Eenmanszaak oprichten: alles wat je moet weten

Als startende ondernemer sta je meteen voor een keuze: welke rechtsvorm krijgt je bedrijf? De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Logisch, want een eenmanszaak starten is makkelijk en je kunt aanspraak maken op verschillende belastingvoordelen.

eenmanszaak

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

De juiste rechtsvorm kiezen voor je bedrijf is belangrijk. De rechtsvorm is de juridische vorm van je onderneming en die leg je vast bij je inschrijving bij KVK. De keuze gaat voor de meeste ondernemers tussen een eenmanszaak of een bv. Als je minder dan € 120.000,- winst per jaar maakt, is een eenmanszaak meestal de voordeligste optie. Bovendien kun je een eenmanszaak snel en makkelijk oprichten. Je hoeft je alleen maar in te schrijven bij KVK en je kunt aan de slag. Een ander voordeel is de belasting. Als eigenaar van een eenmanszaak kun je aanspraak maken op verschillende belastingvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek en statersaftrek.

Is een eenmanszaak hetzelfde als zzp of freelance?

Een eenmanszaak is iets anders dan zzp of freelance. De eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Freelancers en zzp’ers hebben vaak wel de rechtsvorm eenmanszaak.

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

Nadelen heeft een eenmanszaak natuurlijk ook. Maak je schulden met je bedrijf, dan ben je persoonlijk aansprakelijk. Dat betekent dat schuldeisers aanspraak kunnen maken op je privévermogen. Ga je zakelijk failliet, dan ga je meestal ook meteen persoonlijk failliet. Een ander nadeel van een eenmanszaak is dat je in principe alleen werkt. Dat kan prettig zijn als je graag je eigen gang gaat, maar je mist wel collega’s en sparringpartners.

Mag je personeel aannemen binnen een eenmanszaak?

Het is overigens wel toegestaan om personeel aan te nemen als je eenmanszaak hebt. Jij moet de enige bestuurder zijn, maar je mag wel medewerkers in dienst hebben. Vind je het minder leuk om alleen te werken, of heb je meer werk dan je aankunt, dan kun je op zoek gaan naar uitbreiding. Houd er wel rekening mee dat er heel wat komt kijken bij het werkgeverschap. In plaats van mensen aannemen zou je ook kunnen samenwerken met een andere freelancer. Daarmee loop je minder risico’s.

Hoe begin je een eenmanszaak?

Een eenmanszaak beginnen is makkelijk. Je schrijft je in bij het Handelsregister van KVK en je kunt aan het werk. Bij je inschrijving krijg je meteen je KVK-nummer en KVK geeft dat door aan de Belastingdienst. Van de Belastingdienst krijg je vervolgens vanzelf bericht. De eenmalige kosten voor KVK-inschrijving zijn € 51,95 (in 2022). Andere starterskosten heb je niet, behalve voor de aanschaf van materialen die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Let op: aan een inschrijving bij KVK gaat een goede voorbereiding vooraf. Denk bijvoorbeeld goed na over de naam van je bedrijf, zorg dat je een ondernemingsplan hebt en je eventuele financiering op orde is.

Welke belastingen moet je betalen?

Als ondernemer betaal je uiteraard inkomstenbelasting. Reken je dus niet rijk als je facturen betaald worden, maar zet meteen een vast deel opzij voor de belasting. Als je zo’n 40% opzij zet, houd je na de belasting waarschijnlijk nog een mooi bedrag over. Dat kun je aan jezelf uitkeren als bonus, of je kunt het bijvoorbeeld in je pensioen steken. Je betaalt ook een inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit bedrag wordt tegelijk met je inkomstenbelasting betaald. Tot slot doe je elk kwartaal btw-aangifte. Dit is de belasting die je betaalt over je omzet.

Welke belastingvoordelen krijgt een eenmanszaak?

Als je het hierboven zo leest, lijkt het misschien alsof je veel belasting moet betalen. Maar als ondernemer met een eenmanszaak kun je ook op verschillende belastingvoordelen rekenen:

  • De eerste drie jaar kun je gebruik maken van de startersaftrek. Dat is een vast bedrag van € 2.123,-.
  • Als de Belastingdienst je ziet als ondernemer, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dat betekent onder andere dat je aantoonbaar 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf moet besteden. Als je structureel verlies lijdt of geen ondernemersrisico loopt, ben je volgens de Belastingdienst ook geen ondernemer. Doe hier de check om te kijken of de Belastingdienst je als ondernemer ziet.
  • De mkb-winstvrijstelling is een derde belastingvoordeel voor eenmanszaken. Hiermee trek je 14% van je winst af, die overblijft na de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Wat is de Klei­ne­on­der­ne­mers­re­ge­ling?

Let op: als je verwacht dat je minder dan € 20.000,- omzet per jaar gaat draaien, dan kun je mogelijk aanspraak maken op de Kleineondernemersregeling. Dan hoef je geen btw af te dragen. Hier lees je er meer over.

Schakel een professionele boekhouder in

Het is aan te raden om een goede boekhouder of accountant in te schakelen, die je belastingaangiftes voor je regelt. Hij of zij weet precies van welke aftrekposten je gebruik kunt maken en dat kan je onderaan de streep veel geld schelen.

Dit moet je regelen als je een eenmanszaak hebt

  • Heb je bepaalde diploma’s of certificaten nodig voor je werk? Zorg dat je aan alle wettelijke eisen voldoet voordat je start.
  • Regel je verzekeringen en pensioen. Als ondernemer heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig en het is belangrijk om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Natuurlijk moet je ook zelf je pensioen regelen. Zet de verschillende opties daarvoor goed op een rijtje.
  • Zorg dat je administratie op orde is. De eisenlijst van de Belastingdienst kan je daarbij helpen. Vergeet niet om je uren goed bij te houden voor de Belastingdienst en zorg voor overzicht in je facturen. Zo kun je goed in de gaten houden wat al betaald is en waar je nog achteraan moet.
  • Houd zelf de touwtjes in handen. Laat je niet te veel leiden door de waan van de dag en vragen van klanten, maar zet zelf een goede merk- en marketingstrategie en salesaanpak op, zodat je de klanten krijgt waar jij graag voor wilt werken. Daar ben je tenslotte ondernemer voor geworden.

De auteur

Niek van Son

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). Oprichter van digital marketingbureau Tasmanic. Meer dan 10 jaar ervaring als online marketingconsultant. Leest: Sharp, Taleb, Kahneman. Geïntrigeerd door hoe mensen en vooral mkb-ondernemers beslissingen nemen.