fbpx

Laptops voor grafisch ontwerpers: waar moet je op letten?

Als je als grafisch ontwerper of student multimediadesign bijvoorbeeld logo’s ontwerpt, is niet elke laptop even geschikt. Je hebt dan namelijk een echte krachtpatser nodig. We vertellen je alles waar je op moet letten bij de aankoop van een laptop en de top 10 laptops voor grafische ontwerpers:

Laptops grafisch vormgevers

Waarom heb je een krachtige laptop nodig als ontwerper?

Als ontwerper werk je vaak met grafisch intensieve software zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Het bewerken van hoge resolutie afbeeldingen, het maken van complexe grafische ontwerpen en het renderen van 3D-modellen vergt veel rekenkracht van je computer. Een krachtige laptop met voldoende RAM-geheugen en een sterke processor kan deze taken sneller en efficiënter uitvoeren, waardoor je productiever kunt zijn en meer tijd kunt besteden aan het ontwerpen in plaats van wachten op de computer. Daarnaast zijn veel ontwerpers vaak onderweg en is het handig om een laptop te hebben die ook onderweg goed presteert. Een krachtige laptop is dus een investering in jezelf. Het is het dus absoluut waard om je portemonnee te trekken, al kun je natuurlijk altijd op goede aanbiedingen letten.

Kies voor een groot beeldscherm

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het als ontwerper beter is om voor een groot beeldscherm te kiezen. Groter is dit geval altijd beter, maar ga in ieder geval voor een scherm van 16 inch. Eventueel kun je ervoor kiezen om een tweede scherm aan te sluiten. De noodzaak om een groot scherm te kopen is dan iets minder groot. Je kunt dan thuis een werkplek inrichten en je laptop loskoppelen als je deze onderweg nodig hebt.

Naast de grootte van het beeldscherm is ook de kwaliteit van het beeldscherm belangrijk. Je wilt tenslotte je creaties zo scherp mogelijk op het beeldscherm zien.  Ga minstens voor een Full HD-scherm. Hiermee heb je een schermresolutie van 1920×1080.

Minstens acht gigabyte werkgeheugen

Er zijn nog een aantal andere specificaties om rekening mee te houden. Allereerst is het werkgeheugen belangrijk. Dit wordt ook wel het intern geheugen of het RAM-geheugen genoemd. Wil je zware programma’s als Photoshop en iDesign op je laptop draaien, dan is minstens acht gigabyte gewenst. Meer werkt natuurlijk alleen maar fijner. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller een laptop werkt.

Grafische videokaart met vier gigabyte VRAM

De grafische kaart van je laptop kan je zien als de processor voor de grafische prestaties. Een belangrijk onderdeel van de laptop van een ontwerper. Kies voor een videokaart met minstens 4 gigabyte VRAM. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de NVIDIA GeForce GTX 1650 Super.

Bij voorkeur een SSD met 256 gigabyte opslag

Het is handig als je laptop een SSD heeft. Dit staat voor Solid State Desk en zorgt ervoor dat je laptop rap opstart en snel functioneert in het algemeen. Er zijn tegenwoordig zelfs betaalbare laptops die dit hebben. De meeste laptops zijn dus voorzien van een SSD. Het blijft echter goed om er even te letten, want het geldt niet voor alle modellen.

De meeste laptops hebben een SSD met 128 gigabyte of 256 gigabyte aan opslag. Het is aan te raden om minstens voor 256 GB opslag te kiezen. Deze keuze is overigens niet het meest van belang, want je hebt ook later nog de mogelijkheid om naar een SSD te upgraden.

Welke processor kies je?

Daarnaast is de processor belangrijk. Dit wordt ook wel het hart van een computer genoemd en bepaalt voor een groot deel hoe goed je laptop presteert. Je hebt als grafisch ontwerper minstens een Intel Core i5 of AMD A12 nodig. Een Intel Core i7 is nóg een betere keuze. Met een mooie i7 laptop aanbieding betaal je daar niet de hoofdprijs voor.

Top 10 laptops voor grafische ontwerpers

Om je te helpen bij het maken van een keuze, of simpel inspiratie te geven wat de mogelijkheden zijn, hebben we een top 10 laptops voor grafische ontwerpers samengesteld:

 1. MacBook Pro 16-inch
  Apple’s top-of-the-line laptop, perfect voor ontwerpers vanwege de krachtige processor, hoge-resolutie display en lange batterijduur.
 2. Dell XPS 15
  Een uitstekende Windows-laptop met een 4K OLED-scherm, krachtige grafische kaart en slank ontwerp.
 3. HP Spectre x360
  Een krachtige 2-in-1 laptop met een helder display en lange batterijduur.
 4. Lenovo ThinkPad X1 Carbon
  Een lichtgewicht, duurzame laptop met een lange batterijduur en uitstekende prestaties.
 5. Asus ROG Zephyrus G15
  Een gaming-laptop die ook geschikt is voor ontwerpers vanwege de krachtige processor en grafische kaart, en het slanke ontwerp.
 6. Acer Predator Triton 500
  Nog een gaming-laptop met uitstekende prestaties voor ontwerpers, een hoge-resolutie display en een slank ontwerp.
 7. Microsoft Surface Laptop 3
  Een stijlvolle laptop met een helder scherm, lange batterijduur en uitstekende prestaties.
 8. Razer Blade 15
  Een krachtige gaming-laptop die ook geschikt is voor grafische ontwerpers vanwege de krachtige processor en grafische kaart.
 9. Gigabyte Aero 15 OLED
  Een laptop met een uitstekend OLED-scherm, lange batterijduur en krachtige prestaties.
 10. MSI Prestige 14
  Een lichtgewicht laptop met een lange batterijduur en krachtige prestaties, ideaal voor grafische ontwerpers onderweg.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews