Duurzaam printen? Kies een led printer

Printen. Het is iets wat we allemaal wel doen. Zelfs wanneer je zelf geen printer thuis hebt, zijn er mogelijkheden om ergens formulieren uit te printen, zoals in de bieb. Soms moet je verslagen geprint inleveren, het is handig als je foto’s wil bewaren of juist ook een geprint exemplaar van belangrijke documenten in handen moet hebben. In deze tijd waarin duurzaamheid steeds meer op de voorgrond staat, is de beste led printer.

Duurzaam printen

Paperless office

Een heel papierloos kantoor. Het is mogelijk, maar lang niet iedereen vind het fijn om alleen maar vanaf een beeldscherm te werken. Bovendien zijn er soms documenten die je wil opsturen opgemaakt in de huisstijl van je bedrijf. Voor iedereen die toch een printje wil maken om zo teksten te kunnen controleren, brieven te kunnen printen en meer is een duurzame printer een goede oplossing. Duurzame printers op basis van led verlichting. Dit is veel gezonder dan een laserprinter en compacter. Bovendien heeft led verlichting veel minder energie nodig om te kunnen werken en dat is natuurlijk weer goed voor de energierekening én het milieu.

Houtvrij papier

Daarnaast is het aan te raden om voor houtvrij papier te kiezen. Dit papier wordt gemaakt van gerecycled materiaal en dus niet van hout. Dit is veel duurzamer dan papier wat wel van bomen wordt gemaakt. Hout voor papier moet namelijk speciaal geteeld en gekapt worden. Voor het maken van nieuw papier met hout als grondstof is ook heel veel water nodig. Door te kiezen voor houtvrij papier bespaar je bossen en water, wat goed is voor de natuur. Je herkent houtvrij papier aan de keurmerken FSC, PEFC en Eco Logo op de verpakking. Let ook eens op papier wat niet gebleekt is, dat is nog duurzamer.

Milieuvriendelijke lettertypes

Wist je dat er lettertypes zijn die milieuvriendelijker zijn dan andere? Er is een reden dat een font als Times New Roman zo populair is. Dit compacte lettertype verbruikt 27 procent minder inkt dan het veelgebruikte Arial, wat hiervoor als standaard wordt genomen. Calibri, Century Gothic en Trebuchet MS verbruiken respectievelijk 23 procent, 21 procent en 10 procent minder inkt dan het lettertype Arial. Daarmee bespaar je heel wat inkt op den duur. Brede en donkere fonts verbruiken juist meer inkt. Verdana bijvoorbeeld verbruikt 10 procent meer inkt dan Arial, omdat het meer ruimte inneemt. Hou hier rekening mee bij het opstellen van je huisstijl en het uitkiezen van een lettertype waarin je verslagen, brieven en dergelijke opstelt.

Duurzaam dubbelzijdig

Wil je gewoon minder papier gebruiken, maar wel je verslagen op mooie wijze presenteren? Print deze dan eens dubbelzijdig. Dit kan ook voor formulieren, e-mails en contracten. Dubbelzijdig printen neemt dus de helft van het papier in gebruik. Wil je een proef doorlezen of een tekst doornemen op papier? Veel printers kunnen ook meerdere pagina’s op één bladzijde printen, dus twee pagina’s naast elkaar. Doe je dit ook nog eens dubbelzijdig dan heb je vier bladzijden op slechts één blad papier. Dat is nog duurzamer.

Wel of niet printen

Je hebt vast wel eens een mail ontvangen met in de handtekening een boompje en een tekst in de trant van ‘Denk aan het milieu voordat u deze e-mail print’. Het is heel goed om dit ook in je huisstijl op te nemen om zo te laten zien aan je klanten dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Gebruik het ook zeker in de interne communicatie, want het is goed, ook al print je veel duurzamer met je led printer, om na te denken voordat je iets print. En voor al je andere printopdrachten gebruik je dus een duurzame printer.

Verantwoord ondernemen

Duurzaam printen past binnen de richtlijnen voor verantwoord ondernemen van de overheid. In deze richtlijnen worden overigens nog meer tips gegeven voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van je bedrijf. De aanschaf van een duurzame printer is een goede investering voor als je nog niet helemaal papierloos kunt of wilt ondernemen. Bovendien is het een goede stap naar duurzamer ondernemen. Investeer in een duurzame huisstijl met milieuvriendelijke lettertypes, grijstinten met een steunkleur en houtvrij papier. Want met duurzaam ondernemen zet jij je bedrijf op de kaart.