fbpx

Investeringsaftrek (2023): dit moet je weten

Ga je investeren in je bedrijf, bijvoorbeeld omdat je daardoor makkelijker verder kunt groeien? Of wil je investeren in het energiezuiniger maken van je onderneming? Zoek dan goed uit of je in aanmerking komt voor investeringsaftrek. Er zijn drie soorten investeringsaftrek in Nederland, waarmee je onderaan de streep minder belasting hoeft te betalen.

wat-is-investeringsaftrek-pexels-rodnae-productions-8293744

Wat is investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een regeling voor ondernemers om fiscaal voordeliger te investeren in hun bedrijf. Met deze fiscale regeling verlaag je je belastbare inkomen of je belastbare winst, waardoor je onderaan de streep minder belasting betaalt.

Drie soorten investeringsaftrek Nederland

Er zijn drie soorten investeringsaftrek in Nederland, elk bedoeld voor een investering in specifieke bedrijfsmiddelen:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Je kunt in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je in een boekjaar investeert in algemene bedrijfsmiddelen, zoals meubilair, computers en gereedschap. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bedrijf gevestigd zijn in Nederland en je moet belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De investering per bedrijfsmiddel moet bovendien minimaal € 450 zijn. De hoogte van de aftrek hangt af van het bedrag wat je investeert. In 2023 is de aftrek van toepassing op een bedrag tussen € 2.601 en € 353.973. Je past de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe op je aangifte inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Bedragen en percentages kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023

Investering van Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023
Niet meer dan € 2.600 0%
€ 2.601 t/m € 63.716 28% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m € 117.991 € 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973 € 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 117.991
Meer dan € 353.973 0%

Milieu-investeringsaftrek en Vamil

Van de milieu-investeringsaftrek (MIA) maak je gebruik als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of technieken. Je moet hiervoor aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet je investeren in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst van de overheid staan. Het middel mag niet eerder gebruikt zijn en je moet minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel investeren. Natuurlijk moet je bedrijf gevestigd zijn in Nederland (of de Nederlandse Antillen) en je moet inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen. De MIA wordt vaak ingezet in combinatie met de VAMIL.

Hoe hoog is de investeringsaftrek via de MIA?

De investeringsaftrek via de MIA kan oplopen tot 45% van het bedrag dat je investeert. Dat betekent dat je maximaal 45% van dit bedrag kunt aftrekken van je winst. Erg aantrekkelijk dus! Het precieze percentage hangt af van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel waarin je investeert.

Hoe hoog is de investeringsaftrek via de VAMIL?

Met de VAMIL kun je maximaal 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kun je op elk gewenst moment doen. Door sneller af te schrijven, kun je de fiscale winst verminderen. Je betaalt dat jaar dan minder belasting en dat is voordeling voor je liquiditeit. Net als bij de MIA gaat het bij de VAMIL ook om investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan.

Energie-investeringsaftrek

Als je investeert in CO2-reductie, energiezuinige technieken, duurzame energie of energiebesparende bedrijfsmiddelen, dan kun je de energie-investeringsaftrek (EIA) inzetten. Deze regeling is ontwikkeld om bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame energie en bedrijfsmiddelen. Hiermee kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je winst.

Voorwaarden energie-investeringsaftrek

Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan het gebruikmaken van de EIA. Zo moet het bedrijfsmiddel dat je aanschaft op de Energielijst van de overheid staan. Het investeringsbedrag moet minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn en het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt. Je mag bovendien voor hetzelfde bedrijfsmiddel niet tegelijk energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek inzetten.

Schakel een fiscaal expert in

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de investeringsaftrek in Nederland en alle voorwaarden die erbij horen. Het is aan te raden om hulp in te schakelen van een belastingadvies of een accountant, zodat je zeker weet dat je fiscaal de juiste keuzes maakt. Of lees meer interessante artikelen binnen onze kennisbank.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews