Je eigen webshop starten: hier moet je op letten

Nederlanders zijn gek op online winkelen. De laatste jaren is het aantal Nederlanders dat online shopt alsmaar gegroeid, blijkt uit deze cijfers van het CBS. In 2021 waren dat maar liefst bijna 12 miljoen mensen.

webshop starten

Niet zo gek dus dat het aantal aanbieders van webwinkels óók is toegenomen. Ben je ook van plan om een eigen webwinkel op te zetten in Nederland? In dit artikel lees je enkele tips waar je op moet letten bij het starten van een webshop. Denk bijvoorbeeld aan een domeinnaam checken en de inkoop van producten.

Kies voor een uniek assortiment in je webwinkel

Voordat je begint met het maken van een daadwerkelijke webwinkel moet je weten wát je wilt gaan verkopen. Juist omdat er al zoveel webshops in (en buiten) Nederland zijn, is het belangrijk om een uniek assortiment aan te kunnen bieden. Heb je dat niet dan is de kans groot dat er helemaal geen vraag is naar nóg een webwinkel met eenzelfde aanbod zoals dat er al veel is. Wil je scoren, groeien en winst maken met je webwinkel? Probeer je dan goed te onderscheiden van je concurrentie. Wanneer dat niet lukt in het assortiment dan kan dat wellicht in bepaalde diensten, zoals gratis verzending, korting op bestellingen et cetera. Check direct even alle nodige regelgeving rondom het opzetten van een webshop in Nederland zodat je het meteen vanaf het begin goed doet.

Verzin een goede naam voor je webshop

Weet je eenmaal wat je wilt gaan verkopen dan is het tijd voor een écht goede naam. Het verzinnen van een sterke merknaam is vaak lastiger dan je denkt. Zelfs wanneer je binnen no time weet wat je wilt verkopen via je website is het moeilijk om een passende naam te bedenken. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei bedrijven en professionals die je hierbij kunnen helpen als je daar niet uit kunt komen. Het is namelijk wel belangrijk om voor een écht goede bedrijfsnaam te gaan. Een sterke naam blijft hangen, laat zien wat er aangeboden wordt én is uniek in zijn soort. Daar moet je dus echt even goed over nadenken zodat je uiteindelijk een naam hebt waar jij en je klanten blij van worden.

Domeinnaam checken en registreren voor webwinkel

In de volgende stap begin je met een domeinnaam checken voor je webwinkel. Het liefst wil je een domeinnaam die hetzelfde is als de naam van je webshop. Bij het verzinnen van een merknaam is het dus aan te raden om daar alvast naar te kijken. Je kunt immers nog zo’n leuke naam gekozen hebben; als het merk niet meer vrij is als domeinnaam heb je er weinig aan. Wat je ook moet doen, is checken of de naam als bedrijfsnaam nog vrij is bij de Kamer van Koophandel. Je moet je sowieso inschrijven bij de KVK wanneer je een eigen webwinkel start. Je webshop is immers je bedrijf en dat maakt jou een ondernemer. Volgens de Handelsnaamwet moet je je ook bij de KVK inschrijven met een unieke bedrijfsnaam.

Begin met het maken van je webshop

Met een goed aanbod, een unieke naam en een inschrijving bij de KVK is het tijd om te beginnen met het maken van de daadwerkelijke webshop. Er zijn verschillende manieren om een webwinkel te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan met eenvoudige software waarbij je kant-en-klare web designs kunt gebruiken. Voor de beginnende ondernemer met (nog) weinig zakelijk geld is dit ideaal, omdat je voor weinig geld een mooie website kunt hebben. Wil je het echter direct professioneel aanpakken en heb je zelf geen verstand van HTML? In dat geval is het prettig om een expert in te huren die voor jou een mooie webshop kan maken. Denk aan een freelance webdesigner.

Denk ook aan reviews en keurmerken voor webwinkels

Met een ingerichte webwinkel ben je er nog niet. Je moet daarnaast denken aan de manieren hoe mensen kunnen betalen, hoe je de bestellingen verzendt, of en wat de verzendkosten zijn en ga zo maar door. Geef klanten daarbij de mogelijkheid om reviews achter te laten. Wanneer de service en de producten goed in orde zijn, zullen positieve reviews alleen maar helpen om meer klanten te genereren. Uit divers onderzoek blijkt dat 80% van de online shoppers zich laat leiden door reviews. Kijk tot slot naar de keurmerken die je voor je webwinkel kunt krijgen. Met dergelijke keurmerken weten klanten zeker dat ze met een betrouwbare winkel te maken hebben. Voor de betrouwbaarheid van je shop zijn dit soort keurmerken dus zeker van belang.