’s spreiden? Dan kan het verstandig zijn om een holding BV op te richten. Een holding staat hiërarchisch boven een werkmaatschappij of meerdere werkmaatschappijen. Het oprichten van een holding heeft verschillende voordelen, zowel qua risicospreiding als op het gebied van fiscale zaken

Wat is een holding BV?

De holding is een BV die boven een onderneming of meerdere ondernemingen (werkmaatschappijen) staat. De holding wordt ook wel moedermaatschappij genoemd, de werkmaatschappijen zijn de dochterbedrijven. De dochterbedrijven zijn ook BV’s. Lees hier meer over het oprichten van een BV.

Hoe ziet een holdingconstructie eruit?

Een holdingconstructie bestaat uit een holding en één of meerdere werkmaatschappijen. De werkmaatschappij is een BV die de dagelijkse, risicovolle werkzaamheden uitvoert. De holding BV voert geen bedrijfswerkzaamheden uit. In de holding wordt het vermogen beheerd, zoals aandelen, geld of onroerend goed. De andere taken van de holding zijn het houden van aandelen in andere vennootschappen, managementwerkzaamheden, beleggen en het opbouwen van pensioen.

Holding BV oprichten: wanneer doe je dat?

Heb je meerdere BV’s, dan kan het verstandig zijn om deze vanuit één punt aan te sturen. Dat is de holding. Je kunt dan de loonadministratie regelen vanuit één BV en de kapitaalstromen tussen de verschillende BV’s zijn makkelijker te beheren. Bovendien kun je je waardevolle activa en risicovolle activiteiten scheiden. Gaat er iets mis met het risicovolle deel van het bedrijf, dan leidt dat niet meteen tot faillissement van de hele onderneming.

Voordelen van een holding BV oprichten

  • Als ondernemer ben je eigenaar van de holding. De holding is eigenaar van de werkmaatschappij. Zo spreid je de risico’s binnen je bedrijf. Je plaatst belangrijke onderdelen van je vermogen in de holding en de bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd door de werkmaatschappij. Gaat de werkmaatschappij failliet? Dan is je vermogen nog altijd veilig in de holding.
  • Fiscale voordelen. Aan de holding zijn verschillende fiscale voordelen verbonden. Door de deelnemingsvrijstelling kan de winst van de werkmaatschappij bijvoorbeeld belastingvrij worden doorgesluisd naar de holding. Deze winst is dan alleen belast bij de werkmaatschappij. Als de holding minimaal 95% van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, kunnen de BV’s bovendien een fiscale eenheid vormen. Dat kan belastingvoordeel opleveren.
  • Pensioenopbouw regelen. Als ondernemer kun je je pensioen in de holding opbouwen. Gaat het bedrijf failliet? Dan komt je oudedagsvoorziening niet in gevaar.
  • Heb je een persoonlijke holding, dan kun je jezelf een hypotheeklening uit de holding verstrekken. Je kunt zo buiten de bank om een hypotheek regelen en je hoeft de bank ook geen rente te betalen. De rente betaal je aan je holding en die kun je aftrekken bij je inkomstenbelasting.
  • Meer flexibiliteit. Met een holding heb je meer flexibiliteit, omdat je zaken binnen je bedrijf beter kunt scheiden. Je maakt verkoop of overname van losse bedrijfsonderdelen bijvoorbeeld makkelijker.
  • Bedrijfsstructuur wordt inzichtelijk. Wil je meerdere BV’s oprichten, dan biedt de holding een heldere bedrijfsstructuur. De holding houdt de aandelen van je BV’s en je kunt gebruik maken van de fiscale faciliteiten van de holding BV.

Hoe noem je je holding BV?

Als je een holding opricht, is het belangrijk om die niet je eigen naam te geven. Dit is een veelgemaakte fout. Een holding wordt vaak geregistreerd op je woonadres en je cijfers zijn openbaar. Het is voor je eigen bescherming daarom belangrijk om een neutrale naam te kiezen, die niet automatisch aan jou als persoon gekoppeld is.

Wat kost een holding BV oprichten?

De opstartkosten van een holding zijn laag, want je bent sinds 2012 niet meer verplicht om startkapitaal in te leggen. Je moet wel rekening houden met zo’n € 1000,- aan notariskosten, want er moet onder andere een oprichtingsakte opgesteld worden. Ook de accountantskosten kunnen oplopen. Je fiscale zaken moeten door een accountant god ingericht worden.

Holding BV oprichten of niet: weeg zorgvuldig af

Ga je een holding oprichten, win dan van tevoren genoeg advies in en neem de tijd om zorgvuldige afwegingen te maken. Zo kun je de juiste keuzes maken, waarmee je je bedrijf succesvol kunt laten groeien.