fbpx

5 Tips voor het kiezen van een huisstijl 

Als je een bedrijf start, is het kiezen van een huisstijl een zeer belangrijke beslissing. Hiermee onderscheid je je tenslotte! In dit artikel geven we je hier een aantal tips voor.

huisstijl kiezen

Wat is een huisstijl?

Allereerst is het goed om te weten wat een huisstijl precies is. De Van Dale omschrijft een huisstijl als volgt: “manier waarop een bedrijf zichzelf presenteert door aankleding, kleuren, materiaal e.d”. Het logo is een essentieel onderdeel van een huisstijl, maar het is veel meer dan dat. Je kunt het zien als de volledige visuele uitstraling van je bedrijf. 

1. Zorg dat het huisstijl bij je bedrijf past

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat een goede huisstijl is. Als het bijvoorbeeld op kleuren of design aankomt, is er niet per definitie iets goed of fout. Wél is het altijd belangrijk dat je huisstijl herkenbaar is en bij je bedrijf past. Denk goed na over waar jouw bedrijf voor staat en probeer dat visueel te vertalen. Om de beoogde herkenbaarheid te bereiken, is het van belang dat je je huisstijl vervolgens consistent doorvoert. Hoe meer consistentie, hoe beter! Om hiervoor te zorgen, is het handig om een handboek te stellen waarin je precies uiteenzet wat tot de huisstijl behoort. Zo heb je altijd iets om terug te vallen. 

2. Waak voor trends

Er zijn altijd wel een aantal kleuren of lettertypes trendy en misschien ligt de verleiding op de loer om die te gebruiken. Trends zijn echter sterk aan verandering onderhevig, dus dit is niet de meest duurzame keuze. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je huisstijl om de haverklap moet veranderen, want dan is het gedaan met de herkenbaarheid. 

3. Het kiezen van kleuren is een goed startpunt

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Een goed startpunt is het kiezen van kleuren. Als je geen enkel idee hebt welk kleurenpalet je moet kiezen, zou je kunnen kijken naar de gevoelens en emoties die bepaalde kleuren oproepen. Een paar voorbeelden:

  • Groen staat voor natuur, gezondheid en kalmte
  • Blauw staat voor stabiliteit, kalmte en professionaliteit 
  • Geel staat voor optimisme en energie 
  • Rood staat enigszins voor warmte en liefde, maar anderzijds ook voor gevaar en agressie

4. Denk goed na over de typografie

Naast kleuren is de typografie een punt die het verschil kan maken. Een handgeschreven lettertype straalt heel iets anders dan uit dan een strak en modern lettertype. Bedenk dus goed wat bij jou en je bedrijf past. Het liefst is het lettertype niet te opvallend, maar ook niet te gewoontjes. Het allerbelangrijkste is dat het lettertype goed leesbaar is. 

5. Laat je huisstijl eerst aan anderen zien

Voordat je definitief beslist over een huisstijl, is het verstandig om eerst aan anderen te laten zien wat je in gedachten hebt. Feedback, of dat nu positief of negatief is, kan erg nuttig zijn. Een vers paar ogen kijkt er toch net weer een tikje anders naar. Nu kun je nog eenvoudig dingen veranderen, als je je huisstijl eenmaal breed hebt toegepast zal je dat minder snel doen. 

Waar kun je de huisstijl toepassen?

Zodra je eenmaal een goed idee hebt van hoe je huisstijl eruit komt te zien, is het tijd om na te denken waar je de huisstijl allemaal wilt toepassen. Online kan dat uiteraard op je website en op je social mediakanalen, maar onderschat ook zeker de offline mogelijkheden niet. Zo kun je bij bedrijven als drukkerij PeterPrint flyers, brochures en posters laten drukken. Mocht je een fysieke locatie hebben, kleed dan ook die volgens die huisstijl aan. 

Een huisstijl mag na een tijdje best vernieuwd worden

Het is, zoals gezegd, niet handig om de huisstijl regelmatig te wijzigen. Dit is niet alleen verwarrend voor de doelgroep, het is ook zonde van de tijd, moeite en het geld dat je erin geïnvesteerd hebt. Als je je huisstijl op veel verschillende plekken hebt doorgevoerd is het een behoorlijke kluif om dit allemaal te veranderen. Dat houdt echter niet in dat je voor altijd vast moet blijven houden aan de huisstijl. Als je bedrijf zich na een aantal jaren heeft doorontwikkeld, is het helemaal niet zo gek dat je huisstijl op een gegeven moment aan vernieuwing toe is. Schroom dus niet om dat te doen, maar denk er uiteraard wel goed over na. 

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.