fbpx

Wat is een podcast en hoe werkt het?

Podcasts zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, in Nederland zijn er inmiddels al 18.000 podcasts. Dit is niet gek, want volgens het onderzoek van Markteffect hebben 6,9 miljoen mensen in Nederland wel is een podcast beluisterd. Maar wat is een podcast nu eigenlijk, hoe werkt het, hoe maak je er een en wat zijn goede podcast voor ondernemers?

podcasts

Wat is een podcast: betekenis/definitie

Een podcast is een audio-uitzending die beschikbaar is op internet en kan worden gedownload of gestreamd. Het is vergelijkbaar met een radioprogramma, maar kan op elk moment worden beluisterd en op pauze worden gezet. Podcasts kunnen variëren van informatieve en educatieve shows tot entertainment en verhalen vertellen.

Hoe werkt een podcast? (hoe luister ik een podcast)

Er zijn verschillende manieren om een podcast te beluisteren, wij zetten de vijf manieren voor je op een rijtje:

 1. Podcast-app op je smartphone:
  Je kunt een podcast-app downloaden zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Stitcher of Pocket Casts. Zoek naar de podcast die je wilt beluisteren en klik op afspelen.
 2. Website van de podcast:
  Sommige podcasts hebben hun eigen website waarop je afleveringen kunt beluisteren. Klik op de aflevering die je wilt beluisteren en je kunt beginnen met luisteren.
 3. Smart speakers:
  Als je thuis een smart speaker hebt, zoals een Amazon Echo of Google Home, kun je een podcast starten door te zeggen: “Hey Google, speel de podcast [naam van de podcast]” of “Alexa, speel de nieuwste aflevering van [naam van de podcast]”.
 4. Sociale media:
  Sommige podcasts plaatsen hun afleveringen op sociale media zoals Facebook en Twitter. Je kunt op de link klikken om de aflevering te beluisteren.
 5. YouTube:
  Sommige podcasts worden ook geüpload naar YouTube. Zoek naar de podcast die je wilt beluisteren en klik op afspelen.

Hoe maak je een podcast: stappenplan (10 stappen)

Heb je zelf het idee om een podcast te beginnen, maar weet je nog niet hoe? Wij hebben voor jou een stappenplan uiteengezet hoe jij een podcast kan maken:

 1. Bepaal het onderwerp en format:
  Kies een onderwerp waar je passie voor hebt en bedenk een format dat past bij jouw doelgroep.
 2. Maak een planning:
  Plan vooruit en bepaal hoe vaak je een aflevering wilt publiceren. Maak een realistische planning voor de opnames en bewerking.
 3. Zorg voor de juiste apparatuur:
  Investeer in goede microfoons, een geluidsmixer en opnametools zoals een computer en opname software.
 4. Opnemen:
  Kies een rustige ruimte om op te nemen en zorg dat je alle apparatuur op de juiste manier hebt ingesteld.
 5. Bewerk de podcast:
  Knip de opnames bij en voeg muziek, geluidseffecten of andere audio toe om de podcast interessanter te maken.
 6. Publiceer de podcast:
  Kies een platform om de podcast op te publiceren, zoals iTunes, Spotify of SoundCloud. Zorg dat je een aantrekkelijke titel, beschrijving en afbeelding hebt.
 7. Promoot de podcast:
  Deel de podcast op social media en vraag mensen in jouw netwerk om de aflevering te delen met hun netwerk. Bedenk hierbij ook een marketingstrategie voor je podcast.
 8. Luisteraars betrekken:
  Vraag luisteraars om feedback en suggesties voor nieuwe afleveringen en zorg voor interactie door bijvoorbeeld vragen te stellen via social media.
 9. Leer van feedback:
  Gebruik feedback van luisteraars om de podcast te verbeteren en te groeien.
 10. Blijf consistent:
  Zorg dat je regelmatig nieuwe afleveringen publiceert en blijf werken aan het verbeteren van de podcast.

Versterk je merk

Het maken van een podcast is een goede manier om naamsbekendheid op te bouwen. Ook trekt het mensen aan die mogelijk interesse hebben in jouw producten en/of diensten. Een van de grootste voordelen van een podcast is dat je het zo gemakkelijk kunt gebruiken. Je hoeft het alleen maar te downloaden of te streamen. Dit geldt natuurlijk ook voor luisteraars van jouw eigen podcast. Iemand kan jouw audio uitzending afspelen tijdens het hardlopen, in het openbaar vervoer of waar dan ook. Wel moet je ervoor zorgen dat iemand zich abonneert op jouw podcast feed. Vervolgens worden alle interessante podcasts automatisch gedownload.

Luistertip (podcasts) voor ondernemers

 • Masters of scale: Leer alles over het opschalen van je bedrijf
 • Baanbrekende businessmodellen: Ben je nog nieuw in het ondernemen? Met deze podcast leer je alle manieren om je bedrijf op te bouwen.
 • Vallen en opstaan: Succesverhalen & dieptepunten; elke ondernemer heeft ermee te maken.
 • De groeivoer podcast: Elke week delen zij een inspirerend verhaal over ondernemerschap en persoonlijke groei.
 • The brief: Deze podcast gaat over merken, marketing en content; de laatste trends en ontwikkeling met mensen uit de industrie worden besproken.
 • How to fail: Ondernemers komen langs om te vertellen welke fouten zij hebben gemaakt in het ondernemen, maar ook welke les ze hieruit hebben gehaald om het beter te doen.
 • 100% inspiratie podcast: In deze podcast word er onderzocht wat het ‘geheim’ is achter geluk en succes: wat maakt het dat sommige mensen de top bereiken?

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews