fbpx

Venture capital: wat is het en hoe werkt het?

Venture capital is een geweldige optie voor bedrijven die snel willen groeien en toegang nodig hebben tot kapitaal dat traditionele financiering niet kan bieden. Het kan bedrijven helpen op te schalen en uit te breiden, terwijl het investeerders de mogelijkheid biedt om te investeren in de toekomst van een bedrijf.

venture-capital-durfkapitaal-pexels-photo-7414214

Wat is venture capital?

Venture capital (durfkapitaal) is een vorm van financiering die door investeerders wordt verstrekt aan startende bedrijven en kleine bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze groeipotentieel op lange termijn hebben. Deze vorm van financiering (private equity) komt meestal van welgestelde investeerders, investeringsbanken en andere financiële instellingen. Durfkapitaal kan ook afkomstig zijn van overheidssubsidies.

Venture capital (VC) is een geweldige manier voor bedrijven om de middelen te krijgen die ze nodig hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Het stelt hen in staat om hun middelen te richten op hun kernactiviteiten, in plaats van zich zorgen te maken over financiering. Met durfkapitaal kunnen bedrijven in hun product investeren, hun team uitbreiden en nieuwe markten verkennen.

Durfkapitaal verschilt van traditionele financiering omdat het een investeerder betreft die een actievere rol in het bedrijf speelt. De investeerder zal vaak advies, mentorschap en connecties geven om het bedrijf te helpen groeien. Dit betekent dat venture capital investeerders op zoek zijn naar meer dan een rendement op hun investering. Ze zijn op zoek naar een aandeel in het succes van het bedrijf.

Venture capital wordt meestal verstrekt in ruil voor een aandelenbelang in het bedrijf, wat betekent dat de investeerder een deel van het eigendom van het bedrijf ontvangt in ruil voor het verstrekte kapitaal. De hoeveelheid eigen vermogen die de belegger ontvangt, hangt af van de hoeveelheid verstrekt kapitaal en van het waargenomen potentieel van het bedrijf.

Soorten venture capital

Er zijn verschillende manieren waarop VC-fondsen en investeerders betrokken kunnen raken bij het financieren van bedrijven:

 • Seed capital: Dit is de vroegste fase van VC-financiering, waarin investeerders kleine bedragen investeren om een ondernemer te helpen een bedrijfsidee te ontwikkelen, een prototype te maken of marktonderzoek uit te voeren.
 • Start-up financiering: In deze fase investeren VC’s in bedrijven die hun product of dienst hebben ontwikkeld en klaar zijn om de markt te betreden. De financiering wordt gebruikt voor marketing, productontwikkeling, en het opbouwen van een team.
 • Groeifinanciering: Naarmate bedrijven groeien en zich verder ontwikkelen, hebben ze mogelijk meer kapitaal nodig om hun groei te ondersteunen. Dit kan onder meer de uitbreiding van het productaanbod, het betreden van nieuwe markten of het verwerven van andere bedrijven omvatten. VC’s investeren in deze fasen om bedrijven te helpen hun doelen te bereiken. Elke investeringsronde (serie) wordt doorgaans gevolgd door een hogere waardering van het bedrijf.
 • Mezzanine financiering: Dit is een soort overbruggingsfinanciering die wordt gebruikt om een bedrijf voor te bereiden op een beursgang (IPO), fusie of overname. Mezzanine financiering kan bestaan uit zowel schulden als eigen vermogen.
 • Buyout financiering: VC’s kunnen ook betrokken zijn bij buyouts, waarbij zij een meerderheidsbelang in een bestaand bedrijf verwerven, vaak met als doel het bedrijf te herstructureren en het operationeel of financieel efficiënter te maken.

Naast deze specifieke financieringsfasen, kunnen VC’s ook investeren via verschillende instrumenten zoals gewone aandelen, preferente aandelen, converteerbare schulden of warrants.

Hoe werkt het vinden van een venture capitalist?

Het vinden van een venture capitalist voor je bedrijf kan een uitdagende taak zijn. Er zijn veel verschillende soorten investeerders die je kunnen helpen jouw bedrijf te financieren. Hier is een overzicht van de belangrijkste stappen voor het vinden van een venture capitalist:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je bedrijf klaar is voor VC-financiering. Hiermee bedoelen we dat je een goede bedrijfsplan, een schaalbaar bedrijfsmodel, evt. een sterk managementteam en een duidelijke waardepropositie hebt uitgewerkt. Bereid ook een pitch voor dat je bedrijf, markt, producten of diensten en groeiplannen presenteert.
 2. Onderzoek: Onderzoek VC-fondsen en investeerders die zich richten op jouw sector, geografische locatie en investeringsfase. Maak een lijst van potentiële investeerders en leer zo veel mogelijk over hun investeringsstrategieën, eerdere investeringen en succesverhalen.
 3. Netwerken: Maak contact met potentiële investeerders via je bestaande netwerk, evenementen, conferenties of sociale media. Warme introducties van gemeenschappelijke contacten of andere ondernemers kunnen je kansen op het verkrijgen van financiering vergroten.
 4. Pitchen: Benader de geselecteerde investeerders met je pitch en bedrijfsplan. Dit kan via e-mail, telefoon of persoonlijke ontmoetingen. Wees voorbereid om je bedrijfsideeën en groeiplannen te presenteren en vragen van investeerders te beantwoorden. Het is verstandig om je pitch een aantal keer te oefenen met collega’s of vrienden. Probeer deze kort maar krachtig te houden, zodat ze alleen de belangrijkste informatie horen.
 5. Due diligence: Als een investeerder geïnteresseerd is in je bedrijf, zullen ze een grondige onderzoek uitvoeren om de levensvatbaarheid en het potentieel van je bedrijf te beoordelen. Dit proces, bekend als due diligence, omvat het onderzoeken van je financiële gegevens, marktanalyse, juridische zaken, team en technologie.
 6. Term sheet: Na succesvolle due diligence zal de investeerder een term sheet aanbieden, waarin de voorwaarden van de investering worden uiteengezet, zoals de waardering van je bedrijf, het bedrag van de investering, het type aandelen en de zeggenschap van de investeerder.
 7. Onderhandelingen: Bespreek en onderhandel over de voorwaarden in de term sheet. Schakel eventueel juridische en financiële adviseurs in om je te helpen bij de onderhandelingen en het opstellen van de definitieve overeenkomsten.
 8. Investeringsakkoord: Zodra de onderhandelingen zijn afgerond, worden de definitieve overeenkomsten opgesteld en ondertekend door beide partijen. De investeerder zal dan de afgesproken fondsen overmaken.
 9. Post-investeringsrelatie: Na het verkrijgen van de VC-financiering, is het belangrijk om een goede werkrelatie met je investeerders te onderhouden. Je moet een venture capitalist niet alleen als een financiering zien, maar ook als een bron van kennis en informatie. Houd hen op de hoogte van je voortgang, betrek hen bij belangrijke beslissingen en maak dus gebruik van hun expertise en netwerk om je bedrijf te laten groeien.

Het vinden van je venture capitalist kan een uitdaging zijn, maar als je bedrijf de juiste kenmerken heeft, kan het je helpen bij het verwezenlijken van je bedrijfsdoelen. Durfkapitaalpartners kunnen je bedrijf helpen bij het verkrijgen van de benodigde financiële middelen om te investeren in groei, en je bedrijf helpen bij het verwezenlijken van zijn volgende doelstellingen.

Bedrijfsnaam kopen of een bedrijfsnaam laten bedenken, ontdek alle mogelijkheden bij Brandio, jouw merkspecialist.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews