fbpx

Bedrijfsnaam checken: hier moet je op letten!

Een nieuwe bedrijfsnaam bedenken kan al een hele uitdaging zijn. Maar zodra je de perfecte naam hebt gevonden ben je er nog niet. Het is namelijk verstandig om je bedrijfsnaam te checken voor je deze gaat gebruiken.

In dit artikel leggen we je uit hoe je in 6 stappen je bedrijfsnaam checkt en vastlegt:

1. Check het Handelsregister van de KvK

Een van de eerste plekken waar je begint met het checken van je bedrijfsnaam is het handelsregister van Kamer van Koophandel (KvK).

Hier vul je je nieuwe naam in en vervolgens zie je direct of deze al in gebruik is door een ander bedrijf. Ook zie je welke namen eventueel op de jouwe lijken.

2. Check of je bedrijfsnaam voldoet aan de regels van de Handelsnaamwet

  • Gebruik geen bedrijfsnaam die hetzelfde is als de naam van een ander bedrijf
  • Gebruik geen merknaam die al in gebruik is door een ander bedrijf (of er erg veel op lijkt)
  • Gebruik geen bedrijfsnaam waarmee je het publiek misleid
  • Gebruik geen bedrijfsnaam die simpelweg niet klopt (gebruik bijvoorbeeld niet “stichting” in uw bedrijfsnaam als u een eenmanszaak heeft)
  • Gebruik alleen je eigen persoonsnaam in de bedrijfsnaam (het is niet toegestaan om de persoonsnaam van een ander te gebruiken als bedrijfsnaam)

3. Je bedrijfsnaam controleren in Google

Lang niet alle namen staan geregistreerd bij de KvK, dus een extra check via Google kan geen kwaad. Vooral wanneer je internationaal gaat opereren met een Engelse naam is de kans groter dat deze al gebruikt wordt. Heb je een naam bedacht die verwarring kan opleveren? Dan is het verstandiger een andere bedrijfsnaam te kiezen.

4. Check op inbreuk intellectueel eigendom

Heb je een naam bedacht die op een andere bedrijfsnaam lijkt? Dan hoeft dat nog geen probleem te zijn als jullie in compleet verschillende sectoren werkzaam zijn.

Dat is anders wanneer de bedrijfsnaam is vastgelegd als intellectueel eigendom bij de BBIE (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom). De bedrijfsnaam is dan vastgelegd als merknaam en mag alleen door de rechthebbende gebruikt worden.

5. Check of de domeinnaam vrij is

Je nieuwe bedrijf gaat natuurlijk ook online zakendoen, dus heb je de bijbehorende domeinnaam nodig. Op de website van de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) check je heel eenvoudig de beschikbaarheid van het .NL-domein.

Het is daarbij slim om ook alvast vooruit te denken. Het aantal beschikbare domeinen wordt namelijk alleen maar kleiner. Heb je al ideeën voor nieuwe producten of diensten? Leg dan zo snel mogelijk ook al de bijbehorende domeinnamen vast. Doe dit voordat je jezelf inschrijft bij de KvK. Wanneer je ingeschreven staat in het Handelsregister word je naam openbaar. Het zou kunnen dat iemand de domeinnaam registreert waardoor je geen website met jouw bedrijfsnaam kan starten. Daarnaast kunnen potentiële klanten jou online niet vinden en komen ze uit op een andere website wat voor frustratie zorgt.

6. Je bedrijfsnaam vastleggen

Krijg je bij alle voorgaande checks groen licht? Vergeet dan niet om bij alle instanties je bedrijfsnaam ook direct vast te leggen. Wees je er wel bewust van welke rechten je bij welke instantie precies vastlegt:

  • Kamer van Koophandel: het is niet per se nodig je in te schrijven bij de KvK om je bedrijfsnaam vast te leggen. Wel is dit nodig om een btw-nummer te krijgen. Ook zal de KvK in principe geen inschrijvingen accepteren met een bedrijfsnaam die lijkt op een al ingeschreven bedrijfsnaam. Let op: bij de KvK kan je niet alleen je bedrijfsnaam vastleggen, je moet ook direct volledig inschrijven.
    Inschrijven bij de KVK
  • BBIE/BIOP: Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Wil je het exclusieve recht op het voeren van je bedrijfsnaam als merknaam? Dan leg je deze vast bij de BBIE/BIOP. Zij leggen je merknaam vast binnen de Benelux voor een periode van 10 jaar.
    Inschrijven bij de BBIE/BIOP
  • EUIPO: Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie. Hier kun je je merkregistratie vastleggen of hier je merknaam checken voor de 27 landen van de Europese Unie. Dit wordt toegekend op basis van het alles of niets principe, dus voor alle landen of voor geen enkele.
    Inschrijven bij de EUIPO

Wil je tot slot ook je domeinnaam nog vastleggen? Dat kan in principe bij elke hostingpartij, zolang de domeinnaam nog vrij is. Moet je de domeinnaam verhuizen, dat leggen we je uit! Bestaat je bedrijfsnaam al, dit zijn je opties.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews