Je eigen bedrijf starten: 4 veelgemaakte fouten

Wat alle topondernemers met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal een paar keer flink onderuitgegaan tijdens hun weg naar de top. Meestal lezen we vooral over de succesverhalen, maar de fouten zijn natuurlijk veel leerzamer.

Daarom bekijken een paar fouten die vaak worden gemaakt wanneer ondernemers een eigen bedrijf starten. Zodat jij ze in ieder geval niet meer hoeft te maken.

Fout 1: direct je baan opzeggen

Heb je een goed idee voor een nieuwe business? Dan wil je er natuurlijk vol voor gaan. De verleiding is vaak groot om direct je baan op te zeggen en met al je spaargeld je nieuwe bedrijf te starten. Maar ondernemen betekent ook risico’s inschatten.

Het is dus slimmer om je nieuwe businessplan in de avonduren en de weekenden tot in de puntjes uit werken. Dat zal veel van je vragen, maar uiteindelijk ook het meeste opleveren. En mochten de zaken al snel toch tegenvallen, dan kun je altijd nog terugvallen op je vaste baan.

Fout 2: een bedrijf starten zonder marktonderzoek

Zelf vind je jouw idee natuurlijk een gat in de markt. Maar denkt die markt er hetzelfde over? Maak daarom niet de fout om een eigen bedrijf te starten zonder goed marktonderzoek.

Zo breng je vooraf al helder in kaart of er genoeg interesse en behoefte is voor jouw nieuwe product of dienst. Daarbij kijk je natuurlijk ook wie je concurrenten zijn en op welke punten jij jezelf van hen kunt onderscheiden.

Fout 3: niet uitzoeken wat er wel en niet mag

Ondernemen betekent voor veel mensen vrijheid, maar dat betekent niet dat alles mag. Afhankelijk van je branche zul je namelijk te maken krijgen met specifieke wet- en regelgeving. Denk maar aan alle voorschriften voor de horeca, zorg en andere sectoren.

Dat is dus iets goed uit wilt zoeken voordat je besluit een eigen bedrijf te starten. Hetzelfde geldt voor je naam van je bedrijf. Is die bijvoorbeeld niet al bezet? En is de bijbehorende domeinnaam nog wel vrij? Dat zijn natuurlijk geen zaken waar je te laat achter wilt komen.

Fout 4: zelf je boekhouding doen

Tenzij je daadwerkelijk een bedrijf als boekhouder begint is het af te raden zelf je boekhouding te doen. Het is niet voor niets een vak apart en je zult niet de eerste startende ondernemer zijn die in de problemen komt door een slordige boekhouding.

Bovendien verdient een goede boekhouder zijn of haar kosten dubbel en dwars terug. Allereerst omdat ze veel sneller en effectiever werken dan jijzelf. Maar ook omdat ze precies weten hoe je zo slim mogelijk met je geld omgaat en zo op je kosten besparen.

Ga je een eigen bedrijf starten en ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan het Brandio blog voor meer interessante artikelen!

Nog meer lezen?

Boost uw business online met e-mailmarketing

Wanneer u in het bezit bent van een website wilt u natuurlijk dat er zoveel mogelijk bezoekers langskomen. Het inzetten van e-mailmarketing kan uw conversie enorm laten stijgen. Het is een van de meest rendabele vormen van marketing. Als u al een bestaande bedrijf hebt dan weet u als ondernemer vast wel hoe belangrijk het...

Lees artikel