fbpx

Go-to-market strategie in 10 stappen

Een go-to-market strategie is een bedrijfsstrategie die je bedrijf kan gebruiken om jou product of dienst aan de markt te brengen. Het is een systematische aanpak die een bedrijf gebruikt om zijn producten te positioneren, prijzen te bepalen, verkoopkanalen te identificeren en een marketingcampagne te ontwikkelen.

go-to-market-strategy-pexels-photo-262470

Wat is een go-to-market strategie?

Een go-to-market (GTM) strategy is een plan dat een bedrijf ontwikkelt om een nieuw product of dienst succesvol op de markt te brengen. Het is een essentieel onderdeel van productlanceringen en bedrijfsuitbreidingen. De GTM-strategie helpt bij het bepalen van de doelgroep, het vaststellen van het waardevoorstel, het positioneren van het product of de dienst ten opzichte van concurrenten, en het uitstippelen van de beste marketing-, verkoop- en distributiekanalen.

Een goede go-to-market strategy bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Doelgroepsegmentatie: Bepaal wie je ideale klanten zijn, wat hun behoeften zijn, en hoe je product of de dienst hen aanspreekt.
 • Waardevoorstel: Wat maakt jouw product of dienst uniek, waardoor het zichzelf onderscheidt van de concurrenten.
 • Positionering: Het vaststellen van de plaats van je product of de dienst in de markt, ten opzichte van concurrerende producten.
 • Prijsstrategie: Het bepalen van de juiste prijs voor jouw product of de dienst op basis van de kosten, concurrentie en de waargenomen waarde voor de klant.
 • Verkoop- en distributiestrategie: Het kiezen van de meest effectieve verkoopkanalen, partners en distributiemethoden om je product of de dienst bij de klant te krijgen.
 • Marketing- en promotiestrategie: Het plannen van de marketingcommunicatie, advertenties, public relations en andere promotieactiviteiten om naamsbekendheid te creëren en klanten aan te trekken.
 • Implementatieplan: Het opstellen van een gedetailleerd actieplan, inclusief tijdlijnen en verantwoordelijkheden, om de GTM-strategie uit te voeren en te monitoren.

Go-to-market strategie maken in 10 stappen

Het opstellen van een go-to-market strategy is een belangrijk onderdeel om je productlancering succesvol te maken. Daarom leggen we je in 10 stappen uit hoe je een go-to-market strategie maakt:

Stap 1: Doelstellingen

Bepaal de doelstellingen en specifieke doelen die je wilt bereiken met de lancering van je product of dienst, zoals marktpenetratie, omzetgroei of klantsegmentatie.

Stap 2: Onderzoek de doelgroep

Onderzoek en segmenteer de markt om je ideale klantprofiel te bepalen. Begrijp hun behoeften, voorkeuren, demografische gegevens en koopgedrag.

Stap 3: Analyseer de concurrentie

Bestudeer de concurrenten in de markt, hun producten en diensten, prijsstrategieën, verkoopkanalen en marketingtactieken. Onderzoek wat de kansen en bedreigingen voor jouw product of dienst zijn.

Stap 4: Bepaal het waardevoorstel

Ontwikkel een duidelijk en onderscheidend waardevoorstel dat de unieke voordelen en kenmerken van je product of dienst benadrukt. Dit helpt bij het positioneren van je aanbod ten opzichte van concurrenten.

Stap 5: Positionering

Bepaal hoe je je product of dienst in de markt wilt positioneren, rekening houdend met de concurrentie, je waardevoorstel en de behoeften van je doelgroep.

Stap 6: Kies de prijsstrategie

Bepaal de optimale prijs voor je product of dienst, gebaseerd op de kosten, concurrentie, waardeperceptie en prijselasticiteit van je doelgroep.

Stap 7: Plan verkoop- en distributiestrategieën

Selecteer de meest effectieve verkoopkanalen, partners en distributiemethoden om je product of dienst bij je doelgroep te krijgen.

Stap 8: Ontwerp marketing- en promotiestrategieën

Ontwikkel een marketingplan, inclusief online en offline promotietactieken zoals contentmarketing, sociale media, e-mailmarketing, advertenties, evenementen en public relations.

Stap 9: Implementatieplan en tijdlijn

Maak een gedetailleerd actieplan met verantwoordelijkheden, mijlpalen en deadlines om je go-to-market strategie uit te voeren en te monitoren.

Stap 10: Meten en optimaliseren

Stel meetbare KPI’s (Key Performance Indicators) op om de prestaties van je go-to-market strategie te beoordelen. Analyseer de resultaten en optimaliseer je aanpak op basis van de inzichten om continu je resultaten te verbeteren.

Voordelen van een go-to-market strategy

Go-to-market-strategieën zijn een van de meest effectieve manieren om nieuwe bedrijven, producten of diensten te introduceren op een markt. Een go-to-market-strategie is een plan dat bedrijven gebruiken om hun producten en diensten te verkopen, te promoten en te vermarkten. Het is een proces dat bedrijven gebruiken om hun producten of diensten op de markt te brengen, waardoor de verkoop en het rendement worden vergroot. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een go-to-market-strategie:

 1. Het vergroot het marktbereik: Door een go-to-market-strategy te gebruiken, kunnen bedrijven hun producten of diensten aan meer klanten aanbieden, waardoor hun marktbereik wordt vergroot.
 2. Het verbetert de zichtbaarheid van het product of de dienst: Door een go-to-market-strategy te gebruiken, kunnen bedrijven hun producten of diensten beter zichtbaar maken voor potentiële klanten, waardoor het aantal verkopen toeneemt.
 3. Het vergroot de verkoop: Door een go-to-market-strategy te gebruiken, kunnen bedrijven meer verkopen genereren door hun producten of diensten aan meer mensen aan te bieden.
 4. Het verbetert de klantenservice: Wanneer je een go-to-market-strategy  gebruikt, kunnen bedrijven hun klantenservice verbeteren door meer mensen te bereiken en hun producten of diensten beter te promoten.
 5. Het vermindert de kosten:Door een go-to-market-strategy te gebruiken, kunnen bedrijven hun kosten verlagen door hun producten of diensten goedkoper aan te bieden aan verschillende klanten.

Wil jij je merkstrategie bepalen? Of lees je liever meer interessante artikelen in onze kennisbank.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews