fbpx

Definitie BOIP en zo registreer je je merk bij BOIP

pexels-apple-laptop-table-boip-registratie-wat-is-boipEen sterk merk is essentieel voor een onderneming, want dat bepaalt mede het bedrijfssucces. Als ondernemer wil je dan ook het alleenrecht hebben op jouw unieke merknaam, zodat het niet door anderen gebruikt kan worden. Gebeurt dat wel, dan wil je daartegen op kunnen treden. Daarom is het belangrijk om je merk of naam te registeren. Dat kan bij BOIP, Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Wat is BOIP en wat doet de instantie precies?

De kracht van een sterk merk

Elke onderneming wil het: een sterk merknaam bedenken en bouwen. Een sterk merk betekent dat het bedrijf zijn producten en diensten op een unieke, onderscheidende manier in de markt zet en dat het merk grote naamsbekendheid heeft. De waarden van het merk zijn zo duidelijk en aansprekend, dat klanten als vanzelf voor producten van dit merk kiezen. Een sterk merk verhoogt de binding met klanten en biedt volop kansen om de omzet te vergroten.

Waarom je merk registreren?

Jouw unieke merk of naam zijn essentieel voor het succes van je onderneming. Je wilt daarom zeker weten dat andere bedrijven niet onder (bijna) dezelfde naam dezelfde producten aan kunnen bieden. Dat zou je bedrijf flinke schade toe kunnen brengen, omdat op elkaar lijkende namen verwarrend werken voor de klant. Daarom is het belangrijk om je merk te beschermen en dat kan door het te registreren bij BOIP.

Wat is BOIP?

Wat is BOIP? Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) is de officiële instantie voor het registreren van merken en modellen in de Benelux. BOIP kan bovendien het ontstaan van een idee op een bepaalde datum vastleggen in een i-DEPOT. Sinds 1971 hebben Nederland, België en Luxemburg al dezelfde regels voor het beschermen van de merken van ondernemers. Voor het beschermen van tekeningen en modellen zijn de wetten sinds 1975 hetzelfde. In 2006 werd het Benelux-Verdrag inzake de intellectuele eigendom (BVIE) getekend. Er is nu één verdrag waarin het tekeningen- of modellenrecht overzichtelijk geregeld is. Op basis daarvan kunnen ondernemers in de Benelux het alleenrecht krijgen op hun merk, model of tekening. Hun merk is daarmee beschermd én meer waard.

Wat is het BOIP Merkenregister?

Het BOIP Merkenregister is een database waarin alle geregistreerde merknamen zijn opgenomen. Je kunt je eigen merk hierin laten registeren en je kunt opzoeken welke merken al bestaan. Je kunt ook zien voor welke diensten en producten dat merk geregistreerd is. Via de website van BOIP kun je eenvoudig een merk zoeken. Dat is handig als je zelf een merk wilt laten registeren, want je krijgt direct inzicht in de merken die al bestaan. Het is nu ook mogelijk om op te zoeken of je logo onderscheidend genoeg is, door een afbeelding van je logo te uploaden in het Merkenregister. Je ziet dan of er andere logo’s zijn gevonden die lijken op die van jou.

Hoe registreer je je merk bij BOIP?

  • Check in het BOIP Merkenregister of je gewenste merknaam nog niet bestaat. Kijk ook in het handelsregister van KVK of de naam al bestaat.
  • Heb je een unieke merknaam gekozen? Vraag dan bij BOIP je merkregistratie aan.
  • BOIP gaat vervolgens controleren of je aanvraag voldoet aan alle wettelijke eisen voor een merkregistratie.
  • Is alles compleet? Dan stelt BOIP een depotdatum vast. Dat is de datum waarop een merk- of modelregistratie is aangevraagd.
  • BOIP controleert of je producten en diensten helder zijn beschreven en in de juiste klasse zijn ingedeeld. Is dat in orde, dan wordt je aanvraag officieel gepubliceerd in het BOIP Merkenregister.
  • Vanaf die datum start een termijn van twee maanden, waarin merkeigenaren met soortgelijke producten of merknamen bezwaar kunnen maken tegen je aanvraag.
  • BOIP controleert of je merk volgens de wettelijke regels een merk is.
  • Is er geen bezwaar tegen je aanvraag ingediend? Dan wordt je merk geregistreerd. Is er wel bezwaar aangetekend en is de bezwaarmaker een zogenoemde oppositieprocedure gestart? Dan kunnen jij en de tegenpartij jullie zaak verdedigen. BOIP beslist wie gelijk krijgt. Krijg jij gelijk, dan blijven zowel jouw merk als het merk van de tegenpartij in het merkenregister staan. De tegenpartij moet jou wel 1045 euro betalen.

Hoe lang duurt het om een merk te registeren?

Gemiddeld duurt het aanvragen en registreren van een merk drie maanden, maar BOIP heeft ook een spoedprocedure. En ben jij voorbereid met een weloverwogen merkstrategie dan kan het merk op maat traject veel sneller verlopen.
Liever een bedrijfsnaam kopen of ben je op zoek naar creatieve ideeën om je eigen bedrijf te starten. Ontdek gerust meer op Brandio.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau