fbpx

Je website (webshop) verkopen met 8 stappen in 2023

Je hebt een leuke website (webshop), maar zit je met het idee om je website te verkopen. Het verkopen van je webshop of website kan je een leuke beloning opleveren. Daarom is het belangrijk om er goed over na te denken wat jouw website waard is, en hoe je potentiële kopers kan bereiken die waarde zien in jouw website.

Om je op weg te helpen behandelen we de volgende onderdelen die belangrijk zijn bij het verkopen van een webshop:

Website verkopen

Waarom wil je je website verkopen?

Wanneer je een website binnen een goede niche te pakken hebt, is het zonde om zomaar je website te verkopen. Daarom is het altijd aan te raden om een tijdje na te denken of je écht van je domein en merk af wilt en waarom je dat precies wilt. Er kunnen namelijk nog manieren zijn waarmee je je website alsnog kunt houden en er eventueel zelfs nog wat geld mee kunt verdienen. Een goed vindbare website met affiliatelinks zorgt er bijvoorbeeld al voor dat je op een passieve manier een inkomen genereert.

Wat je ook nog kunt doen, is iemand inhuren die jouw website onderhoudt waar nodig. Stel je verdient zelf 500 euro per maand met een website en je kunt iemand inhuren die voor 200 euro of 300 euro per maand de website goed in orde houdt. Op die manier verdien je zelf toch nog 300 euro of 200 euro zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen. Kijk dus altijd eerst naar andere mogelijkheden voordat je je website te koop zet. Ben je echter gewoon klaar met de website en wil je er geen tijd of energie meer insteken dan is verkopen altijd nog een optie.

Stappenplan: 8 stappen om je website te verkopen tegen de beste prijs

Het verkopen van een webshop tegen de beste mogelijke prijs vereist een zorgvuldige voorbereiding, het aantrekkelijk presenteren van je website en het vinden van de juiste koper. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:
  1. Analyseer je website:
    Maak een grondige analyse van je website van de sterke en zwakke punten. Neem de tijd om alle aspecten van de website te beoordelen, denk hierbij aan verkeer, inkomsten, marktpositie, contentkwaliteit, SEO en technische aspecten.
  2. Verbeter je website:
    Het klinkt misschien gek, maar het zal de waarde van je website goed doen om in optimale conditie te verkeren bij verkoop. Zorg ervoor dat er geen (of beperkt) technische problemen zijn, website up-to-date is en de gebruikersvriendelijkheid van de website goed is. Een koper zal altijd even rondkijken op de website, als hij of zij dan tegen allerlei problemen aanloopt zal de interesse in jouw webshop dalen.
  3. Bepaal de waarde van je website:
    Om de beste prijs te krijgen, moet je eerst de waarde van je website bepalen. Het is hierbij goed om te kijken voor welke bedragen bedrijven die in vergelijkbare branches met vergelijkbare omzet en winst verkocht worden. Daarnaast kan je ook het groeiperspectief van je bedrijf meenemen in de prijs die je vraagt. Zorg ervoor dat je goed kan onderbouwen waarom en hoeveel je denkt dat je jouw webshop nog kan groeien.
  4. Verzamel documentatie:
    Potentiële kopers willen bewijs zien van de prestaties en inkomsten van uw website. Verzamel documentatie zoals Google Analytics-rapporten, inkomstenrapporten en andere relevante gegevens om aan geïnteresseerde kopers te presenteren.
  5. Maak een verkoopadvertentie:
    Presenteer je website op een aantrekkelijke manier door een overtuigende verkoopadvertentie te maken. Vermeld de sterke punten van je website: de inkomsten, verkeersstatistieken en eventuele unieke verkoopargumenten.
  6. Kies het verkoopkanaal:
    Je kunt je website op verschillende manieren verkopen, zoals via online marktplaatsen, gespecialiseerde websitebrokers of je eigen netwerk. Kies het kanaal dat het beste aansluit bij je behoeften en doelgroep.
  7. Onderhandel met kopers:
    Wees voorbereid op het onderhandelen over de verkoopprijs en voorwaarden met potentiële kopers. Houd tijdens de onderhandelingen rekening met zowel je eigen belangen als die van de koper, en wees bereid om enige flexibiliteit te tonen.
  8. Overdracht en afronding:
    Zodra je een overeenkomst met een koper hebt bereikt, moeten de technische en financiële aspecten van de overdracht worden afgehandeld. Werk samen met de koper om de website, domeinnaam en eventuele andere relevante zaken over te dragen. Zorg voor een duidelijke en bindende verkoopovereenkomst om eventuele toekomstige geschillen te voorkomen.

Voorbeelden

Misschien niet de meest realistische voorbeelden voor jouw website, maar dit zal je zeker motiveren om de juiste prijs te vragen voor je website.

  • Marktplaats.nl:
    In 2004 werd deze populaire Nederlandse advertentiewebsite door eBay gekocht voor ongeveer €225 miljoen.
  • Booking.com:
    Dit in Nederland gevestigde reisplatform werd in 2005 overgenomen door de Amerikaanse onderneming Priceline (nu Booking Holdings) voor naar schatting $133 miljoen.
  • Voetbalzone.nl:
    Deze populaire voetbalnieuwswebsite is in 2013 verkocht voor 2 miljoen euro aan het Britse PERFORM Group.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau