Originele bedrijfsnaam: 3 wereldberoemde voorbeelden

Een van de grootste uitdagingen voor ondernemers? Een originele bedrijfsnaam bedenken natuurlijk. Voor je producten of diensten zelf zit je altijd boordevol ideeën. Maar een goede naam bedenken lijkt soms wel de meest onmogelijke opgave.  Wij geven je graag wat inspiratie bij het bedenken van een originele bedrijfsnaam. Met bedrijfsnaam voorbeelden en merken die onvergetelijk zijn én hoe hun naam tot stand kwam!

1. Google

Wist je dat Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, eerst van plan waren om hun zoekmachine BackRub te noemen? Dit omdat de zoekmachine voornamelijk backlinks doorzocht. Lekker origineel jongens…

Gelukkig kwamen ze op tijd tot het inzicht dat dit toch geen heel lekkere naam was. De volgende suggestie was googolplex: de naam voor het getal dat bestaat uit een 1 met googol (10 tot de macht 100) nullen.

De verkorte naam googol vonden ze nog lekkerder klinken. Een bevriende student zocht even voor ze uit of de domeinnaam nog vrij was. Hij wist alleen niet hoe je googol schreef en presenteerde zo het domein google.com aan zijn vrienden. Die vonden de verkeerde gespelde naam zo goed dat ze ‘m besloten te houden.

Google

Google

2. Ikea

Zo’n unieke samenloop van omstandigheden als bij Google kun je voor je eigen bedrijf natuurlijk niet afdwingen. Maar het bedenken van een lekker klinkende naam zoals die van Ikea is gelukkig een stuk makkelijker.

Het is geen bestaand Zweeds woord, zoals je misschien zou denken. Nee hoor, het is gewoon een acroniem van de beginletters van een aantal woorden die belangrijk zijn voor oprichter Ingvar Kamprad.

De oplettende lezer ziet al dat Kamprads initialen het begin van deze originele bedrijfsnaam vormen. De E komt van Elmtaryd, de boerderij waar hij opgroeide. Deze lag in het plaatsje Agunnaryd, waarmee de laatste letter van de naam werd bepaald.

Ikea

Ikea

3. Skype

Skype is een voorbeeld van een originele bedrijfsnaam die ontstaat door verschillende namen samen te voegen. Een van de eerste namen voor het project was namelijk sky peer-to-peer.

Het Engelse woord sky verwijst hier naar het idee dat je communiceert via signalen door de lucht. Peer-to-peer is een aanduiding voor een type netwerk. Hierin kunnen gelijkwaardige computers diensten aan elkaar aanbieden.

De projectnaam werd eerst afgekort tot skyper. Ook een originele bedrijfsnaam, maar helaas waren er al verschillende domeinnamen voor geregistreerd. De letter -r werd er vervolgens afgehaald. De naam Skype bleef over, waarvan het domein wel vrij was.

Skype

Skype

Wat leren we van deze originele bedrijfsnaam-voorbeelden?

Dat een originele bedrijfsnaam op verschillende manieren tot stand kan komen. Het domme geluk van een verkeerde spelling, de logische combinatie van wat beginletters of de slimme samenvoeging van verschillende woorden.

Maar wat twee van deze bedrijfsnaam-voorbeelden ook laten zien is het belang van een beschikbare domeinnaam. Voor zowel Google als Skype was het checken van de beschikbaarheid van het bijbehorende domein namelijk het sleutelmoment in de totstandkoming van de uiteindelijk bedrijfsnaam.

Op zoek naar originele bedrijfsnaam-voorbeelden waarvan het domein wél beschikbaar is? Kijk snel in onze collectie bedrijfsnamen!