fbpx

Een bedrijfsovername: waarom en wat zijn de voordelen?

bedrijfsovername

Een bedrijfsovername is een spannende stap in het ondernemerschap. Misschien wil je een ander bedrijf overnemen om je bestaande onderneming te versterken. Of zet je met een overname je eerste stappen op het ondernemerspad. Wat je situatie ook is, bij een bedrijfsovername komt heel wat kijken.

Waarom een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername kan verschillende redenen hebben. Je kunt voor jezelf beginnen door een bedrijf over te nemen, maar het kan ook dat je al een bedrijf hebt en met een overname je onderneming wilt uitbreiden. Het kan zijn dat je de kans krijgt om het bedrijf van je werkgever over te nemen, of dat je een bestaand bedrijf over kunt nemen waar je niet eerder gewerkt hebt. Samengevat zijn er vier soorten bedrijfsovernames:

  • Je koopt een bedrijf waar je eerder nog niet bij betrokken was. Dit is een Management Buy In (MBI).
  • Je koopt het bedrijf waar je nu werkt. Dit is een Management Buy Out (MBO).
  • Je koopt een bedrijf als investeerder maar gaat niet zelf in het bedrijf werken.
  • Je neemt het familiebedrijf over.

Wat zijn de voordelen van een bedrijfsovername?

Het overnemen van een bestaand bedrijf heeft een aantal duidelijke voordelen, boven het starten van een nieuw bedrijf:

  1. Een bestaand bedrijf is vaak succesvoller dan een startup. Dat is logisch, want het bedrijf loopt al, heeft klanten en -als het goed is- een goede naamsbekendheid. Een sterke merknaam is een heel waardevol bezit: klanten hebben een positief beeld van je bedrijf en de bedrijfsreputatie is goed. Dat biedt een krachtige basis om op verder te bouwen.
  2. Je weet waar je aan begint. Het bedrijf draait en het is duidelijk wat de kosten, omzet, winsten en risico’s zijn.
  3. De financiering is vaak makkelijker te regelen bij een bedrijfsovername. Dat komt ook doordat het bedrijf al langer bestaat en een goede reputatie heeft opgebouwd.
  4. Je begint niet bij nul. De praktische zaken zijn al geregeld. Denk aan vergunningen, een bedrijfspand en ICT-voorzieningen. Bovendien is de kans groot dat je kunt rekenen op ervaren medewerkers, die je helpen om snel je draai te vinden met je nieuwe bedrijf.

Wat zijn de nadelen van een bedrijfsovername?

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een bedrijfsovername. Zo is het overnemen van een goedlopend bedrijf vaak duur. Het kan zijn dat het bedrijf vastzit aan langlopende (huur)contracten, waar jij misschien liever vanaf zou willen. Verder heb je te maken met een bestaande bedrijfscultuur met zittende medewerkers. Het kan zijn dat je bedrijfsovername gepaard moet gaan met moeilijke beslissingen, wat een soepele start lastiger kan maken.

Tips bij bedrijfsovername: waar moet je op letten?

Een bedrijfsovername is complex en er zijn veel zaken waar je op moet letten. Denk van tevoren heel goed na over je wensen. Wat voor bedrijf past bij jou? Een bedrijf dat al heel goed draait, of een bedrijf dat een nieuwe koers nodig heeft? Een groot bedrijf of een kleinere onderneming? Zet je financiële zaken helder op een rij, zodat je ook in dat opzicht weet wat je mogelijkheden zijn. Heb je een geschikt bedrijf gevonden? Ga dan in gesprek met de verkoper, bereid je zorgvuldig voor en breng samen met de verkopende partij alle belangrijke informatie in kaart. Een greep uit de noodzakelijke informatie:

  • Omzet, winst en kosten.
  • Personeelsbestand, leveranciers en voorraad.
  • Het merkenrecht, octrooien en licenties.
  • Huurcontracten en overige contracten.
  • Onderbouwing van de vraagprijs.
  • Onderzoek of er lopende rechtszaken, schulden of andere ingrijpende zaken zijn.

Het kan raadzaam zijn om voorafgaand aan het eerste gesprek een geheimhoudingsverklaring te tekenen, waarin koper en verkoper verklaren dat ze de beschikbare informatie geheim houden.

Hoeveel startkapitaal heb je nodig voor een bedrijfsovername?

Met een bedrijfsovername is veel geld gemoeid. Hoeveel startkapitaal je nodig hebt voor de overname, is geheel afhankelijk van het bedrijf wat je overneemt. Er zijn verschillende waarderingsmethoden waarmee de waarde van een bedrijf bepaald kan worden, maar een standaard formule is er niet. Is het overnamebedrag duidelijk? Dan is het noodzakelijk om een financieringsbegroting te maken. Zo weet je hoeveel geld je zelf moet inleggen en hoeveel je op een andere manier kunt financieren.

Financiering bedrijfsovername rondkrijgen

Om de financiering rond te krijgen, heb je waarschijnlijk meerdere financieringsvormen nodig. De bank neemt maximaal 50% van de financiering voor zijn rekening. Er is een groot aantal verschillende vormen van financiering mogelijk. Denk aan een particuliere investeerder, crowdfunding, microfinanciering of een subsidieregeling. Neem een accountant in de arm om je financiële zaken in kaart te brengen en maximaal te kunnen profiteren van fiscale regelingen.

Intentieverklaring voor bedrijfsovername

Klopt het totale plaatje? Stel dan een intentieverklaring op, die koper en verkoper aan elkaar verbindt. Deze verklaring is de basis voor het overnamecontract en hierin staan alle belangrijke afspraken rond de overname, inclusief een eerste bieding. Belangrijk, want dat voorkomt later problemen. Juist omdat er zoveel komt kijken bij een bedrijfsovername, is het aan te raden om een specialist in te schakelen die je hierbij kan helpen. Zo kun je een vliegende start maken met je nieuwe bedrijf.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau