Hoe kies en registreer je de juiste handelsnaam?

Het bedenken en registeren van de juiste handelsnaam is een van de eerste zaken die je doet bij het starten van een onderneming. In dit artikel vertellen we je wat het precies is en waar je op moet letten.

Wat is een handelsnaam?

Een handelsnaam wordt ook wel bedrijfsnaam genoemd en is de naam die je gebruikt voor je bedrijf om handel te drijven.

Verschil handelsnaam en merknaam

Veel bedrijven gebruiken hun handelsnaam tevens als merknaam. Het product of dienst dat zij aanbieden heeft dan dezelfde naam.

Let op dat er een duidelijk verschil is tussen een handelsnaam en een merknaam. Een merk is de naam van een product of dienst, terwijl een handelsnaam de naam is van je bedrijf. Je kunt onder één handelsnaam meerdere merken en dus merknamen voeren.

Hoe kies je?

De eerste stap is vooraf goed te bedenken wat je er mee wilt bereiken? Houd rekening met de volgende zaken:

  • Wil je nationaal of ook internationaal actief zijn? – Als je ook in het buitenland actief wilt zijn, bedenk dan een handelsnaam die in deze landen gemakkelijk is uit te spreken.
  • Duidelijk of creatief? – Wil je dat mensen direct weten wat je bedrijf doet of wil je dat je handelsnaam blijft hangen? Dit kan per sector verschillen.
  • Geen misleiding? – Een handelsnaam mag niet misleidend zijn en geen kwaliteiten of eigenschappen bevatten die je zelf niet bezit.
  • Gebruik van persoonsnaam – Je mag in je handelsnaam alleen je eigen naam gebruiken, mits deze nog niet door een ander wordt gebruikt.
  • Gebruik de juiste leestekens – In handelsnamen zijn alleen de leestekens @, &, + en – toegestaan.

Check altijd je naam

Heb je een naam bedacht? Leg je idee dan eerst voor aan familie en/of vrienden. Op deze manier test je niet alleen of je naam blijft hangen, maar ook of deze niet tot verwarring leidt. Neem hun reacties mee in je eigen beoordeling, maar staar je er niet blind op. Uiteindelijk is het jouw bedrijf.

De volgende stap is om te controleren of de naam al in gebruik is. Het checken doe je onder meer via:

Door deze checks kom je er direct achter of de door jouw bedachte naam zowel in Nederland als internationaal al in gebruik is. Dit artikel vertelt je hier meer over.

Twijfel je of jouw handelsnaam teveel lijkt op die van een ander? Probeer dan eerst een andere te bedenken. Niet alleen zorgt een overeenkomende handelsnaam mogelijk voor verwarring bij potentiële klanten, ook kan het leiden tot discussie en juridische consequenties. Het onrechtmatig voeren van een handelsnaam kan leiden tot een boete van €3.900,-.

Hoe kun je de naam registreren?

De laatste stap is om je handelsnaam te registeren. Dit is volgens de Handelsregisterwet verplicht. De registratie doe je eenvoudig via de website van de KvK. Daar vul je een formulier in, print deze uit en verstuur je na ondertekening per post.