fbpx

Stress voorkomen op de werkvloer met deze tips

Bijna 33% van het verzuim op werk heeft als oorzaak stress op de werkvloer, blijkt uit verschillend onderzoek. Het maakt niet uit of je een eigen bedrijf hebt of wanneer je in loondienst bent bij een werkgever; het is belangrijk om lekker in je vel te zitten en zoveel mogelijk stressloos aan het werk te gaan.

Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor; minder stress op de werkvloer? In dit artikel lees je er meer over, waaronder over rhodiola kopen om stress te voorkomen en het zorgen voor voldoende ontspanning tussen werk door.

stress voorkomen

Waarom is het belangrijk om stress te voorkomen op werk?

Iedereen heeft wel eens last van stress. Af en toe een beetje stress ervaren terwijl je aan het werk bent, is helemaal niet zo erg. Meestal lukt het namelijk wel om om te gaan met de stressvolle situatie en om op zoek te gaan naar oplossingen om de stress weer weg te nemen. Lukt dat echter niet en zie je door de grote hoeveelheid stress niet meer wat de oplossing van bepaalde problemen is? Dan kun je meer spanning ervaren dan je kunt hebben waardoor je te maken kunt krijgen met gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen zorgen in veel gevallen voor een lage werkproductie en uiteindelijk zelfs uitval. Daarom is het ontzettend belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Niet alleen omdat de werkproductie anders daalt en er minder omzet wordt gemaakt, maar ook vooral voor je eigen gezondheid of die van je werknemers. Over het algemeen geldt: gezonde en blije werknemers zijn productiever, vinden hun werk leuker en zorgen voor een sterkere merknaam dan mensen die stress en gezondheidsproblemen ervaren.

Zorg voor voldoende ontspanning op een werkdag

We zijn het enorm gewend om altijd maar aan te staan. Niet iedereen is daar echter voor gemaakt. Wanneer je dagelijks leven alleen maar uit werk bestaat, ga je daar uiteindelijk de negatieve effecten van merken. Daarom moet je niet onderschatten hoe belangrijk het is om te ontspannen. Plan daarom ook gewoon leuke dingen in je agenda, bijvoorbeeld een etentje na werk of een avondje uit. En het belangrijkste: zet je (zakelijke) telefoon in de avond uit zodat je niet wordt afgeleid met berichten en telefoontjes die over werk gaan. Door meer te ontspannen, kun je met meer energie en enthousiasme weer aan het werk.

Eet en drink gevarieerd en gezond met supplementen

Wat we daarbij wel eens vergeten, is hoe belangrijk het is om gezond en gevarieerd te eten en te drinken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je iedere dag voldoende water drinkt. Eet daarnaast veel fruit, groente en eiwitrijke producten en kijk of supplementen iets voor je kunnen betekenen. Wist je bijvoorbeeld dat rhodiola kopen zorgt voor minder stress, minder vermoeidheid en een beter immuunsysteem? Deze plant heeft een medicinale werking en wordt in de vorm van een pil al jaren verkocht om een stressgevoel tegen te gaan. En dat volledig natuurlijk!

Denk ook aan je nachtrust en slaap voldoende

Naast je voeding met supplementen en genoeg ontspanning om stress te voorkomen op de werkvloer moet je ervoor zorgen dat je voldoende goede nachtrust krijgt. Wat zo vervelend is aan stress is dat het er vaak automatisch voor zorgt dat je slechter slaapt. Ook kun je juist meer stress ervaren wanneer je niet goed slaapt. Kortom: om iedere nacht een goede nachtrust te hebben en om stress te voorkomen, is het heel belangrijk om genoeg te slapen en het liefst volgens een bepaald ritme naar bed te gaan. Dat betekent: iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar en uit bed, een echt lekker bed aanschaffen en zo min mogelijk apparaten gebruiken voor je gaat slapen.

Teambuilding om onderling contact leuk te houden

Natuurlijk moet je bij werkstress op de werkvloer ook kijken naar wat er zoal op werk gebeurt. Ook daar moet voldoende ruimte zijn voor ontspanning en pauzemomentjes. Haal als pauze een frisse neus buiten of neem je lunch (en een paar gezellige collega’s) mee het kantoor uit om buiten te lunchen. Wat ook zeker kan helpen, is regelmatig een teambuilding activiteit te organiseren om zo de onderlinge band van collega’s te versterken. Daarbij is het niet alleen vruchtbaar voor dit contact, maar ook hartstikke leuk om af en toe samen iets anders te doen dan werken.

Durf nee te zeggen op de werkvloer en bewaak je grenzen

Waar je tot slot zeker aandacht aan mag schenken is het bewaken van je eigen grenzen. Veel mensen ervaren stress op werk omdat ze te veel hooi op hun vork nemen. Ze willen te veel zonder dat ze daar tijd of ruimte in hun hoofd voor hebben. Het is van groot belang om nee te durven zeggen wanneer je eigenlijk geen tijd hebt om een bepaalde taak uit te voeren. Door je grenzen te bewaken, zul je je minder snel gestrest voelen wat voor jezelf en voor je baan een positief effect heeft. Vind je dat lastig? Noteer dan, naast rhodiola kopen en genoeg slapen, de positieve momenten van een dag en lees die regelmatig door voor een sterk gevoel.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau