fbpx

Hoe is de naam Amazon ontstaan?

Ooit begon het bedrijf als online boekenwinkel, maar tegenwoordig is Amazon één van de grootste handels- en techbedrijven ter wereld. Oprichter Jeff Bezos is één van ‘s werelds rijkste mensen en heeft zelfs zijn eigen ruimtevaartbedrijf.

In dit artikel vertellen we je alles wat je over (de naam) Amazon moet weten:

Amazon merknaam

Wat is Amazon?

Amazon is een Amerikaans e-commercebedrijf en een van de grootste online marktplaatsen ter wereld. Het bedrijf is opgericht door Jeff Bezos in 1994 en begon oorspronkelijk als een online boekenwinkel. Sindsdien is Amazon uitgegroeid tot een platform dat een breed scala aan producten en diensten aanbiedt, zoals consumentenelektronica, kleding, speelgoed, huishoudelijke artikelen, en meer.

Naast e-commerce biedt Amazon ook diensten zoals:

 • Amazon Web Services (AWS): een cloud computing-platform voor bedrijven,
 • Amazon Prime: een abonnementsdienst die klanten snelle verzending en toegang tot streaming van films, tv-series en muziek biedt
 • Amazon Kindle: een reeks e-readers en tablets voor het lezen van e-books.

Amazon staat bekend om zijn klantgerichtheid, innovatie en de enorme omvang van zijn productaanbod. Het bedrijf heeft de manier waarop mensen winkelen en consumeren ingrijpend veranderd en blijft nieuwe technologieën en diensten introduceren om aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

Hoe het begon

Jeff Bezos werkte in de jaren negentig nog op Wall Street, maar realiseerde zich al snel dat het toen nog nieuwe internet de toekomst had. Hij las een rapport over de verwachte groei van het verkopen van producten op internet en wist: als ik hier niets mee doe, krijg ik er spijt van. Hij maakte een lijst van twintig producten die hij online zou kunnen verkopen en koos uiteindelijk voor een online boekwinkel. Wereldwijd was er grote vraag naar literatuur, boeken konden goedkoop ingekocht worden en het aantal beschikbare titels was enorm. Met financiële hulp van zijn ouders, die een kwart miljoen dollar investeerden, ging Bezos aan de slag met zijn start up. In november 1994 registreerde hij de URL Amazon.com en in juli 1995 was de site online. Vanuit zijn garage runde Bezos zijn online boekwinkel.

Hoe is de naam Amazon ontstaan?

De naam Amazon was niet de eerste keus van Bezos. Een paar maanden eerder registreerde hij zijn bedrijf onder de naam Cadabra, maar stapte daarvan af omdat mensen aan de telefoon vaak ‘cadaver’ hoorden. Zijn advocaat vond bovendien de referentie naar tovenarij te duister. Bezos veranderde de naam van zijn bedrijf vervolgens in Relentless, wat ‘meedogenloos’ betekent. Ook die naam gaf niet het goede gevoel, al heeft Bezos de URL wel gehouden. Je wordt via Relentless.com nog steeds naar Amazon.com geleid. Bezos registreerde ook domeinnamen als Awake.com, Browse.com en Bookmall.com, die geen van allen bleven hangen.

Het belang van een sterke merknaam

Bezos was zich meteen bewust van het belang van een sterke merknaam. Tegen een journalist zei hij ooit: “Er is niets aan ons businessmodel wat niet gekopieerd kan worden. McDonald’s is ook gekopieerd, maar toch is het uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Veel daarvan is te danken aan de merknaam. En merknamen zijn online nog belangrijker dan in de fysieke wereld.”

De naam Amazon: exotisch en anders

Omdat website listings op alfabetische volgorde werden weergegeven, wilde Bezos een naam die met een A begon. Hij nam het woordenboek erbij en kwam bij het woord Amazon terecht. De Amazone is de langste rivier ter wereld en dat sprak Bezos meteen aan. Hij wist toen al dat hij van Amazon het grootste bedrijf ter wereld wilde maken. Hij zei er tegen journalist Brad Stone het volgende over: “The Amazon is not only the largest river in the world, it’s many times larger than the next biggest river. It blows all other rivers away.” Bovendien vond hij Amazon ‘exotisch’ en ‘anders’ klinken. Brad Stone beschrijft in zijn boek Mr. Amazon dat Bezos na het kiezen van de naam zijn collega’s direct meedeelde dat Amazon de nieuwe bedrijfsnaam zou worden. Interesse in hun mening had hij verder niet.

Amazon als werkgever

Deze anekdote lijkt typisch voor het karakter van Bezos. Hij is een veeleisende, opvliegende baas en Amazon komt regelmatig in het nieuws als slechte werkgever. De werkomstandigheden in de distributiecentra van Amazon zijn berucht en medewerkers worden keihard afgerekend op elke minuut die ze niet werken. Ondanks dat groeide Amazon ongehinderd door. Het bedrijf verkocht al snel veel meer dan alleen boeken. Al aan het eind van de jaren negentig kon je ook films, games en speelgoed kopen via Amazon.com en tegenwoordig zijn er maar liefst 400 miljoen producten te vinden in de webshop.

Hoe werkt verkopen via Amazon

Voor ondernemers kan het interessant zijn te verkopen op Amazon. Om een verkoper op Amazon te worden, moet je een aantal stappen volgen. Door de volgende stappen te volgen kan je op Amazon verkoper woden:

 1. Meld je aan: Ga naar services.amazon.com en klik op “Verkopen op Amazon” om je aan te melden als verkoper. Je kunt je aanmelden met je bestaande Amazon-account of een nieuwe account aanmaken.
 2. Kies het juiste verkoopplan: Amazon biedt twee verkoopplannen: het Individuele plan en het Professionele plan. Het Individuele plan is geschikt voor verkopers die minder dan 40 artikelen per maand verkopen, terwijl het Professionele plan bedoeld is voor verkopers die meer dan 40 artikelen per maand verkopen of van plan zijn gebruik te maken van geavanceerde verkooptools.
 3. Vul de vereiste informatie in: Tijdens het registratieproces moet je enkele basisgegevens verstrekken, zoals je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, en belastinginformatie. Zorg ervoor dat je de informatie nauwkeurig en volledig invult.
 4. Verifieer je identiteit: Amazon kan om aanvullende documentatie vragen om je identiteit te verifiëren, zoals een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort en een bankafschrift. Zorg ervoor dat je deze documenten bij de hand hebt wanneer je je aanmeldt.
 5. Maak je productlijst: Zodra je account is goedgekeurd, kun je beginnen met het toevoegen van producten aan je verkooplijst. Je kunt bestaande producten zoeken in de Amazon-catalogus of nieuwe producten toevoegen als ze nog niet in de catalogus staan. Zorg ervoor dat je nauwkeurige en gedetailleerde productinformatie verstrekt, inclusief titel, merk, beschrijving, prijs, en verzendinformatie.
 6. Kies je verzendmethode: Je kunt kiezen tussen Fulfillment by Amazon (FBA) of het zelf verzenden van je producten. Met FBA slaat Amazon je producten op in hun magazijnen, en zij verzorgen de verzending en klantenservice namens jou. Als je ervoor kiest om zelf te verzenden, ben je verantwoordelijk voor de opslag, verpakking en verzending van je producten naar klanten.
 7. Promoot je producten: Om de zichtbaarheid van je producten op Amazon te vergroten, kun je gebruikmaken van Amazon Advertising om gesponsorde advertenties te maken. Dit kan helpen om je producten onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten.
 8. Beheer je account: Houd je voorraad, bestellingen en klantenservice bij via je Amazon-verkopersaccount. Het is belangrijk om snel te reageren op klantvragen en problemen op te lossen om een goede reputatie op te bouwen als verkoper op Amazon.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews