Laptops voor grafisch ontwerpers: waar moet je op letten?

Laptops grafisch vormgevers

Als je als grafisch ontwerper of student multimediadesign bijvoorbeeld logo’s ontwerpt, is niet elke laptop even geschikt. Je hebt dan namelijk een echte krachtpatser nodig. We vertellen je alles waar je op moet letten bij de aankoop van een laptop.

Waarom heb je een krachtige laptop nodig als ontwerper?

In theorie zou een minder krachtige laptop ook kunnen voldoen. Je kunt de programma’s die je nodig hebt zelfs ook gewoon gebruiken. Het gaat echter een stuk minder soepel en dat is niet wenselijk als je aan het werk bent. Het kost je dan meer tijd en dus geld. Een krachtige laptop is een investering in jezelf. Het is het dus absoluut waard om je portemonnee te trekken, al kun je natuurlijk altijd op goede aanbiedingen letten.

Kies voor een groot beeldscherm

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het als ontwerper beter is om voor een groot beeldscherm te kiezen. Groter is dit geval altijd beter, maar ga in ieder geval voor een scherm van 16 inch. Eventueel kun je ervoor kiezen om een tweede scherm aan te sluiten. De noodzaak om een groot scherm te kopen is dan iets minder groot. Je kunt dan thuis een werkplek inrichten en je laptop loskoppelen als je deze onderweg nodig hebt.

Naast de grootte van het beeldscherm is ook de kwaliteit van het beeldscherm belangrijk. Je wilt tenslotte je creaties zo scherp mogelijk op het beeldscherm zien.  Ga minstens voor een Full HD-scherm. Hiermee heb je een schermresolutie van 1920×1080.

Minstens acht gigabyte werkgeheugen

Er zijn nog een aantal andere specificaties om rekening mee te houden. Allereerst is het werkgeheugen belangrijk. Dit wordt ook wel het intern geheugen of het RAM-geheugen genoemd. Wil je zware programma’s als Photoshop en iDesign op je laptop draaien, dan is minstens acht gigabyte gewenst. Meer werkt natuurlijk alleen maar fijner. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller een laptop werkt.

Bij voorkeur een SSD met 256 gigabyte opslag

Het is handig als je laptop een SSD heeft. Dit staat voor Solid State Desk en zorgt ervoor dat je laptop rap opstart en snel functioneert in het algemeen. Er zijn tegenwoordig zelfs betaalbare laptops die dit hebben. De meeste laptops zijn dus voorzien van een SSD. Het blijft echter goed om er even te letten, want het geldt niet voor alle modellen.

De meeste laptops hebben een SSD met 128 gigabyte of 256 gigabyte aan opslag. Het is aan te raden om minstens voor 256 GB opslag te kiezen. Deze keuze is overigens niet het meest van belang, want je hebt ook later nog de mogelijkheid om naar een SSD te upgraden.

Welke processor kies je?

Daarnaast is de processor belangrijk. Dit wordt ook wel het hart van een computer genoemd en bepaalt voor een groot deel hoe goed je laptop presteert. Je hebt als grafisch ontwerper minstens een Intel Core i5 of AMD A12 nodig. Een Intel Core i7 is nóg een betere keuze. Met een mooie i7 laptop aanbieding betaal je daar niet de hoofdprijs voor.

MacBooks: vaak een goede keuze voor ontwerpers

In de grafische sector barst het van de MacBooks en iMacs. Loop een willekeurig grafisch bureau binnen en de kans is groot dat je daar vooral producten van Apple tegenkomt. Apple geniet nu eenmaal van een uitstekende reputatie onder ontwerpers. De techgigant rich zich ook meer specifiek op deze doelgroep dan bijvoorbeeld Windows. Hoewel er absoluut Windows-laptops zijn die zich kunnen meten aan MacBooks, haal je met een Apple-laptop wel een zekerheid mee in huis. Je weet in ieder geval zeker dat programma’s als Photoshop en iDesign er goed op kunnen draaien.

Het grootste nadeel van de producten van Apple is het forse prijskaartje. Zeker als je naar het nieuwste van het nieuwste kijkt. Als je echter zoekt naar goedkope MacBooks, zal je zien dat er ook modellen zijn waarvoor je minder diep in de buidel hoeft te tasten. Bovendien kun je er zeker van zijn dat je waar voor je geld krijgt.