fbpx

MIA en de VAMIL (2023): dit moet je weten

In Nederland kennen we drie soorten investeringsaftrek. In dit artikel leggen we de focus op de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). We leggen je uit wat het is, wanneer je het mag toepassen en om welke bedragen het gaat.

mia-vamil

Wat is de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)?

De milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn een van de drie vormen van investeringsaftrek.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De MIA is een investeringsaftrek waarmee je je fiscale winst kan verlagen. Je mag hier tot maximaal 45% van je investeringsbedrag in mindering brengen op je winst. Hoe hoog dit percentage is, is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van je bedrijfsmiddel.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De VAMIL is een investeringsaftrek die je op een willekeurig moment mag afschrijven. Deze afschrijving mag maximaal 75% zijn. Door het sneller afschrijven van je investering, verminder je je fiscale winst en betaal je in dat jaar minder belasting.

Combinatie MIA en VAMIL

Hoewel de MIA en VAMIL twee verschillende regeling zijn, worden ze vaak gecombineerd door ondernemers. Beide regelingen maken namelijk gebruik van dezelfde lijst: de Milieulijst. Op deze lijst kan je alle bedrijfsmiddelen vinden die in aanmerking komen voor zowel de MIA als de VAMIL.

Voorwaarden van de MIA en VAMIL

Er zijn een aantal voorwaarden om gebruik te mogen maken van de MIA en VAMIL regelingen:

  • Je betaald inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland
  • Het bedrijfsmiddel staat genoteerd op de Milieulijst
  • Je hebt het bedrijfsmiddel nog niet eerder gebruikt
  • De investering is gerelateerd op de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel
  • Je investering is per bedrijfsmiddel minimaal 2.500 euro
  • Je kan voor hetzelfde bedrijfsmiddel niet tegelijk de MIA en VAMIL regeling toepassen (wel de MIA en de KIA)

Voorbeeld MIA

Hoe hoog het percentage is dat je mag aftrekken van je fiscale winst staat vermeld in de Milieulijst.

Stel de fiscale winst van je bedrijf is 70.000 euro en betaalt daarover 25% belasting.

Wanneer je een investering doet in een bedrijfsmiddel dat vermeld is de Milieulijst, staat daar een code bij vermeld.

In dit voorbeeld gaan we uit van een bedrijfsmiddel met code A ter waarde van 50.000 euro. Bij code A mag je 36% van de investering aftrekken van je fiscale winst. In dit geval is dat dus 18.000 euro.

Dit houdt in dat je in plaats van 70.000 * 0,25 = 17.500 euro aan belasting, (70.000 – 18.000) * 0,25 = 13.000 euro aan belasting moet betalen. Je voordeel is in dit geval dan 4.500 euro.

Voorbeeld VAMIL

Stel je maakt een investering in een bedrijfsmiddel dat te vinden is in de Milieulijst, dan mag je 75% van het totale aanschafbedrag in 1 keer van je winst aftrekken.

In dit voorbeeld gaan we uit van een investering van 80.000 euro, die normaal gesproken een levensduur heeft van 10 jaar zonder restwaarde. Normaal gesproken zou je dus per jaar 8.000 euro kunnen afschrijven van de winst.

Wanneer je gebruik maakt van de VAMIL regeling, kan je 80.000 * 0,75 = 60.000 euro aftrekken van je winst.

Lees meer over investeringsaftrek, en de andere twee vormen kleinschaligheidsaftrek en energie-investeringsaftrek.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews