fbpx

Hoe is de naam Amazon ontstaan?

Ooit begon het bedrijf als online boekenwinkel, maar tegenwoordig is Amazon één van de grootste handels- en techbedrijven ter wereld. Oprichter Jeff Bezos is één van ‘s werelds rijkste mensen en heeft zelfs zijn eigen ruimtevaartbedrijf. Maar hoe is het ooit begonnen voor Amazon? En hoe is de naam Amazon ontstaan?

Amazon merknaam

Jeff Bezos werkte in de jaren negentig nog op Wall Street, maar realiseerde zich al snel dat het toen nog nieuwe internet de toekomst had. Hij las een rapport over de verwachte groei van het verkopen van producten op internet en wist: als ik hier niets mee doe, krijg ik er spijt van. Hij maakte een lijst van twintig producten die hij online zou kunnen verkopen en koos uiteindelijk voor een online boekwinkel. Wereldwijd was er grote vraag naar literatuur, boeken konden goedkoop ingekocht worden en het aantal beschikbare titels was enorm. Met financiële hulp van zijn ouders, die een kwart miljoen dollar investeerden, ging Bezos aan de slag met zijn start up. In november 1994 registreerde hij de URL Amazon.com en in juli 1995 was de site online. Vanuit zijn garage runde Bezos zijn online boekwinkel.

Hoe is de naam Amazon ontstaan?

De naam Amazon was niet de eerste keus van Bezos. Een paar maanden eerder registreerde hij zijn bedrijf onder de naam Cadabra, maar stapte daarvan af omdat mensen aan de telefoon vaak ‘cadaver’ hoorden. Zijn advocaat vond bovendien de referentie naar tovenarij te duister. Bezos veranderde de naam van zijn bedrijf vervolgens in Relentless, wat ‘meedogenloos’ betekent. Ook die naam gaf niet het goede gevoel, al heeft Bezos de URL wel gehouden. Je wordt via Relentless.com nog steeds naar Amazon.com geleid. Bezos registreerde ook domeinnamen als Awake.com, Browse.com en Bookmall.com, die geen van allen bleven hangen.

Het belang van een sterke merknaam

Bezos was zich meteen bewust van het belang van een sterke merknaam. Tegen een journalist zei hij ooit: “Er is niets aan ons businessmodel wat niet gekopieerd kan worden. McDonald’s is ook gekopieerd, maar toch is het uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Veel daarvan is te danken aan de merknaam. En merknamen zijn online nog belangrijker dan in de fysieke wereld.”

De naam Amazon: exotisch en anders

Omdat website listings op alfabetische volgorde werden weergegeven, wilde Bezos een naam die met een A begon. Hij nam het woordenboek erbij en kwam bij het woord Amazon terecht. De Amazone is de langste rivier ter wereld en dat sprak Bezos meteen aan. Hij wist toen al dat hij van Amazon het grootste bedrijf ter wereld wilde maken. Hij zei er tegen journalist Brad Stone het volgende over: “The Amazon is not only the largest river in the world, it’s many times larger than the next biggest river. It blows all other rivers away.” Bovendien vond hij Amazon ‘exotisch’ en ‘anders’ klinken. Brad Stone beschrijft in zijn boek Mr. Amazon dat Bezos na het kiezen van de naam zijn collega’s direct meedeelde dat Amazon de nieuwe bedrijfsnaam zou worden. Interesse in hun mening had hij verder niet.

Amazon als werkgever

Deze anekdote lijkt typisch voor het karakter van Bezos. Hij is een veeleisende, opvliegende baas en Amazon komt regelmatig in het nieuws als slechte werkgever. De werkomstandigheden in de distributiecentra van Amazon zijn berucht en medewerkers worden keihard afgerekend op elke minuut die ze niet werken. Ondanks dat groeide Amazon ongehinderd door. Het bedrijf verkocht al snel veel meer dan alleen boeken. Al aan het eind van de jaren negentig kon je ook films, games en speelgoed kopen via Amazon.com en tegenwoordig zijn er maar liefst 400 miljoen producten te vinden in de webshop.

Amazon als techreus

Het bedrijf is bovendien veel meer dan alleen die webwinkel. Amazon is tegenwoordig een techreus, met onder andere een eigen streamingsdienst, Amazon Prime, e-bookwinkel Kindle en de eerste kassa- en scannerloze supermarkt ter wereld. Amazon Web Services is het zeer succesvolle cloudplatform van Amazon, dat software en andere online diensten verkoopt. De macht van Amazon is dan ook enorm. In een aantal markten is Amazon zo groot dat een complete monopoliepositie is ontstaan. Dat is een doorn in het oog van de Democraten in Amerika, die het liefst zien dat techgiganten als Amazon worden opgebroken om hun macht te beperken.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.