Wat je moet weten over het afsluiten van een AOV

aov afsluiten

Wil je een bedrijf starten in Nederland of heb je net je eigen onderneming opgezet? Dan is er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo zijn er enkele verzekeringen die verplicht zijn en heb je een reeks verzekeringen die dat niet zijn, maar die wel handig zijn om af te sluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Is zo’n verzekering verplicht en hoe scoor je de meest goedkope verzekering? Je leest het in dit artikel.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering en is het verplicht?

Wanneer je over een eigen bedrijf beschikt, is het een prettig idee om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben. Het maakt niet uit of je een zzp’er bent of werknemers in dienst hebt – zo’n verzekering kan altijd van pas komen. Deze verzekering dekt de kosten wanneer je voor een bepaalde periode niet kunt werken door ziekte of invaliditeit. Op die manier beschik je nog wel over een inkomen op het moment dat je ziek bent of om een andere reden niet kunt werken. Het aantal zzp’ers en ondernemers in Nederland neemt met het jaar toe; toch is het aantal ondernemers dat deze verzekering heeft niet opvallend gestegen. Ongeveer 25% van de ondernemers in ons land beschikt over een AOV.

Dat betekent dus dat een AOV niet verplicht is wanneer je een eigen bedrijf hebt. Het is echter in veel gevallen wel aan te raden om een AOV af te sluiten. Hierbij ligt het er natuurlijk heel erg aan binnen welke branche je aan het werk bent. Een zelfstandige bouwvakker heeft bijvoorbeeld meer risico op een ongeval tijdens het werk dan een zzp’er die schrijft of fotografeert als vak. Dat betekent uiteraard niet dat er als schrijver of fotograaf niets kan gebeuren. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken in hoeverre een AOV jouw eventuele risico’s op de werkvloer zou kunnen dekken in het geval dat. Dat doe je door te beginnen met AOV vergelijken voor de beste deal.

Goedkope AOV afsluiten: zo doe je dat

Veel startende ondernemers denken dat een AOV niet te betalen is. Daarom sluit het grootste gedeelte van de ondernemers niet zo’n verzekering af. Gelukkig is er een aantal tips dat je op kunt volgen om alsnog te besparen op je AOV en zo de meest voordelige verzekering voor jouw situatie af kunt sluiten.

  • Kijk goed naar wat je precies verzekerd wilt hebben en voor welk bedrag je dat wilt doen. Onderzoek bijvoorbeeld wat je denkt nodig te hebben wat betreft inkomen mocht je ziek worden. Als je ziek bent of wordt, heb je vaak minder geld nodig voor bijvoorbeeld leuke dingen. Besluit je dus om 15% minder te verzekeren dan scheelt dat ook weer 15% op de premie.
  • Ga voor een verzekering voor passend arbeid. Daarmee kun je tot 10% besparen op je premie. In het geval van passend arbeid wordt er gekeken of je eventueel ander werk zou kunnen uitvoeren; iets wat je met een ziekte of blessure nog wel zou kunnen doen. Dit mag en kan ook buiten je eigen bedrijf zijn.
  • Begin met AOV vergelijken om zo op een snelle en eenvoudige manier te checken waar je het meest voordelig uit bent voor een AOV op basis van jouw wensen. Door zo’n vergelijker te gebruiken zie je binnen één oogopslag wat je waar moet betalen en wat je daarvoor terugkrijgt. Dat is ideaal wanneer je wat geld wilt besparen op je AOV.
  • Kies tot slot voor een AOV met een leeftijdsafhankelijk tarief. Daarbij begin je namelijk met een leeftijdsafhankelijk tarief, dat in het begin nog laag ligt. Dit tarief loopt in de jaren op, dus daar moet je wel rekening mee houden. Wat vooral prettig is, is dat je bij de start van je onderneming meer speling krijgt wanneer je voor dit tarief gaat.

Is mijn AOV fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Tot slot is het goed om te weten wat de aftrekposten voor ondernemers zijn met betrekking tot je AOV. Veel ondernemers weten namelijk niet dat de premie van de AOV fiscaal aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Dit kan je tot wel een paar honderd euro’s op jaarbasis schelen! Deze premie is aftrekbaar in Box 1: inkomen uit werk en woning. Hierbij trek je de premie af als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’ en dus niet als kostenpost voor je onderneming. De AOV is aftrekbaar voor iedere ondernemer, zzp’er, DGA”s, zelfstandigen met personeel en eigenaren van VOF’s of CV’s, mits je natuurlijk een AOV hebt afgesloten.